Categories
Ginekologija

Endometrioza

Endometrioza

je pojava  tkiva, koje se obično nalazi unutar maternice, nađe i izvan područja maternice. Takvo tkivo, unutar maternice naziva se “endometrij”, a ako se to tkivo nađe izvan maternice, naziva se “endometrioza”. Najčešća mjesta na kojima se javlja endometrioza su jajnici, jajovodi, crijeva i područja ispred, straga i sa strana maternice.

Neke žene sa endometriozom mogu da nemaju simptoma ili imaju blage simptome, dok druge mogu da imaju izraženu bol ili imaju problem da ostvare trudnoću. Ne postoji lijek za endometriozu, ali postoji nekoliko mogućnosti liječenja simptoma endometrioze. Svaku terapiju endometrioze  treba prilagoditi pacijentici s obzirom na njene simptome i zdravstveno stanje.

Šta uzrokuje endometriozu ?

Uzrok endometrioze nije poznat. Najčešća teorija je da dio menstrualne krvi i endometrija tokom menstruacije ide drugim putem iz maternice kroz jajovode  u zdjelicu. To tkivo – endometriji tada raste u zdjelici i uzrokuje simptome endometrioze.

Koji su simptomi endometrioze ?

Neke žene s endometriozom mogu da nemaju nikako simptoma,a žene koje imaju simptome su:

Bol  u području zdjelice  koja se javlja:

 • neposredno prije ili za vrijeme menstruacije. Kod nekih žena bol se tokom vremena pogoršava.
 • bol se može i javiti između dvije menstruacije, s tim da je bol ipak najsnažnija tokom menstruacije.
 • tokom ili nakon seksualnog odnosa.
 • prilikom defekacije i mokrenja, osobito tokom menstruacije.

Bol u području zdjelice se može javiti i zbog drugih razloga, kao što su : grč mišića dna zdjelice, infekcije zdjelice i sindrom iritabilnog crijeva.

Neplodnost  – Endometrioza može otežati da se ostvari trudnoća. To se događa jer se endometrioza najčešće nalazi na jajnicima i jajovodima,što može oštetiti jajnike ili jajovode. Nekada žene s endometriozom koje nemaju oštećene jajnike  mogu ipak imati poteškoća u zatrudnjivanjem.

Kad žene zatrudne, endometrioza ne šteti trudnoći. Simptomi endometrioze često se smanjuju tokom i nakon trudnoće.

Endometriomi (čokoladne ciste) – žene s endometriozom mogu imati ciste na jajnicima -te ciste se nazivaju endometriomi. Endometriomi su obično ispunjeni starom krvlju koje nalikuje čokoladnom sirupu; stoga se ponekad nazivaju i čokoladnim cistama. Endometriomi se mogu da se vide prilikom ultrazvuka zdjelice ili se osjete tijekom palpatornog pregleda zdjelice.

Kako se dijagnosticira endometrioza ?

Vaš liječnik može posumnjati da imate endometriozu na temelju boli u području zdjelice ili bolnih menstruacija. Međutim, jedini način da sa sigurnošću znate da li imate endometriozu je operacija-laparoskopija prilikom kojom liječnik pregleda zdjelicu.Ukoliko tokom operacije liječnik nađe endometritične promjene, obično uzme dio endometričnog tkiva, te ga pošalje na analizu. Endometrioza se ne može sa sigurnošću dijagnosticirati ultrazvukom, rendgenom ili drugim neinvazivnim metodama, ovim metodama liječnik može posumnjati da žena ima endometriozu.

Endometrioza se smatra blagom, umjerenom ili teškom- ovisno o stepenu endometriotičnih promjena u zdjelici koje se vide tokom LPSC -laparoskopske operacije. Žene s blagim promjenama mogu imati teške simptome, a žene s teškim promjenama mogu imati blage simptome.

Liječnik vam može, i prije operacije i definitivne dijagnoze,  prvo preporučiti liječenje simptoma endometrioze. Lijekovi koji se preporučuju na početku liječenja simptoma endometrioze su lijekovi protiv bolova -nesteroidni protupalni lijek (ibuprofen) i hormonske kontracepcijske pilule.

Ako liječenje ne poboljša bol u roku od jednog do tri mjeseca, može se pokušati s drugom vrstom lijekova ili se može preporučiti operacija. U nekim slučajevima, prvo se uradi operacija, kako bi se dijagnosticirala endometrioza i operirala, prije uzimanja bilo kojeg lijeka.

Treba da razgovarate sa svojim liječnikom o tome koji je pristup prikladan za vašu situaciju. Važno je napomenuti da operacija ne liječi endometriozu u potpunosti, već se operacijom otklanjaju trenutne endometriotične  promjene; nakon operacije endometrioza se može ponovo pojaviti u zdjelici. Obično, neposredno poslije operacije dođe do smanjenja inteziteta simptoma endometrioze kod žena.

Kako se liječi endometrioza ?

Postoji nekoliko mogućnosti liječenja simptoma endometrioze :

 • nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID)-lijekovi protiv bolova
 • hormonske kontraceptivne pilule
 • ostali oblici hormonskih preparata (analozi hormona koji otpušta gonadotropin)
 • operativno

Najbolji tretman ovisi o vašim planovima za trudnoću i o tome koji simptomi najviše dominantni (bol, krvarenje, neplodnost itd.).

Nesteroidni protuupalni lijekovi – NSAID su vrsta lijekova protiv bolova. Lijek djeluje tako što  zaustavlja oslobađanje prostaglandina, jednog od glavnih spojeva odgovornih za bol općenito, kao i bolne menstruacije. Primjenom ovih lijekova, jedan do dva dana prije menstruacije, dolazi do smanjene proizvodnje prostaglandina, i samim tim se smanjuje bol. Potrebno je neko vrijeme i odgovarajuća doza NSAID da blokira proizvodnju prostaglandina i smanji bol. NSAID ne smanjuju i ne utiču na rast endometrioze.

Većina NSAID-a dostupna je bez recepta, uključujući:

 • Ibuprofen -slijediti upute na pakiranju. Općenito, prvo se uzima dvije tablete, a zatim jedna tableta svaka četiri do šest sati, prema potrebi u odnosu na intezitet boli. Ibuprofeni se trebaju uzimati s hranom i mogu biti učinkovitiji ako se započne tretman jedan do dva dana prije početka boli tj. menstruacije. Liječnici mogu propisati veće doze,  ukoliko ima potrebe.
 • Naproksen natrij- Aleve, Anaprox, Naprosyn. Slijedite upute na pakiranju, jer se doza i učestalost razlikuju ovisno o formulaciji. Uobičajeno, prvo se uzima dvije tablete, a zatim jedna tableta svakih osam do dvanaest sati, prema potrebi u odnosu na intezitet boli. Tablete treba uzimati s hranom i punom čašom vode. Kao ibuprofen, i naproksen može biti učinkovitiji ako se započne dan ili dva prije početka tipične menstrualne boli.
Hormonski tretman obuhvata:

-hormonske kontraceptivne pilule kombinovane sa estrogenom i progesteronom; korisne su u liječenju boli i smanjuju obilne menstruacije.

-progestoronski preparati, koji se koriste oralno i vidu depo preparata; učinkoviti su u liječenju boli.

-spirale-intrauterini uređaj koji sadrži progesteron (MIRENA) također može biti vrlo efikasan u liječenju boli. Hormonski tretman najbolje djeluje kod žene, kada bol nije direktno povezana sa pojavom menstruacije.

Ženama s endometriozom često se savjetuje da kontinuirano uzimaju hormonalnu kontracepciju i to više mjeseci.

Najčešće nuspojave hormonske kontracepcije koja sadrži estrogen su: mučnina, osjetljivost dojki, neredovna vaginalna krvarenja ili pjege. Ove nuspojave obično se povlače nakon nekoliko mjeseci korištenja kontraceptivnih pilula. Ozbiljne nuspojave upotrebe kontraceptivnih pilula su: krvni ugrušci, moždani udari, srčani udari- a češće se javljaju kod pušača.

Progestini – sintetički oblik prirodnog hormona koji se naziva progesteron. Ovaj tretman se preporučuje ženama koje ne mogu podnijeti hormonsku kontracepciju koja sadrži estrogen (poput žena koje puše). Progestini su dostupni na recept i obično se daju u obliku tableta ili injekcija. Progestini se ne preporučuju ukoliko žena pokušava zatrudnjeti.

Spirale-intrauterinski uređaj koji sadrži progestin otpušta vrlo niske razine progestina izravno u maternicu i rezultira lakšim menstruacijama s manje sistemskih nuspojava. Nuspojave progestina mogu biti mučne . Najčešće nuspojave uključuju: natečenost, debljanje, nepravilno vaginalno krvarenje, akne i rijetko pogoršanu depresiju.

Analozi hormona koji otpušta gonadotropin – analozi gonadotropin otpuštajućeg hormona (GnRH) lijekovi su koji djeluju izazivajući privremenu menopauzu. Tretman uzrokuje da jajnici prestanu stvarati estrogen, zbog čega se endometrioza smanjuje. Ovaj tretman smanjuje bol kod 80 posto žena, i to kod žena s jakim bolovima. Preporuka je da se GnRH agonisti ne koriste u kontinutetu više od 12 mjeseci. Žene koje koriste GnRH analoge duže vrijeme gube koštanu gustoću, a to s vremenom može postati ozbiljno. Jedan od načina da se smanji gubitak kostiju je uzimanje kontraceptivnih pilula (dodavanje vrlo male količine estrogena ili sintetičkog progestina) uz GnRH analog.

Uzimanje kontraceptivnih pilula također može pomoći u liječenju nuspojava agonista GnRH, a to su simptomi u menopauzi (vrućica, vaginalna suhoća, smanjen libido, nesanica).

Inhibitori aromataze – ovi lijekovi blokiraju enzim (aromatazu) koji služi za proizvodnju estrogena. Letrozol i anastrozole -inhibitori aromataze su tablete koje se uzimaju jednom dnevno. Kombinacija ovog lijeka s kontraceptivnim pilulama, progestinom ili GnRH agonistima može biti učinkovitija od pojedinačnog korištenja navedenih lijekova. Ovo može biti strategija za dugoročno liječenje boli kod endometrioze, kod žena koje ne pokušavaju ostvariti trudnoću jer su nuspojave minimalne.

Operativno liječenje endometrioze je opcija:

 • Ukoliko žena ima jaku bol lokaliziranu na određenom području u zdjelici.
 • Isprobali ste lijekove, ali još uvijek imate jaku bol (koja se može pripisati endometriozi).
 • Imate rast ili masu u području zdjelice. Možda će biti potrebna hirurgija kako bi se uklonila masa i utvrdilo je li uzrok endometrioza ili neki drugi problem.
 • Imate problema s zatrudnjivanjem i uzrok je endometrioza.

Cilj operacije je uklanjanje endometrioma i endometrioze iz zdjelice. Više od 80 % žena koje su imale operaciju, ima manje izražene bolove poslije operacije. Međutim, nekoliko mjeseci nakon operacije, postoji šansa da se bol vrati, osim ako ne poduzmete neki oblik hormonalnog liječenja nakon operacije.

Laparoskopija – Laparoskopija je jedan od načina izvođenja operacije, a najčešće se koristi za dijagnosticiranje i liječenje endometrioze. Tokom laparoskopije, liječnik pravi nekoliko manjih rezova kako bi stavio instrumente unutar trbuha i zdjelice. Jedan od tih instrumenata ima svjetlo i kameru, što omogućuje liječniku da vidi organe unutar male zdjelice na ekranu.

Liječenje endometrioma-(ciste endometrioze). Obično je potreban operativni zahvat za uklanjanje endometrioma. Endometriomi se obično operišu kad su ciste 4 do 5 cm, kada izazivaju bol i kad ciste rastu. Uklanjanje manjih endometrioma ne preporučuje se, jer je njihov odnos prema neplodnosti nejasan, a operacija na jajniku može dovesti do njegovog oštećenja. Međutim, ciste-endometriomi mogu vremenom rasti i rezultirati simptomima, tada je preporuka da se ciste operativno uklone.

Uklanjanje maternice ili jajnika – Vaš liječnik može preporučiti operaciju uklanjanja maternice ili jajnika ili oboje :

 • Pokušali ste s drugim tretmanima, ali i dalje imate teške simptome.
 • Ne želite zatrudnjeti u budućnosti.
 • Želite trajno riješenje
Kako se liječi neplodnost kod žena sa endometriozom ?

Postoji nekoliko mogućnosti liječenja neplodnosti kod žena s endometriozom. Najbolji način zavisi od godina pacijentice, postoje li drugi uzroci neplodnosti i koliko su izraženi simptomi endometrioze. Opcije liječenja uključuju:

 • Lijekovi za plodnost s intrauterinskom oplodnjom – tj intrauterina inseminacija.
 • Operativno uklanjanje endometrioze.
 • in vitro oplodnja (IVF)

PIŠITE NAM