Search
Home » Neplodnost » Endometrioza i neplodnost

Endometrioza i neplodnost

Endometrioza je kad tkivo, koje se obično nalazi unutar maternice, pojavi i izvan maternice. Takvo tkivo unutar maternice naziva se “endometriji”, a ako to tkivo nađe izvan maternice naziva se “endometrioza”. Najčešća mjesta na kojima se javlja endometrioza su jajnici, jajovodi, crijeva i područja ispred, straga i sa strana maternice.

Neke žene s endometriozom mogu da nemaju simptoma ili imaju blage simtome, dok druge mogu da imaju izraženu bol ili imaju problem da ostvare trudnoću. Ne postoji lijek za endometriozu, ali postoji nekoliko mogućnosti liječenja simtoma endometrioze. Svaku terapiju endometrioze  treba prilagoditi pacijentici s obzirom na njene simptome i zdravstveno stanje.

Šta uzrokuje endometriozu ?

Uzrok endometrioze nije poznat. Najčešća teorija je da dio menstrualne krvi i endometrija tokom menstruacije ide drugim putem iz maternice kroz jajovode  u zdjelicu. To tkivo – endometriji tada raste u zdjelici i uzrokuje simtome endometrioze.

Koji su simptomi endometrioze ?

Neke žene s endometriozom mogu da nemaju nikako simptoma,a žene koje imaju simptome su:

Bol  u područiju zdjelici  koja se javlja:

 • neposredno prije ili za vrijeme menstruacije. Kod nekih žena bol se tokom vremena pogoršava.
 • bol se može i javiti između dvije menstruacije, s tim da je bol ipak najača tijekom menstruacije.
 • tokom ili nakon seksualnog odnosa.
 • prilikom defekacije i mokrenja, osobito tijekom menstruacije.

Bol u područiju zdjelice se može javiti i zbog drugih razloga, kao što su: grč mišića dna zdjelice, infekcije zdjelice i sindrom iritabilnog crijeva.

Neplodnost  – Endometrioza može otežati da se ostvari trudnoća. To se događa jer se endometrioza najčešće nalazi na jajnicima i jajovodima, što može oštetiti jajnike ili jajovode. Nekada žene s endometriozom koje nemaju oštačene jajnike  mogu ipak imati poteškoća u zatrudnjevanjem.

Kad žene zatrudne, endometrioza ne šteti trudnoći. Simptomi endometrioze često se smanjuju tokom I nakon trudnoće.

Endometriomi (čokoladne ciste) – žene s endometriozom mogu imati ciste na jajnicima -te ciste se nazivaju endometriomi. Endometriomi su obično ispunjeni starom krvlju koje nalikuje čokoladnom sirupu; stoga se ponekad nazivaju i čokoladnim cistama. Endometriomi se mogu da se vide prilikom ultrazvuka zdjelice ili se osjete tijekom palpatornog pregleda zdjelice.

Kako se dijagnosticira endometrioza ?

Vaš liječnik može posumnjati da imate endometriozu na temelju boli u područiju zdjelice ili bolnih menstruacija. Međutim, jedini način da sa sigurnošću znate da li imate endometriozu je operacija-laparoskopija prilikom kojom liječnik pregleda zdjelicu.Ukoliko tokom operacije liječnik nađe endometritične promjene obično uzeme dio endometričnog tkiva ,te ga pošalje na analizu. Endometrioza se ne može sa sigurnošću dijagnosticirati ultrazvukom, rendgenom ili drugim neinvazivnim metodama,ovim metodama liječnik može posumljati da žena ima endometriozu.

Endometrioza se smatra blagom, umjerenom ili teškom ovisno o stepenu endometriotičnim promjenama u zdjelici koje se vide tokom LPSC -laparoskopske operacije. Žene s blagom promjenama mogu imati teške simptome, a žene s teškim promjenama mogu imati blage simptome nema pravila.

Liječnik vam može i prije operacije i definitive dijagnoze prvo preporučiti liječenje simptoma endometrioze. Lijekovi koji se preporučuju na početku liječenja simtoma endometrioze su lijekovi protiv bolova -nesteroidni protupalni lijek (ibuprofen) i hormonske kontracepcijske pilule.

Ako liječenje ne poboljša bol u roku od jednog do tri mjeseca, može se pokušati s drugom vrstom lijekova ili se može preporučiti operacija.

A, u nekim slučajevima, prvo se uradi operacija kako bi se dijagnosticirala endometrioza i operirala prije uzimanja bilo kojeg lijeka.

Treba da razgovarate sa svojim liječnikom o tome koji je pristup prikladan za vašu situaciju. Važno je napomenuti da operacija ne liječi potpuno endometriozu već se operacijom otkljanjaju trenutne endometiotučne  promjene,nakon operacije endometrioza se može ponovo pojaviti u zdjelici.Obično neposredno poslije operacije dođe do smnjenja inteziteta simptoma endometrioze kod žena.

Kako se liječi endometrioza ?

Postoji nekoliko mogućnosti liječenja simtoma endometrioze :

 • nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID)-lijekovi protiv bolova
 • Hormonske kontraceptivne pilule
 • Ostali oblici hormonskih preparata (analozi hormona koji otpušta gonadotropin)
 • operativno

Najbolji tretman ovisi o vašim planovima za trudnoću i o tome koji simptomi najviše dominantni (bol,krvarenje,neplodnost itd.).

Nesteroidni protuupalni lijekovi – NSAID su vrsta lijekova protiv bolova. Lijek djeluje tako što  zaustavlja oslobađanje prostaglandina, jedne od glavnih spojeva odgovornih za bol općenito kao i bolne menstruacije. Primjenom ovih lijekova, jedan do dva dana prije menstruacije dolazi da smanjene proizvodnje prostaglandina i samim tim se smanjuje se bol.Potrebno je neko vrijeme i odgovarajaća doza NSAID da blokira proizvodnju prostaglandina i smanji bol. NSAID se ne smanjuju i ne utiče na rast endometrioze.

Većina NSAID-a dostupna je bez recepta, uključujući:

 • Ibuprofen -slijediti upute na pakiranju. Općenito, prvo se uzima dvije tablete a zatim tableta svaka četiri do šest sati, prema potrebi u odnosu na intezitet boli.Ibuprofeni se trebaju uzimati s hranom i mogu biti učinkovitiji ako se započnu jedan do dva dana prije početka boli tj. menstruacije. Liječnici mogu propisati veće doze,ukoliko ima potrebe.
 • Naproksen natrij Aleve, Anaprox, Naprosyn. Slijedite upute na pakiranju, jer se doza i učestalost razlikuju ovisno o formulaciji. Uobičajno, prvo se uzima dvije tablete a zatim tableta svaka osam do dvanaest sati, prema potrebi u odnosu na intezitet boli. Tablete treba uzimati s hranom i punom čašom vode. Kao ibuprofen, i naproksen može biti učinkovitiji ako se započne dan ili dva prije početka tipične menstrualne boli.

Hormonski tretman obuhvata:

-hormonske kontraceptivne pilule kobinovane sa estrogenom i progesteronom su korisni u liječenju boli i smanjuju obilne menstruacije.

-progestoronski preparati, koji se koriste oralno i vidu depo preparata su učinkoviti u liječenju bola.

-spirale-intrauterini uređaj koji sadrži progesterone (MIRENA) također može biti vrlo efikasan u liječenju boli. Hormonski tretman najbolje djeluje kod žene kada bol nije direktno povezana sa pojavom menstruacije.

Ženama s endometriozom često savjetuje da kontinuirano uzimaju hormonalnu kontracepciju i to više mjeseci.

Najčešće nuspojave hormonske kontracepcije koja sadrži estrogen su: mučnina, osjetljivost dojki ,neredovna vaginalna krvarenja ili pjege .Ove nuspojave obično se povlače nakon nekoliko mjeseci korištenja kontraceptivnih pilula. Ozbiljne nuspojave kod kontraceptivnih pilula i one se najčeće dešavaju ženama koje puše su: krvni ugrušci, moždani udari, srčani udari.

Progestini – je sintetički oblik prirodnog hormona koji se naziva progesteron. Ovaj tretman se preporučuje ženama koje ne mogu podnijeti hormonsku kontracepciju koja sadrži estrogen (poput žena koje puše). Progestini su dostupni na recept i obično se daju u obliku tableta ili injekcija. Progestini se ne preporučuju ukoliko žena pokušava zatrudnjeti.

Spirale-intrauterinski uređaj koji sadrži progestin otpušta vrlo niske razine progestina izravno u maternicu i rezultira lakšim menstruacijama s manje sistemskih nuspojava.

Nuspojave progestina mogu biti mučne . Najčešće nuspojave uključuju: natečenost, debljanje, nepravilno vaginalno krvarenje, akne i rijetko pogoršanu depresiju.

Analozi hormona koji otpušta gonadotropin – analozi gonadotropin otpuštajućeg hormona (GnRH) lijekovi su koji djeluju izazivajući privremenu menopauzu. Tretman uzrokuje da jajnici prestanu stvarati estrogen, zbog čega se endometrioza smanjuje.Ovaj tretman smanjuje bol kod 80 posto žena, i to kod žena s jakim bolovima. Preporuka je da se GnRH agonisti ne koriste u kontinutetu više od 12 mjeseci. Žene koje koriste GnRH analoge duže vrije gube koštanu gustoću, a to s vremenom može postati ozbiljno. Jedan od načina da se smanji gubitak kostiju je uzimanje kontraceptivnih pilila (dodavanje vrlo male količine estrogena ili sintetičkog progestina) uz GnRH analog.

Uzimanje kontraceptivnih pilula također može pomoći u liječenju nuspojava agonista GnRH, a to su simptomi u menopauzi (vrućica, vaginalna suhoća, smanjen libido, nesanica).

Inhibitori aromataze – ovi lijekovi blokiraju enzim (aromatazu) koji služi za proizvodnju estrogen.Letrozol i anastrozole -inhibitori aromataze su tablete koje se uzimaju jednom dnevno. Kombinacija ovog lijeka s kontraceptivnim pilula, progestinom ili GnRH agonistima može biti učinkovitija od pojedinačnog korištenja navedenih lijekova. Ovo može biti strategija za dugoročno liječenje boli kod endometrioze kod žena koje ne pokušavaju ostvariti trudnoću jer su nuspojave minimalne.

Operativno liječenje endometrioze je opcija:

 • Ukoliko žena ima jaku bol lokaliziranu na određenom području u zdjelici.
 • Isprobali ste lijekove, ali još uvijek imate jaku bol (koja se može pripisati endometriozi).
 • Imajte rast ili masu u području zdjelice. Možda će biti potrebna kirurgija kako bi se uklonila masa i utvrdilo je li uzrok endometrioza ili neki drugi problem.
 • Imate problema s zatrudnjenjem i uzrok je endometrioza.

Cilj operacije je uklanjanje endometrioma i endometrioze iz zdjelice. Više od 80 posto žena koje su imale operaciju ima manje bolove poslije operacije. Međutim, nekoliko mjeseci nakon operacije postoji šansa da se bol vrati, osim ako ne poduzmete neki oblik hormonalanog liječenja nakon operacije.

Laparoskopija – Laparoskopija je jedan od načina izvođenja operacije, a najčešće se koristi za dijagnosticiranje i liječenje endometrioze. Tijekom laparoskopije, liječnik pravi nekoliko manjih rezova kako bi stavio instrumente unutar trbuha i zdjelice. Jedan od tih instrumenata ima svjetlo i kameru, što omogućuje liječniku da vidi organe unutar male zdjelice na ekranu.

Liječenje endometrioma-(ciste endometrioze) . Obično je potreban operativni zahvat za uklanjanje endometrioma.Endometriomi se obično operišu kad su ciste 4 do 5 cm,kad izazivaju bol i kad ciste rastu.Uklanjanje manjih endometrioma ne preporučuje se jer je njihov odnos prema neplodnosti nejasan, a operacija na jajniku može dovvesti do njegovog oštečenja. Međutim, ciste-endometriomi mogu vremenom rasti i rezultirati simptomima, tada je preporuka da se ciste operativno uklone.

Uklanjanje maternice ili jajnika – Vaš liječnik može preporučiti operaciju uklanjanja maternice ili jajnika ili oboje :

 • Pokušali ste s drugim tretmanima, ali i dalje imate teške simptome.
 • Ne želite zatrudnjeti u budućnosti.
 • Želite trajno riješenje

Kako se liječi neplodnost kod žena sa endometriozom ?

Postoji nekoliko mogućnosti liječenja neplodnosti kod žena s endometriozom. Najbolji način zavisi od godina pacijnetice, postoje li drugi uzroci neplodnosti i koliko su izraženi simtomi endometrioze. Opcije liječenja uključuju:

 • Lijekovi za plodnost s intrauterinskom oplodnjom – tj intrauterinainseminacija.
 • Operativno uklanjanje endometrioze.
 • in vitro oplodnja (IVF).i

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?