Search
Home » Trudnoća » Glavobolje tokom trudnoće

Glavobolje tokom trudnoće

Glavobolje se često javljaju tokom trudnoće, a ako ste imali glavobolje i ranije, simptomi se sada mogu pogoršati. Glavobolja tokom trudnoće se obično liječi lijekovima koji se mogu uzeti bez recepta, dok je lijekove za koje je potreban recept najbolje izbjegavati u tom periodu. Postoje i drugi pristupi koji mogu smanjiti intenzitet glavobolje u trudnoći, a to je promjena načina ishrane ili regulisanje količine stresa.

Koje vrste glavobolja postoje ?

Glavobolje koje se mogu javiti tokom trudnoće su iste one koje možete imati u bilo kojem drugom periodu života. Evo kratkog preglednika koji će vam pomoći da shvatite kakvu glavobolju imate:

Tenzijske glavobolje – Ako ste pod stresom ili gladni, vjerovatno imate tenzijsku glavobolju, kod koje se javlja blaga do umjerena tupa bol u vratu ili ramenu. To je jedna od najčešćih vrsta glavobolja.

Migrene – Kod migrenske glavobolje možete očekivati ​​umjerenu do jaku bol koja pulsira i može da traje satima ili čak danima. Kod nekih žena s migrenama također može doći do zamagljenja vida, pojave svjetlosnih bljeskova i mučnine.

Sinusne glavobolje – Pritisak oko očiju, obraza i čela, začepljen nos mogu signalizirati sinusnu glavobolju. Ona se obično javlja kod infekcije sinusa, ali se također često može zamijeniti s migrenom. U oba slučaja, bol se obično pogoršava kada se sagnete naprijed ili zabacite glavu.

pregnant woman with a headache and pain

Klaster glavobolje su one glavobolje kod kojih se javlja bol za bolom, naglo počnu i pogoršavaju se, a mogu trajati danima ili čak duže. Obično se javi pekuća bol u jednom oku i uglavnom zahvata jednu stranu glave. Dobra vijest je da su klaster glavobolje rijetke, posebno kod žena.

Hronične glavobolje – Ako imate glavobolje koje traju više od petnaest dana u mjesecu, može se smatrati da imate hronične glavobolje. Ovdje spadaju svi tipovi glavobolja, uključujući migrene, a riječ “hronične” se samo odnosi na dužinu trajanja.

Koji su simptomi glavobolje tokom trudnoće?

Ako ste već ranije imali glavobolje i migrene, lako ćete prepoznati njihove simptome tokom trudnoće. Pored bola, uobičajeni simptomi su: umor, začepljen nos i krvarenje iz nosa, a također se može javiti tupa ili pulsirajuća bol na jednoj ili obje strane glave.

Migrenske glavobolje u trudnoći imaju izražene simptome: pojava jake boli, intenzivno pulsiranje u glavi, mučnina, povraćanje, a kod nekih trudnica se javlja osjetljivost na svjetlo i zvuk. Bol se obično pogoršava prilikom pokreta ili promjene položaja tijela.

Šta uzrokuje glavobolje tokom trudnoće?

Primarni krivci za pojavu glavobolja u trudnoći su hormoni trudnoće, iako postoje i drugi faktori. Neki uobičajeni razlozi su:

Hormoni – Glavobolje su često rani znak trudnoće i imaju tendenciju da počnu tokom prvog tromjesečja kada nivo hormona raste i volumen krvi se poveća.

Ishrana – Određene namirnice poput sira, čokolade, mliječnih proizvoda i prerađenog mesa (npr. suho meso i sudžuka) mogu izazvati glavobolju tokom čitave trudnoće. Čak ukoliko smanjite unos kofeina tokom trudnoće, nedostatak kofeina u organizmu može uzrokavati glavobolje.

Začepljenje sinusa, curenja iz nosa ili alergija mogu također uzrokavati glavobolje u trudnoći.

Dehidracija koja se često javlja sa mučninom i povraćanjem u trudnoći, može uzrokovati pulsirajuću glavobolju.

Visoki krvni pritisak – Nakon 20. nedjelje trudnoće jake glavobolje mogu biti povezane sa pojavom visokog krvnog pritiska. Ovo može voditi u preeklampsiju, a to je opasno stanje u kojem su majka i beba ugrožene, te može doći i do prijevremenog porođaja. Zato je bitno da kod pojave glavobolje nakon 20. nedjelje trudnoće provjerite vaš krvni pritisak.

Postoje i drugi faktori koji mogu aktivirati glavobolju u trudnoći: umor, napetost, naprezanje očiju, glad, nizak nivo šećera u krvi i stres.

Koja je najbolja terapija za glavobolje tokom trudoće ?

Postoji mnogo sigurnih načina za smanjenje intenziteta glavobolje u trudnoći, tako da ne morate koristiti lijekove koji mogu negativno djelovati na vas i bebu.

Za tenzijske glavobolje i migrene preporuka je da ležite u mračnoj, tihoj prostoriji, a takođe možete staviti led ili držati hladan oblog na potiljku 20 minuta. Duboko disanje i tiha meditacija su još dva načina koji mogu smanjiti intenzitet bola.

Za sinusne glavobolje pokušajte udisati paru da biste ublažili začepljenost nosa. Također možete stavljati tople i hladne obloge na mjesto bola, naizmjenično po 30 sekundi, ukupno 10 minuta, četiri puta dnevno. Pijte puno tečnosti, posebno biljnog čaja, što vam može pomoći u uklanjanju začepljenosti nosa.

Za sve glavobolje tokom trudnoće nije preporučljivo uzimati Ibuprofen. Parecetamol se može koristiti i njegova povremena upotreba se smatra sigurnom tokom trudnoće. Nemojte uzimati nikakve lijekove bez konsultacije sa liječnikom, uključujući i lijekove na prirodnoj bazi.

Možete li spriječiti – prevenirati trudničke glavobolje?

Iako su neke glavobolje vjerovatno neizbježne, nekoliko stvari se može uraditi kako bi se spriječila njihova pojava:

Redovna i uravnotežena ishrana. Preskakanje obroka dovodi do niskog šećera u krvi, što može izazvati glavobolju. Preporuka: držite zdrave grickalice pri ruci, npr. u torbi, na radnom stolu ili u automobilu, za slučaj da osjetite glad, a to neće uzrokovati velike oscilacije šećera i inzulina u krvi.

Uredan san. Redovan, miran san i odmaranje su vrlo važni u prvom i trećem tromjesečju, mada ponekad i prekomjerno spavanje može uzrokovati glavobolju tokom trudnoće. 

Praćenje unosa nekih namirnica. Čokolada, sir, mliječni proizvodi, prerađeno meso i druga hrana mogu izazvati glavobolju, pa pratite koje namirnice unosite kada vam se pojave glavobolje, te isključite moguće „krivce“ iz svoje prehrane.

Postepeno odricanje od kafe. Prebrzo smanjenje unosa kofeina tokom trudnoće može također dovesti do glavobolje, čak i ako inače pijete samo jednu kafu dnevno. Postepeno se odvikavajte od kafe tako što ćete prvo preći na konzumiranje pola šolje dnevno prije nego što potpuno izbacite kofein.

Izbjegavajte vruće, zagušljive prostore i jake mirise, jer ste u trudnoći osjetljiviji na neke mirise. Preporuka je također da se slojevito oblačite tako da možete skidati slojeve odjeće prije nego što dođe do pregrijavanja organizma što može uzrokovati glavobolju.

Jaka vještačka svjetlost, fluoroscentno osvjetljenje i radni prostori bez prozora mogu uzrokovati glavobolju, stoga preduzmite sve što možete da kontrolišete svoje okruženje – ili barem pravite redovne pauze.

Izbjegavanje buke. Buka može uzrokovati glavobolju, pa ako ste posebno osjetljivi na glasne zvukove, nastojte izbjeći takva okruženja.

Reducirajte količinu stresa. Kako biste spriječili da stres izazove glavobolju, idite na sat prenatalne joge, meditirajte ili radite neke vježbe disanja – sve što će vam pomoći da se opustite i reducirate stres. Isprobajte i alternativne medicinske tretmane uključujući akupunkturu, akupresuru, terapiju vodom ili prenatalnu masažu.

Kada se javiti doktoru zbog glavobolje tokom trudnoće ?

Mnoge žene koje nisu imale glavobolje prije trudnoće, mogu ih dobiti tokom trudnoće. Velika većina trudničkih glavobolja je “primarna” – što znači da vas glava boli, ali nema ničeg ozbiljnog zbog čega biste trebali brinuti.

Ali ako vaše glavobolje traju duže od dva ili tri sata ili imate druge simptome (groznica, zamagljenje vida, iznenadno dramatično povećanje težine ili oticanje lica i ruku), odmah se javite svom liječniku.

U rijetkim slučajevima, takozvane “sekundarne glavobolje” signaliziraju da se nešto drugo događa u vašem tijelu, kao što je hipertenzija ili preeklampsija.Borba sa glavoboljom tokom trudnoće može potrajati neko vrijeme i traži strpljenje. Ali kada saznate šta ih uzrokuje i kako spriječiti uobičajene faktore, možete uspješno riješiti pojavu glavobolje.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?