Search

12. sedmica

Još 28 sedmica!

Jeste li već objavili svijetu sretne vijesti? Vaša beba je veličine limete!

Trudnoća je uveliko počela te je možda vrijeme da lijepe vijesti podijelite sa Vašim najmilijima. U 12. sedmici vaš trudnički stomak je vjerovatno sada primjetan, a to je jedan od razloga zašto mnoge buduće mame baš u ovoj sedmici počnu drugima govoriti da su trudne. Naravno, ako ste trudni 12 sedmica sa blizancima, možda već sedmicama drugi mogu vidjeti da ste trudni, očigledno zato što imate duplo više beba!

Iako je još uvijek rano da saznate pol bebe, pokušajte napraviti listu imena, u čemu Vam mogu pomoći partner i porodica. Stvari se brzo mijenjaju u ovoj sedmici trudnoće –  skoro ste na kraju prvog tromjesečja, a to znači da bi simptomi rane trudnoće mogli postati podnošljiviji zbog smanjenja nivoa nekih hormona. Sada je pravo vrijeme za vrlo detaljan ljekarski pregled na kojem će se utvrditi ima li beba hromozomskih anomalija i da li se pravilno razvija, a Vi ćete biti testirani na trudnički dijabetes i upalne procese u bubrezima ili mokraćnim putevima.

Simptomi 12. sedmice trudnoće

U ovom trenutku se prvi trimestar trudnoće polako privodi kraju, a s njim odlaze i simptomi poput povraćanja, nadimanja i mučnine. Obzirom da se pomjerila prema gore, materica više ne vrši pritisak na mokraćni mjehur, tako da ni česti odlasci u toalet više neće biti prisutni. Međutim, moguće je da će javljati neki novi simptomi:

  • glavobolja
  • vrtoglavica
  • bolovi u leđima
  • umor i tromost
  • pojačan vaginalni iscjedak
  • pojačan apetit uz želju za neobičnim kombinacijama hrane
  • tačkasto krvarenje.

Podsjetnici za 12. sedmicu trudnoće

Obzirom da je vrat materice osjetljiviji u toku trudnoće, seksualni odnos može uzrokovati tačkasto krvarenje primjetno na donjem vešu. Međutim, ako je dosta obimnije, a uz to praćeno grčevima,  obavezno to napomenite svom ljekaru.

Linea nigra (vertikalna tamna linija na sredini stomaka) se kod nekih žena može pojaviti tek u ovoj sedmici, a ukoliko ste ranije imali pjegice na licu, sada bi one mogle postati tamnije prebojene. Uz to se mogu pojaviti i tamne mrlje na koži lica i vrata (chloasma uterinum), koje će nakon trudnoće izblijediti i nestati. Areole i bradavice na dojkama također mogu biti tamnije. Zaštitite svoju kožu kremom za sunčanje na bazi minerala i šeširom sa širokim obodom i ostajte u hladu ili u zatvorenom prostoru tokom dana kad god je to moguće.

U svrhu poboljšanja rada crijeva poželjan je unos velike količine tečnosti i hrane bogate vlaknima, kao i česte dinamičnije šetnje. Izbjegavajte aktivnosti koje bi smanjile doprinos kiseonika Vašoj bebi, poput ronjenja, planinarenja i putovanja u oblasti koje se nalaze na većim nadmorskim visinama. I ne bojte se zaštitnog pojasa u automobilu – njegova upotreba je sada važnija nego inače.

Povećanje stomaka može rezultirati bolovima u leđima, a povećanje protoka krvi glavoboljom i vrtoglavicom. Na vrtoglavicu možete pokušati uticati tako što ćete redovno jesti male obroke, izbjegavati pregrijavanje i piti puno vode. Sjednite ili legnite ako osjećate vrtoglavicu i obavijestite svog doktora o bilo kakvim ozbiljnim vrtoglavicama.

Ukoliko nosite blizance, moguće je da još uvijek patite od mučnine, povraćanja i žgaravice. Ako nosite jednu bebu i još imate te simptome, posjetite certificiranog kiropraktičara kako bi ih pokušao ublažiti.

Hrana kao što su mekani sirevi, sirovi morski plodovi i suši, paštete, gotove salate i suhomesnati proizvodi mogla bi sačekati bebino rođenje, obzirom da se u navedenim proizvodima često nađe Listerija (bakterija) kojom se možete zaraziti prvenstveno Vi, a onda i Vaša beba.

Koža je osjetljivija u toku trudnoće te stoga zahtjeva i bolju zaštitu. Postoji veliki izbor krema za zaštitu od sunca koje možete koristiti. Kreme protiv bora koje sadrže velike količine vitamina A nemojte koristiti tokom trudnoće, obzirom da ovaj vitamin u prekoračenim dozama može oštetiti jetru ploda i posljedično izazvati ikterus (žuticu).

Zanimljivosti

Beba je sada večine limete. Duga je oko 6 cm, a teži oko 11g. Lice sada u potpunosti ima ljudski profil sa oblikovanom bradom i nosem. Može se smijati, mrštiti i sisati, a uz razvoj glasnih žica, može i bezglasno plakati. Ono što bi Vas moglo veoma obradovati jeste činjenica da su se razvili bebini refleksi, pa će moći osjetiti Vaš dodir prilikom stavljanja ruke na stomak. Međutim, Vi još uvijek ne možete osjetiti njene pokrete. Probavni sistem postaje sve funkcionalniji jer se crijeva iz pupčane vrpce povlače u bebinu trbušnu šupljinu. Nervne ćelije se neprestano množe, te se stvaraju nove sinapse (nervne spojnice). Hipofiza uveliko stvara hormone, a koštana srž radi na proizvodnji leukocita (bijelih krvnih zrnaca).

Ako već niste, počnite da fotografišete svoj trudnički stomak u 12. sedmici. Nakon trudnoće ćete poželjeti imati uspomenu na to koliko se Vaše tijelo mijenjalo tokom života.

Sadržaj ovog članka je razvijen u saradnji s Udruženjem studenata medicine Bosne i Hercegovine.

autor : Selma Hasić

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?