Search
Home » Trudnoća » Bolovi u jajnicima u ranoj trudnoći

Bolovi u jajnicima u ranoj trudnoći

Trudnoća uzrokuje puno promjena na tijelu, koje mogu izazvati blagu nelagodu ili lagane grčeve u području oko jajnika. Bol u jajnicima može uzrokovati bol na jednoj strani donjeg dijela trbuha ili karlice, a ponekad i bol u leđima ili bedru.

Bol u jajnicima može biti znak da se javlja implantacija ili može biti odgovor na promjenu hormona koju ćete doživjeti u ranoj trudnoći.

Bilo kakav ozbiljan bol u jajnicima trebate prijaviti svom ginekologu. Odmah potražite medicinsku pomoć ako ste trudni i osjetite oštar ili dugotrajan bol praćen mučninama, vaginalnim krvarenjem, osjećajem nesvjestice ili povraćanjem.

Važnost ultrzvučnog pregleda je ključna u očuvanju zdravlja trudnica, a za zakazivanje ultrazvučnog pregleda u Ginekološkom dijagnostičkom centru eGinekolog u Sarajevu, slobodno nas kontaktirajte putem telefona: 061 209 328.

Ponosni smo što u našem timu imamo vrhunske stručnjake specijalizirane za ultrazvučnu dijagnostiku trudnoće. Doc.dr sci.med. Emir Mahmutbegović, specijalist ginekologije s dodatnim usavršavanjem iz perinatologije, pruža stručnost u procjeni i praćenju trudnoće kroz ultrazvučne preglede.Naglašavamo da raspolažemo savremenom ultrazvučnom opremom u sklopu naše dijagnostičke jedinice, pružajući vam najnovije tehnologije u praćenju trudnoće.

Postoji nekoliko učestalih uzroka boli u području jajnika tokom rane trudnoće:

1. Ektopična trudnoća

Ektopična trudnoća nastaje kada se oplođena jajna stanica pričvrsti na mjesto koje nije unutar maternice, obično u jajovodima. Ponekad bolovi u jajnicima nisu posljedica samih jajnika. Pošto su organi smješteni blizu, ponekad je teško raspoznati odakle tačno dolazi bol.

 Najčešći simptomi uključuju:

 • oštar ili probadajući bol, obično na jednoj strani karlice ili trbuha
 • vaginalno krvarenje koje je teže ili lakše od vaše mjesečnice
 • slabost, vrtoglavica ili nesvjestica
 • gastrointestinalna ili želučana nelagoda.

Odmah potražite liječničku pomoć ako mislite da imate vanmaterničnu trudnoću. Ektopična trudnoća nije održiva i, ako se ne liječi, može dovesti do puknuća jajovoda ili drugih ozbiljnih komplikacija.

2. Pobačaj

Bol u jajnicima tokom trudnoće može biti i posljedica pobačaja. Pobačaj se događa u 25% slučajeva i obično u prvih 21 dan. Povezan je s prejakim bolovima u maternici i može trajati do 10 dana.

Mogući simptomi su:

 • vaginalno krvarenje
 • bol u karlici, križima ili trbuhu
 • prolazak tkiva ili iscjetka kroz vaginu.

Obavijestite svog liječnika ako imate simptome pobačaja. Ne postoji način da se pobačaj zaustavi, ali u nekim slučajevima su potrebni lijekovi ili operacija kako bi se spriječile komplikacije.

3. Ciste na jajnicima

Većina cista na jajnicima su asimptomatske i bezopasne. Ali ciste koje nastavljaju rasti mogu puknuti, iskriviti se ili izazvati komplikacije tokom trudnoće i porođaja.

Simptomi mogu uključivati:

 • bolove u karlici, koji mogu biti izolirani na jednoj strani
 • punoću, težinu ili nadutost u trbuhu
 • bol s vrućicom ili povraćanjem.

Potražite medicinsku pomoć ako imate oštar ili probadajući bol, posebno kod vrućice ili povraćanja. Ciste su danas zbog PCOS-a postale vrlo česte kod žena i mogu biti vrlo bolne. Jednostavne ili složene ciste na jajnicima također mogu dobiti torziju. Uvrtanje ovih cista može uzrokovati ekstremne bolove, te je u takvom slučaju jedina dostupna opcija hirurško uklanjanje cista.

4. Ruptura i torzija jajnika

Puknuće jajnika zahtijeva hitnu medicinsku pomoć, jer može izazvati unutrašnje krvarenje.

Torzija jajnika također zahtijeva hitnu medicinsku pomoć kada velika cista uzrokuje uvrtanje ili pomicanje jajnika iz prvobitnog položaja, jer može prekinuti dotok krvi u jajnik.

Simptomi puknuća ili uvijanja mogu biti:

 • jaki ili oštri bolovi u karlici, ponekad izolirani na jednoj strani
 • vrućica
 • vrtoglavica
 • ubrzano disanje.

Uvijek obavijestite bolničko osoblje ukoliko ste trudni i imate sve simptome, jer će vam trebati ultrazvuk ili MRI. Tada vaš liječnik može utvrditi da li je potrebna operacija ili će preporučiti alternativne mogućnosti liječenja.

5. FibroidiMiomi

Fibroidi (miomi ) ili nekancerogeni tumori jajnika također mogu nanijeti puno boli, na primjer u karličnoj regiji. Oni mogu stvoriti probleme s implantacijom oplođenog jajašca uzrokujući blokade. Ako planirate zatrudnjeti, prvo provjerite maternicu kako biste bili sigurni da je zdrava i spremna. Miomi se mogu stvoriti zbog ozljeda ili bolesti.

6. Infekcije urinarnog trakta  

Trudnice su sklonije infekcijama mokraćnog sustava, a to se može zamijeniti s bolovima u jajnicima. Infekcije urinarnog trakta mogu se liječiti antibioticima.

7. Ovulacija

Jajnici ne bi trebali stvarati jajašca dok ste trudni. Međutim, jajnici i dalje puštaju jajašca kod nekih žena, što može uzrokovati blage bolove. To predstavlja rizik od dvostruke trudnoće i za to vrijeme ne možete uzimati kontracepcijske tablete. Liječnik će tražiti od vas da koristite kondom tijekom spolnog odnosa kako biste spriječili komplikacije.

Kada potražiti pomoć doktora?

U određenim slučajevima, bolovi u trbuhu mogu oponašati bol jajnika i teško ih je razlikovati. Ukoliko ste trudni, odmah razgovarajte sa svojim ginekologom ako imate bilo kakve bolove u trbuhu, koji mogu ili ne moraju biti zbog jajnika.

Ovo su neki od znakova kojih morate biti svjesni da biste znali kada potražiti pomoć liječnika:

 • vaginalno krvarenje
 • jeza ili groznica
 • vrtoglavica, mučnina i osjećaj vrtoglavice
 • poteškoće u disanju
 • pulsirajuća i uporna glavobolja
 • naglo oticanje ruku ili stopala
 • nagli rast trbuha.

Mnogo toga možete dobiti i izgubiti kada ste trudni. Stoga trebate biti oprezni prema svom zdravlju. Ne riskirajte kada osjetite bol. Posjetite svog ginekologa čak i zbog najmanjih zdravstvenih problema, jer neposredna medicinska pomoć može spriječiti bilo kakve komplikacije po vas i vašu bebu.

Ultrazvučni pregled u trudnoći omogućava preciznu vizualizaciju razvoja fetusa, mjerenje vitalnih parametara, identifikaciju mogućih komplikacija i praćenje općeg stanja trudnice. Naša predanost pružanju najkvalitetnije skrbi za trudnice odražava se u stručnosti naših liječnika, uključujući doc.dr.sci.med Emira Mahmutbegovića, koji je posvećen dijagnostici i praćenju trudnoće kako bi osigurao najbolji mogući ishod za majku i dijete. Za zakazivanje ultrazvučnog pregleda u trudnoći u Sarajevu ili dodatne informacije, slobodno nas kontaktirajte putem broja telefona 061 209 328 . Vaše zdravlje i zdravlje vaše bebe su nam prioritet.

 

Sve što je bitno o pravilnom vođenju trudnoće možete nači ovdje https://eginekolog.ba/vodenje-kontrolisanje-trudnoce/

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?