Search

10. sedmica

Još 30 sedmica!

Divimo se Vašem zaobljenom stomaku! Vaša beba je sada veličine jagode.

Vaša beba, koja je sad već fetus, završila je najkritičniji razvojni period te se sada ubrzano razvija i raste. U ovom periodu ćete najvjerovatnije dobiti mnoštvo komplimenata na račun Vašeg trudničkog stomaka koji je postao vidljiv.

Grudi će nastaviti svoje uvećavanje, pri čemu istovremeno mogu biti bolne, napete i poprilično osjetljive. Ipak se pripremaju za dojenje koje stiže skorije nego što mislite!

Možda ste već započeli sa kupovinom odjeće za bebe ili aktivno razmišljate kako je biti roditelj, te da li ćete se uspjeti pronaći u toj ulozi. Mi vjerujemo da ćete zasigurno biti na visini zadatka. Međutim, još uvijek je vrijeme da se fokusirate isključivo na Vas i Vaše tijelo, a kao što možete pretpostaviti, time ćete istovremeno olakšati i bebi da zdrava i spremna dođe u Vaše naručje.

Simptomi 10. sedmice trudnoće

Vaše tijelo se ubrzano mijenja, a Vi ste preplavljeni hormonima. To znači da Vaši simptomi trudnoće u 10. sedmici mogu varirati od blagih do intenzivnih.Najčešći simptomi koje možete imati u ovoj sedmici su:

  • bol u stomaku
  • mučnina
  • vaginalni iscjedak (leukoreja)
  • izražene vene na koži
  • umor
  • povećane i osjetljive grudi
  • vrtoglavica
  • jake reakcije na mirise, hranu ili prizore
  • promjene raspoloženja.

Podsjetnici za 10. sedmicu trudnoće

Nemojte se iznenaditi ako počne da Vas boli stomak. Dolazi do rastezanja stomačnog zida, tačnije mišića i ligamenata koji ga sačinjavaju, kako bi u njemu bilo prostora za bebu. A obzirom da beba konstantno raste, bit će joj potrebno sve više i više prostora.   Neke žene bol neće niti osjetiti, dok će se druge žaliti na veoma intenzivnu bol, koja može biti mnogo jača ukoliko nosite blizance.

Povećan protok krvi kroz vaginu udružen sa povećanom proizvodnjom estrogena prouzrokovat će pojavu iscjetka isključivo bez boje i mirisa, što se naziva leukoreja. To je zapravo način kojim se Vaše tijelo služi da odbaci bakterije koje bi Vam potencijalno mogle naštetiti. Ukoliko primjetite da iscjedak na donjem vešu ipak ima određenu boju, primjese krvi ili čak neugodan miris, ne zaboravite napomenuti to Vašem ginekologu.

Nema razloga da Vas brinu izražene vene na koži – to je samo posljedica povećanog protoka krvi kroz Vaš kardiovaskularni sistem.

Nemojte jesti za dvoje! Iako je za vrijeme trudnoće preporučljivo povećanje tjelesne težine, prekomjeran broj kilograma bi ipak mogao prouzrokovati više štete nego koristi. U tom slučaju, kičmeni stub podnosi veliko opterećenje, što će ostaviti posljedice i nakon što se trudnoća završi. Budućim majkama čiji se BMI (engl. Body mass index – indeks tjelesne mase) nalazi u normalnom rasponu, ljekar bi mogao preporučiti da se udebljaju jedan do dva kilograma. Vodite računa o tome da redovno jedete hranu bogatu proteinima jer su oni ključni za bebin razvoj.

U ovoj sedmici se već možete podvrgnuti neinvazivnom prenatalnom testu, tj. analizi Vaše krvi kako bi se utvrdilo postoji li rizik od moguće pojave Down, Edward ili Patau sindroma ili mnogih drugih hromozomskih abnormalnosti bebe. Imajte na umu da test nema stoprocentnu tačnost, te uvijek postoji šansa da dobijete lažno pozitivan, odnosno lažno negativan ishod.

Biopsija horionskih čupica je invazivni test za koji se takođe možete opredijeliti u ovom periodu. Naime, uzimanjem uzorka malog segmenta bebine posteljice (placente), može se dobiti informacija o tome kakvi su njeni hromozomi, odnosno da li postoji neka genetska anomalija, kao i u prethodno navedenom testu. Prije nego što se podvrgnete istom, prikupite što više informacija, te zajedno sa Vašim ljekarom odlučite kolika je moguća korist u odnosu na rizik.

Zbog stalnih varijacija u vrijednostima krvnog pritiska, trudite se da ne ustajete ili mijenjate položaj naglo. Ne zaboravite uvijek u torbici nositi čokoladicu ili nešto sitno za prezalogajiti.

Fizička aktivnost će Vam pomoći da ojačate i lakše podnesete trudnoću, ali i sam porod. Pronađite vježbe koje možete raditi od kuće, pridružite se grupnim treninzima ili prosto šetajte mnogo u toku dana.

Ukoliko do sada niste posjetili ljekara zajedno sa Vašim partnerom, vrijeme je da razmislite o tome. Aktivno učešće partnera može biti značajno olakšavajuće za Vas.

Zanimljivosti

Beba je u ovoj sedmici veličine jagode. Duga je oko 30 mm, a teška 5 g. Čak polovinu njenog tijela zauzima glava! Srce aktivno radi i pumpa krv dva do tri puta brže nego Vaše. Vilične kosti, u kojima se nalaze mali mliječni zubi, završile su svoj razvoj. Beba ima svoje nokte, a na koži su se počele razvijati tanke, gotovo prozirne dlačice. Bebini bubrezi rade na proizvodnji mokraće u kojoj se nalaze sve otpadne materije njenog tijela, a iste će preko posteljice preći u Vaš krvotok. Formirani su mozak, probavni sistem i jetra koja je počela proizvodnju crvenih krvnih zrnaca (eritrocita). Ukoliko je beba dječak, njegovi testisi započeli su proizvodnju testosterona. Beba je trenutno zauzeta uvježbavanjem svojih pokreta pa ćete možda osjetiti njene udarce u stomaku. Ukoliko ih ne budete osjetili, imajte na umu da je beba tek započela sa pravljenjem pokreta i da trzaj njene noge ili ruke nema istu jačinu kao Vaš.

Sadržaj ovog članka je razvijen u saradnji s Udruženjem studenata medicine Bosne i Hercegovine.

autor : Selma Hasić

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?