Search

4. sedmica

Još 36 sedmica!

Vaša beba je veličine zrna maka!

Prije samo par dana, jajna ćelija i sperma su se sreli, a sada je došao trenutak kada ćete posumnjati, a možda i potvrditi da ste trudni. U ovoj sedmici dolazi do izostanka menstruacije, a u tijelu se razvija dovoljan nivo hormona hCG zbog kojeg će Vaš test na trudnoću vjerovatno biti pozitivan. Ipak, važno je da znate da se najpouzdaniji rezultati dobijaju ukoliko sačekate još sedmicu nakon dana kada ste očekivali menstruaciju.

Vaša beba se definitivno smjestila u matericu i time započinje formiranje posteljice. Nakon što uđe u matericu, blastocista (skup ćelija) koja se razvija obično ostaje u materičnoj šupljini još jedan do tri dana prije nego što se implantira, tj. ugnijezdi u endometrijum. Prije same implantacije blastocista dobiva hranjive tvari iz sekreta endometrijuma koji se jednim imenom nazivaju „materično mlijeko“.

U slučaju da se blastocista implantira van materice (u jajovodu, jajniku ili u abdominalnoj šupljini) radi se o vanmateričnoj trudnoći, te je potrebno prekinuti istu hirurškim putem. Do spontanog abortusa može doći u slučaju da se blastocista nije oslobodila određenog sloja, pa time nije ni moglo doći do implantacije.

Simptomi 4. sedmice trudnoće

Rani znakovi da ste trudni slični su onima u prethodnoj sedmici, ali ima i novih. Oni mogu biti:

  • gasovi i nadimanje
  • osjetljive  i natečene grudi s tamnijim bradavicama, a možda istaknute plave ili ljubičaste vene na grudima
  • promjene raspoloženja
  • grčevi u stomaku
  • umor
  • izoštravanje čula mirisa
  • pojava mučnine i povraćanja
  • odbojnost prema određenoj hrani, mirisima i teksturama
  • tačkasto, tj. oskudno krvarenje, sa svijetlom nijansom crvene krvi.

Podsjetnici za 4. sedmicu trudnoće

Zakažite kod ljekara prvu prenatalnu posjetu gdje će se Vaša trudnoća potvrditi analizom urina ili krvi.

Recite svom partneru da ste trudni.

Prestanite piti i pušiti.

Zdravo se hranite, pijte puno vode i pokušajte se opustiti.

Počnite uzimati prenatalne suplemente ako već niste. Svakodnevno uzimajte dodatak prehrani sa najmanje 400 mikrograma folne kiseline jer pomaže u prevenciji urođenih mana.

Prilagodite ishranu i sunčajte se kako biste unosili dovoljne količine vitamina D koji pospješuje apsorpciju kalcijuma i pomaže u izgradnji (i održavanju) zdravih zuba i kostiju.

Steknite naviku da rano idete u krevet i drijemate kad god možete.

Počnite nositi širu, udobniju odjeću.

Počnite doručkovati čim se probudite i zamolite partnera da Vam priprema doručak kako ne biste osjetili mučninu prije nego što dođe vrijeme za jelo.

Tačkasto krvarenje je rezultat implantacije, ali ako primijetite da ima puno krvi, poput menstruacije ili više, ako traje duže od nekoliko dana ili ako ste zabrinuti iz bilo kojeg razloga, posjetite ljekara. Takođe, grčevi u prvom tromjesečju zajedno s drugim simptomima poput krvarenja mogu biti znak problema poput vanmaterične trudnoće ili pobačaja te se u tom slučaju trebate posavjetovati se sa ljekarom.

Zanimljivosti

Beba je u ovoj sedmici veličine makovog zrna i još uvijek nema prepoznatljiva obilježja ljudskog izgleda.Dok se oko embriona formira placenta koja će nastaviti da se razvija sve do kraja prvog tromjesečja trudnoće, razvijaju se i amnionska i žumanjčana kesa. Žumanjčana kesa obezbjeđuje trenutnu ishranu ploda dok se placenta ne formira u potpunosti, a amnionska kesa počinje da se puni plodovom vodom koja će štititi plod. Ta voda se potpuno obnovi u prosjeku svaka tri sata.

Embrion se u ovoj fazi sastoji od tri sloja ćelija iz kojih će nastati budući dijelovi tijela. To su endoderm iz koga će se formirati kompletan probavni sistem, kao i jetra i pluća bebe. Iz drugog sloja, mezoderma, razvit će se kardiovaskularni sistem bebe, mišići, kosti, bubrezi i polni organi, dok će iz trećeg sloja, ektoderma, nastati kompletan nervni sistem bebe, zatim spoljašnji sloj kože, kao i kosa i oči.

Sadržaj ovog članka je razvijen u saradnji s Udruženjem studenata medicine Bosne i Hercegovine.

autor : Fatima Suleiman

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?