Search

Epiziotomija i perinealni rascijep

Nekada je neophodno da se tokom poroda napravi rez između vagine i anusa (perineuma) . Ovaj rez se zove epiziotomija.

Epiziotomija čini otvor vagine širim, omogućavajući bebi da lakše prođe tokom poroda .

Ponekad se perineum i vagina žene može oštetiti prilikom porođaja npr. zbog veličine, položaja bebe kao i same građe i veličine vagine.Tako da kod nekih porođaja, epiziotomija može pomoći u sprječavanju ozbiljnog oštećenja ili ubrzanju porođaja ako beba treba brzo da se rodi.

Kad je epiziotomija neophodna ?

Epiziotomija je obično neophodna ako Vaša beba razvije stanje poznato kao fetalni distres tokom samog poroda. Fetalni distres nastaje kada bebini otkucaji srca postaju brži ili sporiji tokom poroda.

To znači da vaša beba možda ne dobija dovoljno kisika i da se mora brzo poroditi kako bi se izbjegao rizik od porođajnih povreda ili mrtvorođenja.

Drugi razlozi za epiziotomiju su: porod na vakum ili kad je potrebna neka druga instrumentalna pomoć prilikom poroda .

Također je neophodno uraditi epiziotomiju :

 • kada se beba rađa sa prednjačećom zadnjicom ili stopalima
 • kada porod dugo traje i kad ste umorni i iscrpljeni od tiskanja
 • kada imate ozbiljno zdravstveno stanje, kao što je bolest srca i preporučuje se da porođaj bude što brži kako bi se smanjili daljnji zdravstveni rizici

Kako se izvodi epiziotomija?

Epiziotomija je obično jednostavna procedura. Nekada se koristi lokalna anestezija za utrnulost područja oko vagine tako da ne osjećate nikakav bol. Ako se porađate epiduralnom anestezijom onda se samo doza dopuniti prije samog reza.

Epizitomija je u suštini mali dijagonalni rez sa stražnje strane vagine, usmjeren prema dolje i na stranu same vagine. Rez se poslije sanira i sašije topljivim – reapsorbivnim šavovima nakon poroda.

Kako i koliko obično teče oporavak poslije epiziotomije ?

Rez od epiziotomije se obično sanira i sašije u roku od sat vremena nakon poroda. Rez od epiziotomije u početku može obilno krvariti, ali to bi trebalo prestati nakon što doktor sašije i sanira ranu. Rana od epiziotomije bi tebala zacijeliti u roku mjesec dana od poroda i konci bi se trebali reapsorbovati – nestati u tom periodu.

Kako se tretira bol poslije epiziotomije ?

Uobičajeno je da osjećate bol nakon epiziotomije.

Lijekovi protiv bolova, kao što je acetaminofen, mogu pomoći u ublažavanju bolova i bezbjedni su za upotrebu, ako dojite.

Također se smatra da je bezbjedno uzimati i ibuprofen dok dojite, ali prvo se posavjetujte sa svojim doktorom.

Aspirin se ne preporučuje jer se može prenijeti na Vašu bebu kroz majčino mlijeko. Vaš doktor će Vas posavjetovati ako niste sigurni koje lijekove protiv bolova da uzmete.

Nekada je potrebno uzeti i jače lijekove (kodein)  protiv bolova poslije epiziotomije ali ti lijekovi se izdaju na recept i mogu da utiču na samu bezbjednost dojenja.

Da biste ublažili bol nakon epiziotomije, pokušajte:

 • stavljati led ili kockice leda umotane u peškir na rez. Izbjegavajte stavljanje leda direktno na kožu jer to može uzrokovati oštećenje same kože.
 • Izlaganje šavova svježem vazduhu može pomoći procesu zarastanja. Skidanje donjeg rublja i ležanje na krevetu oko 10 minuta jednom ili dva puta dnevno također može pomoći.

Normalno je da bol epiziotomije ne traje duže od 2 do 3 sedmice. Ako bol traje duže od ovoga, javite se svom ginekologu na kontrolu i savjet.

Na tržištu trenutno postoji preparat  EPISIOCARE koji upotrebom prije i nakon epiziotomije olakšava neugodne simptome.

 • Prije porođaja – vlaži i omekšava
  tretirano područje, djeluje protiv
  neugodnosti i pečenja te čini perineum
  spremnim za porođaj.
 • Nakon porođaja – i urađene epiziotomije,
  EPISIOCARE spray umiruje tretiranu regiju
  i olakšava simptome neugodnosti poput
  bola, iritacije, pečenja, svrbeža.

 

Koje su preporuke prilikom odlaska na toalet nakon epiziotomije ?

Održavanje rane i okolnog područja čistim nakon epiziotomije je neophodno  kako biste spriječili infekciju. Nakon odlaska u toalet, prelijte vaginalno područje toplom vodom kako biste ga isprali.

Polijevanje toplom vodom spoljašnjeg dijela vagine tokom mokrenja također može pomoći u ublažavanju bolova.

Možda ćete primijetiti da čučanj iznad toaleta, umjesto da sjedite na njemu, smanjuje osjećaj peckanja i bola prilikom mokrenja.

Kada vršite veliku nuždu, možda će Vam biti korisno da stavite čistu gazu na ranu i nježno pritisnete. Ovo može pomoći u smanjenju pritiska i bola prilikom vršenja velike nužde.

Kada se brišete poslije nužde, pazite da brišete nježno od naprijed prema nazad. Ovo će spriječiti bakterije sa područja anusa da inficiraju ranu i okolno tkivo.

Ako Vam je obavljanje velike nužde posebno bolno, uzimanje laksativa može pomoći. Ova vrsta lijekova se obično koristi za liječenje zatvora i omogućuje lakše obavljanje velike nužde i samim tim smanjuje pritisak i bol.

Koje su preporuke za seksualne odnose nakon epiziotomije ?

Ne postoje pravila o tome kada ponovo započeti seks nakon porođaja.

U sedmicama nakon porođaja, mnoge žene osjećaju bol i umor, bez obzira da li su imale epiziotomiju ili ne. Ne žurite s tim. Ako je seksualni odnos bolan, neće biti užitaka.

Ako ste imali ranu ili epiziotomiju, bol tokom seksalnog odnosa je vrlo čest u prvih nekoliko mjeseci.

Ako je penetracija bolna, recite to. Ako se pretvarate da je sve u redu kada nije, možda ćete početi da doživljavate seksualni odnos kao smetnju, a ne kao zadovoljstvo, što neće pomoći ni Vama ni vašem partneru.

Bol se ponekad može povezati sa suhoćom vagine. Možete pokušati koristiti lubrikant na bazi vode koji se može nabaviti u apotekama da Vam pomogne.

Nemojte koristiti lubrikant na bazi ulja, kao što je vazelin ili hidratantni losion, jer to može iritirati vaginu i oštetiti lateks kondome ili dijafragme.

Neophodno je napomenuti da možete zatrudnjeti samo 3 sedmice nakon poroda, čak i ako dojite i ako nemate menstruaciju, tako da je preporuka da koristite neku vrstu kontracepcije svaki put kada imate seks nakon poroda, uključujući i prvi put (osim ako ne želite ponovo zatrudnjeti).

Kako prepoznati i spriječiti infekciju rane epiziotomije ?

Ukoliko primjetite :

•             da vaši šavovi na epizotomiji postaju bolniji

•             da se pojavio neugodan ili neobičan miris

 •            pojava gnoja ili tečnosti iz rane

•             da rana epiziotomije postane crvena i pojavio se otok (edem ) oko rane (možete koristiti ogledalo da pogledate)

Bilo šta od navedenog može značiti da imate infekciju i preporuka je da se odmah javite svom ginekologu na kontrolu.

Koje se vježbe preporučuju nakon epiziotomije ?

Jačanje mišića oko vagine i anusa izvođenjem vježbi za karlično dno (takozvane Kegelove vježbe) može pomoći u zarastanju rane i smanjenja pritiska na ranu i okolno tkivo.

Vježbe za karlično dno uključuju stiskanje mišića oko vagine i anusa kao da želite spriječiti da odete u toalet.

Kako spriječiti oštećenje perineuma – vagine tokom samog poroda ?

Mogućnost da izbjegnete epiziotomiju ili oštećenje vagine i perineuma je da tokom porođaja slijedite pažljivo upute babice i doktora. Kada bebina glavica postane vidljiva tokom poroda, babica će vas zamoliti da prestanete da gurate i udahnete nekoliko kratkih udisaja i izdahnete kroz usta tj. da predišete kontrakciju. To je veoma bitno da glavica vaše bebe može polako i nježno izroniti, dajući koži i mišićima perineuma vremena da se istegnu bez kidanja.

Također veoma efikasna metoda je masaža perineuma u posljednjih nekoliko sedmica trudnoće što može smanjiti šanse za epiziotomiju tokom porođaja.

 

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?