Search
Home » 1. Trimestar » 2.  sedmica

2.  sedmica

Još 38 sedmica!

Ovo je sedmica koja potencijalno može značiti novi život! Ovulirat ćete, i ako se jajašce i sperma sretnu, vaše trudničko putovanje može početi.

Većina ginekologa počinje računati trudnoću od prvog dana Vašeg posljednjeg menstrualnog ciklusa, a to znači da ćete zatrudniti tek za sedmicu ili dvije. Ako mislite da ste trudni dvije sedmice, to znači da ste najvjerovatnije trudni četiri ili pet sedmica. Zato odmah saznajte šta se dešava u petoj sedmici trudnoće. (link na petu sedmicu)

Vaš menstrualni ciklus se završio i počet ćete ovulirati u narednih nekoliko dana. Tako da, iako niste trudni u drugoj sedmici, možete biti jako blizu trudnoće. Ovulacija se dešava između 10. i 19. dana Vašeg menstrualnog ciklusa, tj. 14 dana prije Vašeg novog menstrualnog ciklusa. Ukoliko Vaš menstrualni ciklus traje 28 dana, ovulacija se najčešće dešava 15. dana. Trudnoća itekako ovisi o pravovremenom seksualnom odnosu onda kada ste najplodniji – to znači dva dana prije i tokom ovulacije.

Pojačan seksualni nagon je uobičajen za vrijeme ovulacije, kao i lučenje prozirne, rijetke materične sluzi koja pomaže spermi da doputuje do jajne ćelije, istančeno čulo mirisa koje pomaže da primijetite muške feromone, osjetljivost dojki, bol u karlici, kao i crvenkaste ili smećkaste mrlje na donjem vešu.

Simptomi 2. sedmice trudnoće

Iako su tek u četvrtoj sedmici trudnoće nivoi hormona dovoljno visoki da mogu rezultirati primjetnim simptomima, neke žene ipak kažu da počinju osjećati simptome trudnoće i prije toga.

Simptomi koji u ovoj sedmici mogu ukazati na trudnoću su: 

  • vaginalno krvarenje tj. mrlje na donjem vešu
  • učestalo mokrenje
  • bol i osjetljivost dojki i/ili tamnije bradavice
  • umor, a kod nekih žena se javlja potpuna iscrpljenost
  • jutarnja mučnina
  • nadutost.

Podsjetnici za 2. sedmicu trudnoće

Počnite pratiti prve znake ovulacije i činite ono što će Vam pomoći da zatrudnite – imajte česte i svakodnevne seksualne odnose u vrijeme kada očekujete ovulaciju. Zato napravite  raspored za seksualne odnose.

Ako mislite da Vam je potreban, nabavite u apoteci komplet za utvrđivanje ovulacije.

Uzimajte prenatalni vitamin sa 400 mcg folne kiseline dnevno.

Brinite o svom tijelu. Unosite dovoljno tečnosti i hranite se zdravo. Nemojte piti i pušiti. Smanjite ili ukinite unos kofeina. Bavite se umjerenom fizičkom aktivnošću.

Zanimljivosti

Postoje određeni hormoni koji svojim zajedničkim radom pospješuju menstrualni ciklus, a kasnije i trudnoću. Jedan od njih je FSH (folikulostimulirajući hormon) koji stimuliše rast i razvoj folikula. Folikul sadrži jednu jajnu ćeliju i svakoga mjeseca jedna od tih ćelija postaje dominantna, tj. predodređena za ovulaciju.

Kako folikuli sazrijevaju, oni proizvode hormon estrogen, koji priprema sluznicu materice na prihvat oplođene jajne stanice. Ona postaje sve deblja i prožimaju je krvne žile i žlijezde koje izlučuju razne hranjive tvari. Kada se postigne dovoljno visok nivo estrogena, potaknut će se  lučenje drugog ženskog polnog hormona- progesterona, a smanjit će se lučenje estrogena. To će dovesti do oslobađanja zrele jajne ćelije iz jajnika i time nastupa ovulacija.

Dobra mentalna higijena pomaže kada nastojite zatrudniti. Zato, opustite se. Činite ono što Vas umiruje, popijte čaj, izležavajte se, slušajte laganu muziku, praktikujte jogu.

Sadržaj ovog članka je razvijen u saradnji s Udruženjem studenata medicine Bosne i Hercegovine.

autor : Fatima Suleiman

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?