Search
Home » 1. Trimestar » 9. sedmica

9. sedmica

Još 31 sedmica!

Dobrodošli na početak trećeg mjeseca trudnoće! Vaša beba je veličine višnje.

Odlično napredujete, a Vaša beba je sada zvanično postala „fetus“ i u potpunosti poprima ljudski lik. Već sada biste mogli početi razmišljati o izgledu dječije sobice, ali i kada započeti svoje trudničko bolovanje.

Postepeno započinju promjene u vidu širenja tijela, pogotovo u području grudi i stomaka, mada Vaš trudnički stomak još uvijek nije uočljiv oku posmatrača. Postoji mogućnost da ste dobili na kilaži, što nije samo uobičajeno, nego je čak i preporučljivo. Vaše omiljene hlače bi Vam sad već mogle biti tijesne, a vjerovatno ćete biti primorani nabaviti veći i udobniji grudnjak, kao i donji veš. Pokušajte ne razmišljati o dobijenim kilogramima, već uživajte u čarima trudnoće.

Simptomi 9. sedmice trudnoće

Upravo u ovoj sedmici, hormon trudnoće hCG kruži vašim tijelom u najvećoj koncentraciji, a to znači da neki simptomi trudnoće mogu sada biti najjači. Treba znati da je normalno i da nemate nikakve simtpome u ovoj sedmici,  mada bi se oni mogli pojaviti u skorijoj budućnosti. Nemojte zaboraviti to napomenuti svom ljekaru. Ipak, kod većine žena se javljaju sljedeći simtomi:

  • umor
  • mučnina
  • nelagoda u predjelu karlice
  • promjene raspoloženja
  • začepljen nos
  • glavobolje
  • neobični i intenzivni snovi
  • učestalo mokrenje
  • promjene na kosi i koži.

Podsjetnici za 9. sedmicu trudnoće

Obzirom da Vaš stomak raste, zamijenite uobičajene odjeće onom napravljenom od nešto elastičnijeg materijala.

Izbjegavajte farbanje kose, obzirom da se hemikalije iz farbe preko korijena kose mogu apsorbirati u kožu i ući u krvotok. S druge strane, kana vam neće naštetiti.

Ukoliko ste pušač, bilo bi idealno da ste do sada već prestali sa konzumacijom cigareta, međutim ako Vam to teško pada, poželjno bi bilo da smanjite pušenje na minimalan broj cigareta. Pasivno, kao i aktivno pušenje, takođe nije zdravo za Vas, pa ni za Vašu bebu.

Neka Vam maramice budu pri ruci zbog sluzi (mukusa) koja se normalno proizvodi i odlaže na površinu nosne sluznice, a koja će sada će biti prisutna u većoj količini nego inače te zbog koje ćete imati osjećaj začepljenog nosa.

Možete se raspitati o časovima joge ili druge vrste vježbi namijenjenih za trudnice, kao i u vezi škola za trudnice. Posavjetujte se sa ljekarom koje rekreativne aktivnosti trebate izbjegavati.

Vaša tjelesna težina će se početi povećavati u ovom periodu, pa bi bilo poželjno da obratite pažnju na to šta jedete, ali ne na način da držite dijetu, što ni u kom slučaju nije dozvoljeno. Hranljive namirnice je potrebno unositi u umjerenim količinama, a bilo bi poželjno da hrana koju svakodnevno konzumirate bude kaloričnija za 300 do 800 kalorija od hrane koju ste jeli prije trudnoće.

Obavezno unosite dovoljne količine kalcijuma koji je neophodan za razvoj bebe. Njega možete pronaći u namirnicama poput mliječnih proizvoda, kelja, brokula, repe, plave ribe, smokve, badema, chia sjemenki i bijelog graha.

Nemojte se prejedati da ne biste dobili žgravicu kojoj su trudnice sklone zbog hormona progesterona. Najbolje je da jedete manje a češće obroke. Ako ipak dobijete žgaravicu, posavjetujte se sa ljekarom o uzimanju antacida – lijekova koji neutrališu kiselinu u želučanom soku.

Pokušajte spriječiti jutarnju mučninu grickanjem suhog keksa, tosta ili krekera „na prazan stomak“. Ako imate jake i česte mučnine koje rezultiraju gubitkom velike količine tečnosti, možda će Vam trebati intravenska infuzija, a Vaš ljekar Vam može propisati i lijek za zaustavljanje povraćanja.

Zanimljivosti

Vaša beba je veličine višnje. Od tjemena do kraja kičme duga je 20 mm i izgleda kao minijaturna beba! Mnogi unutrašnji organi su razvijeni i mogu obavljati svoju funkciju, ali ne u cjelosti. U ovoj sedmici počinje formiranje kostiju i hrskavica, razvijaju se ruke i noge, kao i prsti. Šake i prsti na rukama su vidljiviji od stopala i nožnih prstiju. Polni organi su također vidljivi, ali će Vam ljekar tek za nekoliko sedmica moći sa sigurnošću reći pol Vaše bebe. Nervna vlakna bebe su takođe razvijena. Beba sada počinje praviti svoje prve pokrete koji se još uvijek doimaju kao grčevi.

Prilikom posjete ginekologu ove sedmice, na transvaginalnom ultrazvuku će se potvrditi da li je trudnoća materična ili ne, a po prvi put ćete biti u mogućnosti čuti bebine otkucaje srca! Nije alarmantno ukoliko se otkucaji ne čuju, jer njihova čujnost zavisi od bebine pozicije u materici. Svaka žena kroz cijelu trudnoću u podsvijesti ima rizik od pobačaja, ali kada se uoče bebini otkucaji srca, rizik u tom trenutku opada za 2 do 9% te se nastavlja snižavati u narednim sedmicama. Ljekar će takođe provjeriti Vašu krvnu sliku, nivo hormona u krvi, kao i urin zbog potencijalno prisutne mokraćne infekcije ili polno prenosive bolesti.

Sadržaj ovog članka je razvijen u saradnji s Udruženjem studenata medicine Bosne i Hercegovine.

autor : Selma Hasić

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?