Search
Home » Ginekologija » HISTEREKTOMIJA – operacija materice

HISTEREKTOMIJA – operacija materice

Histerektomija je operacija uklanjanja materice. Materica je mjesto gdje beba raste kada je žena trudna. Tokom operacije obično se uklanja cijela materica a u nekim slučajevima vaš doktor može ukloniti vaše jajovode i jajnike. Na primjer, ako se uklone oba jajnika, imat ćete simptome menopauze. Razgovarajte sa svojim doktorom o rizicima i prednostima uklanjanja jajnika Nakon histerektomije, žene nemaju menstruaciju i ne mogu zatrudnjeti.

Kad i zašto se radi histerektomija?

Možda će vam trebati histerektomija ako imate nešto od sljedećeg:

 • Miomi materice su nekancerozne – dobročudne  izrasline u zidu materice. Kod nekih žena izazivaju bol ili obilno krvarenje.
 • Jako ili neobično vaginalno krvarenje. Promjene u nivou hormona, infekcija, rak ili miomi mogu uzrokovati teško, produženo krvarenje.
 • Prolaps materice ( ispadanje materice ) . To je kada maternica sklizne sa svog uobičajenog mjesta u vaginu. Ovo je češće kod žena koje su imale nekoliko vaginalnih porođaja, ali se može dogoditi i nakon menopauze ili zbog gojaznosti. Prolaps može dovesti do urinarnih i crijevnih problema i pritiska u zdjelici.
 • Endometrioza se događa kada tkivo koje normalno oblaže unutrašnjost maternice raste izvan materice na jajnicima gdje ne pripada. To može uzrokovati jak bol i krvarenje između menstruacija.
 • Adenomioza. U ovom stanju tkivo koje oblaže unutrašnjost matericu raste unutar zidova materice gdje mu nije mjesto. Zidovi materice se zadebljaju i uzrokuju jake bolove i obilno krvarenje.
 • Rak (ili prekancerom) materice, jajnika, grlića materice ili endometrijuma (sluzokože materice). Histerektomija može biti najbolja opcija ako imate rak u jednom od ovih područja. Druge opcije liječenja mogu uključivati ​​kemoterapiju i zračenje.

Da li postoje alternative histerektomiji ?

Histerektomija je velika operacija. Ponekad histerektomija može biti medicinski neophodna, kao što je produženo teško krvarenje ili određene vrste raka. Ali ponekad možete prvo isprobati druge operacije i tretmane.

To uključuje:

 • Čekanje. Vi i vaš doktor možda želite da sačekate ako imate miome materice, koji imaju tendenciju da se smanjuju nakon menopauze.
 • Vježbe. Za prolaps materice možete isprobati Kegelove vježbe (stiskanje mišića dna zdjelice). Kegelove vježbe pomažu vraćanju tonusa mišićima koji drže maternicu na mjestu.
 • Neki lijekovi .Vaš doktor Vam može dati lijekove za pomoć kod endometrioze. Lijekovi protiv bolova bez recepta koji se uzimaju tokom menstruacije također mogu pomoći kod bolova i krvarenja. Hormonska kontracepcija, kao što je pilula, injekcija ili vaginalni prsten, ili hormonska intrauterina naprava (IUD) mogu pomoći kod nepravilnog ili jakog vaginalnog krvarenja ili menstruacije koje traju duže nego inače.
 • Vaginalni pesar (za prolaps materice). Pesar je gumeni ili plastični predmet u obliku krafne,. Pesar se ubacuje u vaginu kako bi se materica držala na mjestu. Do prolapsa materice dolazi kada se maternica spusti ili „ispadne“ jer gubi potporu nakon porođaja ili operacije karlice.
 • Manje operacije . Vi u razgovoru sa vašim doktorom možete odlučiti da pokušate sa manjom operacijom koja uključuje manje rezova od histerektomije. Manji rezovi mogu vam pomoći da se brže oporavite poslije operacije s manje ožiljaka. Ovisno o vašim simptomima i stanjima , ove opcije mogu uključivati:
 • Laparoskopska operacija za liječenje endometrioze. Laparoskopska hirurgija koristi tanku, osvijetljenu cijev s malom kamerom. Doktor stavlja kameru i hirurške alate u vašu zdjelicu kroz vrlo male rezove. Ova operacija može ukloniti izrasline od endometrioze bez oštećenja okolnih zdravih organa kao što su jajnici. I dalje možete zatrudnjeti nakon ove operacije.

Operacija za zaustavljanje teškog ili dugotrajnog vaginalnog krvarenja.

 • Kiretaža uklanja sluzokožu materice ( endometrija ) koja se nakuplja svakog mjeseca prije menstruacije. Često se istovremeno radi i histeroskopija. Vaš doktor ubacuje histeroskop (tanku kameru ) u matericu da vidi unutrašnjost šupljine materice. Kiretaža također može ukloniti nekancerozne izrasline ili polipe iz materice. Nakon Kiretaže, nova sluznica materice će se izgraditi tokom vašeg sljedećeg menstrualnog ciklusa kao i obično. I dalje možete zatrudnjeti nakon ove operacije.
 • Ablacija endometrija trajno uništava sluznicu materice. Ovisno o veličini i stanju vaše materice, vaš doktor može koristiti alate koji zamrzavaju, zagrijavaju ili koriste mikrovalnu energiju za uništavanje sluznice materice. Ova operacija se ne smije koristiti ako još uvijek želite da zatrudnite ili ako ste prošli kroz menopauzu.
 • Operacija mioma bez uklanjanja materice. Ovo se zove miomektomija. Ovisno o lokaciji vaših mioma, miomektomija se može obaviti kroz područje zdjelice ili kroz vaginu i cerviks. Možda ćete moći da zatrudnite nakon ove operacije.
 • Operacija za smanjenje mioma bez uklanjanja materice. Ovo se zove mioliza. Hirurg zagrijava miome, što uzrokuje njihovo smanjenje i odumiranje. Mioliza se može uraditi laparoskopski (kroz vrlo male rezove u predjelu karlice). I dalje možete zatrudnjeti nakon miolize.

Koliko su česte histerektomije?

Svake godine u Sjedinjenim Državama skoro 500.000 žena uradi histerektomiju. Histerektomija je druga najčešća operacija među ženama u Sjedinjenim Državama. Najčešća operacija kod žena je porođaj carskim rezom (Carski rez).

Koje vrste histerektomija postoje ?

Totalnom histerektomijom se uklanja cijela maternica, uključujući i grlić materice ( cerviks ) . Jajnici i jajovodi mogu, ali i ne moraju biti uklonjeni. Ovo je najčešći tip histerektomije.

Djelomična histerektomija , također nazvana subtotalna ili supracervikalna, histerektomija uklanja samo gornji dio materice. Cerviks je ostavljen na mjestu. Jajnici se mogu ili ne moraju ukloniti.

Radikalna histerektomija uklanja svu maternicu, cerviks, tkivo s obje strane cerviksa i gornji dio vagine. Radikalna histerektomija se najčešće koristi za liječenje određenih vrsta raka, kao što je rak grlića materice. Jajovodi i jajnici se mogu ili ne moraju ukloniti.

Da li će doktor ukloniti jajnike tokom histerektomije?

Da li će vam jajnici biti uklonjeni tokom histerektomije može zavisiti od razloga za vašu histerektomiju.

Jajnici se obično uklanjaju tokom histerektomije kako bi se smanjio rizik od raka jajnika. Međutim, žene nakon klanjanja jajnika gube i zaštitu estrogena, koji pomaže ženama kod prevencije bolesti srca i osteoporoza.

Nedavna istraživanja sugeriraju da uklanjanje samo jajovoda, ali zadržavanje jajnika može pomoći u smanjenju rizika od najčešćeg tipa karcinoma jajnika, za koji se vjeruje da počinje u jajovodima.

Odluka o zadržavanju ili uklanjanju jajnika je odluka koju možete donijeti nakon razgovora sa svojim doktorom o rizicima i prednostima.

Da li će histerektomija uzrokovati menopauzu?

Sve žene koje su imale histerektomiju će prestati da dobijaju menstruaciju. Da li ćete imati druge simptome menopauze nakon histerektomije zavisi od toga da li tokom operacije došlo do uklanjanja jajnika .

Ako zadržite jajnike tokom histerektomije, ne biste trebali odmah imati druge simptome menopauze. Ali možda ćete imati simptome nekoliko godina ranije od prosječne dobi za menopauzu (52 godine).

Budući da vam je materica uklonjena, više nemate menstruaciju i ne možete zatrudnjeti. Ali vaši jajnici mogu i dalje proizvoditi hormone, tako da možda nećete imati druge znakove menopauze.

Ako se oba jajnika uklone tokom histerektomije, više nećete imati menstruaciju i možete odmah imati druge simptome menopauze. Budući da vam nivoi hormona brzo opadaju bez jajnika, vaši simptomi mogu biti jači nego kod prirodne menopauze. Pitajte svog doktora o načinima ubažavanja simptomima menopauze .

Kako se izvodi histerektomija?

Histerektomija se može uraditi na nekoliko različitih načina. To će zavisiti od vaše zdravstvenog stanja i razloga za operaciju.

Razgovarajte sa svojim doktorom koja je najbolja opvcija za vas :

 • Abdominalna histerektomija. Vaš doktor pravi rez, obično u donjem dijelu stomaka.
 • Vaginalna histerektomija. To se radi kroz mali rez u vagini.
 • Laparoskopska histerektomija. Laparoskop je instrument sa tankom, osvijetljenom cijevi i malom kamerom koja omogućava vašem doktoru da vidi vaše zdjelične organe. Laparoskopska hirurgija je kada doktor pravi vrlo male rezove kako bi stavio laparoskop i hirurške alate . Tokom laparoskopske histerektomije maternica se uklanja kroz male rezove napravljene u vašem abdomenu ili vagini.

Oporavak nakon operacije jajnika i maternice

Većina žena ostaje u bolnici jedan do dva dana nakon operacije. Neki doktori vas mogu poslati kući istog dana nakon operacije. Neke žene ostaju u bolnici duže, često kada se radi histerektomija zbog raka.

Vaš doktor će vam vjerovatno preporučiti da ustanete i da se krenete kretati što je prije moguće nakon histerektomije. To uključuje i odlazak u toalet. Međutim, u nekim slučajevima možda ćete morati da imate kateter jedan ili dva dana nakon operacije.

Vrijeme koje vam je potrebno da se vratite normalnim aktivnostima ovisi o vrsti operacije:

 • Kod abdomene histerektomije može biti potrebno od četiri do šest sedmica.
 • Vaginalna, laparoskopska operacija može trajati od tri do četiri sedmice da se oporavi.

Trebali biste se dosta odmarati i ne podizati teške predmete četiri do šest sedmica nakon operacije. Koliko će vam vremena trebati za potpuni oporavak ovisit će kako je protekla sama operacije i vašem zdravlju prije operacije.

Koje promjene treba očekivati ​​nakon histerektomije?

Histerektomija je velika operacija, tako da oporavak može potrajati nekoliko sedmica. Ali za većinu žena najveća promjena je bolji kvalitet života. Trebali biste imati olakšanje od simptoma zbog kojih je operacija bila neophodna.

Ostale promjene koje možete doživjeti nakon histerektomije uključuju:

 • Menopauza. Više nećete imati menstruaciju. Ako su vam jajnici uklonjeni tokom histerektomije, možda ćete imati druge simptome menopauze.
 • Promjena seksualnih osjećaja. Neke žene imaju vaginalnu suhoću ili manji interes za seks nakon histerektomije, posebno ako se uklone jajnici.
 • Povećan rizik od drugih zdravstvenih problema. Ako se uklone oba jajnika, to može dovesti do većeg rizika za određena stanja kao što su: gubitak koštane mase, bolesti srca i urinarna inkontinencija (curenje urina). Razgovarajte sa svojim doktorom o tome kako spriječiti ove probleme.
 • Osjećaj gubitka. Neke žene mogu osjetiti tugu ili depresiju zbog gubitka plodnosti ili promjene u svom tijelu. Razgovarajte sa svojim doktorom ako imate simptome depresije, uključujući osjećaj tuge, gubitak interesa za hranu ili stvari u kojima ste nekada uživali, ili manje energije, koji traju duže od nekoliko sedmica nakon operacije.

Da li će se seksualni život promijeniti nakon histerektomije?

Mogao bi. Ako ste imali dobar seksualni život prije histerektomije, trebali biste mu se moći vratiti bez problema nakon oporavka. Mnoge žene prijavljuju bolji seksualni život nakon histerektomije zbog toga što nemaju boli ili obilnog vaginalnog krvarenja kao prije operacije .

Ako vaša histerektomija uzrokuje simptome menopauze, možete osjetiti suhoću vagine ili nedostatak interesa za seks. Korištenje lubrikanta na bazi vode može pomoći kod suhoće. Razgovarajte sa svojim partnerom i pokušajte da mu date više vremena da se uzbudite tokom seksa.

Da li je potrebno raditi papa testove nakon histerektomije?

I dalje će vam trebati redovne Papa testove za skrining na rak grlića materice ako:

 • Nije vam uklonjen grlić materice

I ako ste imali histerektomiju zbog raka ili prekancera

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?