Search
Home » Ginekologija » Ginekološki pregled u Sarajevu

Ginekološki pregled u Sarajevu

Na osnovu velikog broja ginekoloških pregleda koje sam obavio u svom dosadašnjem radu kao ginekolog, probaću da vam detaljno objasnimo kako se izvode ginekološki pregledi u Ginekološkom dijagnsotičkom centru eGinekolog u Sarajevu.

Ginekološki pregledi su ključni za očuvanje ženskog zdravlja i dobrobiti. Bez obzira na vašu dob ili seksualnu aktivnost, prvi ginekološki pregled je važan korak u brizi o vašem tijelu. U ovom članku, predstavljamo šta možete očekivati na svom prvom ginekološkom pregledu a za zakazivanje za vaš ginekološki pregled u Ginekološkom dijagnostičkom centru eGinekolog u Sarajevu možete putem telefona : 061 209 328

Šta je Ginekološki Pregled?

Ginekološki pregled je medicinski pregled koji se fokusira na ženske reproduktivne organe, uključujući vaginu, cerviks (grlić materice), matericu, jajnike i grudi. Cilj ovih pregleda je rano otkrivanje ginekoloških problema, sprečavanje bolesti i praćenje vašeg opšteg reproduktivnog zdravlja.

Kada treba da se javite na prvi ginekološki pregled ?

Pitanje kada treba razmisliti o prvom ginekološkom pregledu može varirati za svaku osobu, ali postoje neki opšte smijernice koje vam mogu pomoći da odlučite kada je pravo vreme za vas. Evo nekoliko faktora koje treba razmotriti:

Prvi ginekološki pregled se obično preporučuje između 13. i 15. godine. Ovo je doba kada dijevojčice često ulaze u adolescenciju i menstruaciju. U ovom periodu ginekolog može da pruži informacije o menstruaciji, promenama u tijelu i opštem reproduktivnom zdravlju.

Seksualna aktivnost: Ako ste seksualno aktivni ili planirate da postanete seksualno aktivni, trebali biste razmisliti o zakazivanju prvog ginekološkog pregleda. Pregled vam može pružiti informacije o kontracepciji i testirati na seksualno prenosive infekcije. Također,ukoliko niste uradili PAPA test prije 21 godine a seksualno ste aktivni preporuka je da se javite na ginekološki pregled i obavite papa test.

Simptomi i ginekološki problemi: Ako imate specifične simptome ili ginekološke probleme vezane za reproduktivno zdravlje, kao što su nepravilne menstruacije, bol u donjem stomaku, vaginalne infekcije, pečenje, svrbež, ranice, bradavice, mjehuriće na vagini, bez obzira jeste li spolno aktivni ili imate neke druge nelagodnosti, to je dobar razlog da posetite ginekologa bez obzira na svoj uzrast.

Istorija porodičnih ginekološki bolesti: Ako imate porodičnu istoriju određenih ginekoloških bolesti, kao što je rak dojke ili jajnika, to može uticati na odluku o prvom ginekološkom pregledu. Ginekolog može razmotriti vašu porodičnu anamnezu dati preporuke.

Lična Odluka: Na kraju, odluka o prvom ginekološkom pregledu treba da bude lična. Ako se osjećate spremnim da istražite svoje reproduktivno zdravlje i razgovarate sa stručnjakom o svim svojim pitanjima i brigama, to je dobar trenutak za zakazivanje pregleda.

Važno je napomenuti da se ginekološki pregledi obično ne rade pre nego što devojčice uđu u pubertet, osim ako postoji neki poseban medicinski razlog za to. Osim toga, ginekolozi obično preporučuju redovne godišnje preglede nakon prvog poseta kako bi se pratilo reproduktivno zdravlje.

U svakom slučaju, važno je da se osećate prijatno i sigurno tokom pregleda, i da imate poverenja u svog ginekologa. Razgovarajte sa svojim ginekologom kako biste razmotrili svoje lične potrebe i odlučili kada je pravi trenutak za vaš prvi ginekološki pregled.

Kako se pripremiti za ginekološki pregled ?

Priprema za ginekološki pregled uključuje korake kao što su zakazivanje termina kod ginekolog, izbor pravog ginekologa, razgovor unapred o svojim potrebama i brigama, nošenje udobne odeće, obavljanje osnovne higijene genitalnog područja, izbegavanje seksualnih aktivnosti dan ili dva pre pregleda, planiranje dovoljno vremena za pregled, i eventualno uzimanje pratitelja radi podrške. Važno je komunicirati sa svojim ginekologom i postaviti pitanja ili izraziti brige kako biste se osećali sigurno i udobno tokom pregleda. Važno je da ne ispirete unutrašnjost vagine i ne koristite agresivna sredstva –  sapune jer bi to moglo utjecati na uzimanje briseva i Papa-testa. Intimno područje nije potrebno brijati – ginekologu to nije bitno! Napravite kako je vama najugodnije.

Kako ćete se morati presvući u kabini pre nego što pristupite ginekološkom stolu, preporučuje se da sa sobom donesete suknju ili dužu tuniku. Takođe, možda će vam koristiti i male čarapice kako ne biste hodali bosi, s obzirom na to da se papuče koje tamo dobijete koriste od strane više žena.

Šta se dešava na prvom ginekološkom pregledu?

Na prvom ginekološkom pregledu dešava se nekoliko koraka koji se obično sprovode kako bi se procenilo vaše ginekološko – reproduktivno zdravlje. Evo šta možete očekivati tokom prvog ginekološkog pregleda:

Anamneza – razgovor : Prvi dio pregleda obuhvata razgovor sa ginekologom o vašem zdravstvenom istorijatu i stanju . Tada će se razgovarati o vašim menstrualnim ciklusima, seksualnoj aktivnosti, kontracepciji i bilo kakvim simptomima ili ginkološkim problemima koje imate.

Ginekološki fizički pregled: Nakon razgovora, ginekolog će obaviti fizički pregled. Prvi korak je da se presvučete u kabini. Preporučuje se da sa sobom donesete suknju ili dužu tuniku kako biste se osećali prijatno tokom pregleda. Takođe, možda će biti korisno da obučete male čarapice kako ne biste bili bosonogi, budući da se papuče koje se tamo dobijaju koriste od strane više osoba.

Nakon što se presvucete, ležaćete na ginekološkom stolu i postaviti noge na predviđena mesta. Ginekolog će vam pomoći kako da se udobno namestite. Prvo, ginekolog će vršiti spoljni vizuelni pregled, bez upotrebe instrumenata, kako bi pregledao vaginu s polja. Zatim slijedi pregled vagine pomoću instrumenta koji se zove spekulum.

Spekulum se koristi kako bi se nežno proširile stenke rodnice kako bi se omogućio pregled unutrašnjosti i vrata materice. Postoje različite vrste i veličine spekuluma, i mogu biti metalni ili plastični. Uvođenje spekuluma u vaginu, ako se osećate opušteno, obično nije bolno, ali može biti neugodno ako imate upalu ili suhoću vagine.

Nakon toga, uzima se brisak sa vrata materice koristeći drvenu špatulu i četkicu. Ovaj postupak traje kratko i nije bolan. PAPA testom se proveravaju promene na vratu materice radi ranog otkrivanja raka vrata materice, kao i prisustvo nekih uzročnika infekcije.

Nakon toga, sprovodi se palpacijski pregled. Ginekolog pažljivo uvodi kažiprst i srednji prst jedne ruke u vaginu, dok drugom rukom opipava matericu i jajnike izvana preko trbuha. Ovaj pregled takođe ne bi trebao biti bolan, ali ako osetite bilo kakvu nelagodnost ili bol, obavezno obavestite ginekologa kako bi prilagodio pregled.

Važno je da se opustite što je više moguće tokom pregleda, jer napeti mišići male karlice mogu otežati pregled i izazvati nelagodnost.

Na kraju pregleda, se obično uradi i ginekološki ultrazvuk. Pregled uključuje ležanje na ginekološkom stolu, primenu gela i upotrebu ultrazvučne sonde za pregled materice, jajnika i okolnih tkiva. Ovaj pregled je važan za otkrivanje problema ili promjena u reproduktivnim organima i obavlja se kao dio ginekološkog pregleda.

Važno je napomenuti da prvi ginekološki pregled može biti nervozan ili neugodan za neke žene zbog nepoznatih iskustava, ali stručnjaci se trude da ga učine što prijatnijim i manje stresnim. Ginekologija je oblast medicine posvećena ženskom zdravlju, a ginekolozi su obučeni da pruže podršku i brinu o vašem dobrobiti. Ovo je prilika da razgovarate o svim pitanjima ili problemima vezanim za vaše reproduktivno zdravlje i da se započne briga o vašem tijelu.

Koliko obično traje ginekološki pregled ?

Ginekološki pregled obično traje između 15 i 30 minuta, i to može varirati ovisno o različitim faktorima, kao što su razlog posjete, zdravstveno stanje pacijentkinje, i koliko je pregled detaljan. Evo nekoliko faktora koji mogu utjecati na trajanje ginekološkog pregleda:

Redovni godišnji pregled: Uobičajeni godišnji ginekološki pregled, poznat kao PAPA test i ginekološki ultrazvuk obično traje oko 15-20 minuta. Ovaj pregled obuhvaća pregled vanjskih genitalija i unutarnjih genitalija (poput vagine i vrata maternice).

Specifični problemi: Ako pacijentkinja ima specifične simptome ili probleme, kao što su bolovi, nepravilna krvarenja ili infekcije, pregled može trajati duže jer će liječnik provoditi dodatne testove i ispitivanja kako bi postavio dijagnozu.

Konzultacija i savjetovanje: Ponekad ginekološki pregled uključuje i razgovor s liječnikom o pitanjima vezanim uz reproduktivno zdravlje, kontracepciju ili druge zdravstvene brige. Ovaj razgovor može produljiti vrijeme posjete.

Kolposkopija: Ako liječnik primijeti nepravilnosti tijekom pregleda vrata maternice, može odlučiti provesti kolposkopiju, što također može produžiti trajanje pregleda.

Postupci i uzorci: U nekim slučajevima, liječnik može odlučiti obaviti dodatne postupke, kao što su uzimanje briseva ili biopsija, što će također produžiti vrijeme pregleda.

Koliko košta pregled u Ginekološkom dijagnostičkom centru eGinekolog ?

Evo pregleda cijena usluga u Ginekološkom dijagnostičkom centru eGinekolog:

  1. Uzimanje PAPA testa – 65 KM
  2. Ginekološki pregled + PAPA test – 75 KM
  3. Ginekološki ultrazvuk – 80 KM
  4. Ginekološki pregled, ginekološki ultrazvuk + PAPA test – 150 KM
  5. Konsultacije trajanja 15 minuta – 40 KM

Molim vas imajte na umu da se cijene usluga mogu mijenjati s vremenom također često imamo akcije – popuste za određene pakete, pa je uvijek najbolje izravno kontaktirati Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog tel. 061 209 328  kako biste dobili najnovije informacije o cijenama, terminima i uslugama koje se nude.

Kako izgleda ginekološki pregled kod dijevica?

Prvi ginekološki pregled kod dijevica može se odvijati na poseban način kako bi se osiguralo udobno i korisno iskustvo. Evo kako to može izgledati:

Prvo, važno je napomenuti da dolazak ginekologu prvi put ne mora nužno uključivati sam ginekološki pregled, posebno ako nije hitno ili ako žena nije spremna za to. Ovo posebno važi za mlade devojke koje se možda osećaju nervozno ili nespremno za ginekološki pregled. Prvi korak može biti upoznavanje s ginekologom, razgovor i sticanje poverenja.

Prema anamnezi, odnosno informacijama koje žena pruža o svom zdravstvenom stanju i razlogu dolaska ginekologu, odlučuje se da li je ginekološki pregled potreban ili ne. Kod žena koje nisu imale spolni odnos, poznate kao djevice, često se ne može izvesti klasičan pregled kroz vaginu.

U ovakim slučajevima se može obaviti vizualni pregled vanjskih genitalija i himenalnog otvora. Ako je himen prirodno proširen ili je već pukao na neki drugi način, pregled se može obaviti uz upotrebu specijalizovanog instrumenta.

Ultrazvučni pregled takođe može biti potreban i može se izvesti preko trbuha ili rektalno. Pregled preko trbuha zahteva da žena dođe sa punim mokraćnim mehuru, kako bi se bolje videli organi. Međutim, ovakav pregled nije uvek uspešan, posebno kod žena sa debljom trbušnom stijenkom. Stoga se često radi rektalni ultrazvučni pregled, koji omogućava pregled materice i jajnika slično kao vaginalni pregled, uz upotrebu tankih sondi koje se lagano uvode u debelo crevo.

Važno je da dijevojke koje dolaze ginekologu prvi put treba da znaju da ne moraju odmah proći kroz fizički ginekološki pregled, posebno ako nisu spremne ili ako nemaju akutne ginekološke probleme. Razgovor sa ginekologom može biti koristan kako bi se dobile važne informacije o reproduktivnom zdravlju i redovnim pregledima, i kako bi se steklo poverenje pre nego što se eventualno obavi pregled.

Zaključak :

Vaše ginekološko – reproduktivno zdravlje je važno, bez obzira na vašu dob ili seksualnu aktivnost. Prvi ginekološki pregled može biti koristan i poučan za svaku ženu. Zapamtite da vaš ginekolog nije samo stručnjak za medicinske ginekološke probleme, već vašem ginekologu imate mogućnost da postavite sva pitanja o ženskom zdravlju, seksualnosti i reprodukciji. Ostanite informisane i redovno posećujte svog ginekologa kako biste očuvali svoje zdravlje i dobrobit. Vaše tijelo zaslužuje brigu i pažnju koje mu pruža ginekologija.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?