Kategorije
Trudnoća

Bolovi u jajnicima u ranoj trudnoći

Trudnoća uzrokuje puno promjena na tijelu, koje mogu izazvati blagu nelagodu ili lagane grčeve u području oko jajnika. Bol u jajnicima može uzrokovati bol na jednoj strani donjeg dijela trbuha ili karlice, a ponekad i bol u leđima ili bedru.

Bol u jajnicima može biti znak da se javlja implantacija ili može biti odgovor na promjenu hormona koju ćete doživjeti u ranoj trudnoći.

Bilo kakav ozbiljan bol u jajnicima trebate prijaviti svom ljekaru. Odmah potražite medicinsku pomoć ako ste trudni i osjetite oštar ili dugotrajan bol praćen mučninama, vaginalnim krvarenjem, osjećajem nesvjestice ili povraćanjem.

Postoji nekoliko učestalih uzroka boli u području jajnika tokom rane trudnoće:

1. Ektopična trudnoća

Ektopična trudnoća nastaje kada se oplođena jajna stanica pričvrsti na mjesto koje nije unutar maternice, obično u jajovodima. Ponekad bolovi u jajnicima nisu posljedica samih jajnika. Pošto su organi smješteni blizu, ponekad je teško raspoznati odakle tačno dolazi bol.

 Najčešći simptomi uključuju:

 • oštar ili probadajući bol, obično na jednoj strani karlice ili trbuha
 • vaginalno krvarenje koje je teže ili lakše od vaše mjesečnice
 • slabost, vrtoglavica ili nesvjestica
 • gastrointestinalna ili želučana nelagoda.

Odmah potražite liječničku pomoć ako mislite da imate vanmaterničnu trudnoću. Ektopična trudnoća nije održiva i, ako se ne liječi, može dovesti do puknuća jajovoda ili drugih ozbiljnih komplikacija.

2. Pobačaj

Bol u jajnicima tokom trudnoće može biti i posljedica pobačaja. Pobačaj se događa u 25% slučajeva i obično u prvih 21 dan. Povezan je s prejakim bolovima u maternici i može trajati do 10 dana.

Mogući simptomi su:

 • vaginalno krvarenje
 • bol u karlici, križima ili trbuhu
 • prolazak tkiva ili iscjetka kroz vaginu.

Obavijestite svog liječnika ako imate simptome pobačaja. Ne postoji način da se pobačaj zaustavi, ali u nekim slučajevima su potrebni lijekovi ili operacija kako bi se spriječile komplikacije.

3. Ciste na jajnicima

Većina cista na jajnicima su asimptomatske i bezopasne. Ali ciste koje nastavljaju rasti mogu puknuti, iskriviti se ili izazvati komplikacije tokom trudnoće i porođaja.

Simptomi mogu uključivati:

 • bolove u karlici, koji mogu biti izolirani na jednoj strani
 • punoću, težinu ili nadutost u trbuhu
 • bol s vrućicom ili povraćanjem.

Potražite medicinsku pomoć ako imate oštar ili probadajući bol, posebno kod vrućice ili povraćanja. Ciste su danas zbog PCOS-a postale vrlo česte kod žena i mogu biti vrlo bolne. Jednostavne ili složene ciste na jajnicima također mogu dobiti torziju. Uvrtanje ovih cista može uzrokovati ekstremne bolove, te je u takvom slučaju jedina dostupna opcija hirurško uklanjanje cista.

4. Ruptura i torzija jajnika

Puknuće jajnika zahtijeva hitnu medicinsku pomoć, jer može izazvati unutrašnje krvarenje.

Torzija jajnika također zahtijeva hitnu medicinsku pomoć kada velika cista uzrokuje uvrtanje ili pomicanje jajnika iz prvobitnog položaja, jer može prekinuti dotok krvi u jajnik.

Simptomi puknuća ili uvijanja mogu biti:

 • jaki ili oštri bolovi u karlici, ponekad izolirani na jednoj strani
 • vrućica
 • vrtoglavica
 • ubrzano disanje.

Uvijek obavijestite bolničko osoblje ukoliko ste trudni i imate sve simptome, jer će vam trebati ultrazvuk ili MRI. Tada vaš liječnik može utvrditi da li je potrebna operacija ili će preporučiti alternativne mogućnosti liječenja.

5. FibroidiMiomi

Fibroidi (miomi ) ili nekancerogeni tumori jajnika također mogu nanijeti puno boli, na primjer u karličnoj regiji. Oni mogu stvoriti probleme s implantacijom oplođenog jajašca uzrokujući blokade. Ako planirate zatrudnjeti, prvo provjerite maternicu kako biste bili sigurni da je zdrava i spremna. Miomi se mogu stvoriti zbog ozljeda ili bolesti.

6. Infekcije urinarnog trakta  

Trudnice su sklonije infekcijama mokraćnog sustava, a to se može zamijeniti s bolovima u jajnicima. Infekcije urinarnog trakta mogu se liječiti antibioticima.

7. Ovulacija

Jajnici ne bi trebali stvarati jajašca dok ste trudni. Međutim, jajnici i dalje puštaju jajašca kod nekih žena, što može uzrokovati blage bolove. To predstavlja rizik od dvostruke trudnoće i za to vrijeme ne možete uzimati kontracepcijske tablete. Liječnik će tražiti od vas da koristite kondom tijekom spolnog odnosa kako biste spriječili komplikacije.

Kada potražiti pomoć doktora?

U određenim slučajevima, bolovi u trbuhu mogu oponašati bol jajnika i teško ih je razlikovati. Ukoliko ste trudni, odmah razgovarajte sa svojim ginekologom ako imate bilo kakve bolove u trbuhu, koji mogu ili ne moraju biti zbog jajnika.

Ovo su neki od znakova kojih morate biti svjesni da biste znali kada potražiti pomoć liječnika:

 • vaginalno krvarenje
 • jeza ili groznica
 • vrtoglavica, mučnina i osjećaj vrtoglavice
 • poteškoće u disanju
 • pulsirajuća i uporna glavobolja
 • naglo oticanje ruku ili stopala
 • nagli rast trbuha.

Mnogo toga možete dobiti i izgubiti kada ste trudni. Stoga trebate biti oprezni prema svom zdravlju. Ne riskirajte kada osjetite bol. Posjetite svog liječnika čak i zbog najmanjih zdravstvenih problema, jer neposredna medicinska pomoć može spriječiti bilo kakve komplikacije po vas i vašu bebu.Sve što je bitno o pravilnom vođenju trudnoće možete nači ovdje https://eginekolog.ba/vodenje-kontrolisanje-trudnoce/

Dr. Emir Mahmutbegović

Mahmutbegović Emir rođen je 22.09.1981. u Bugojnu, Bosna i Hercegovina. Diplomirao je 2009. godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a naučno zvanje mr.sc. stekao je 2012. godine na Odjelu za genetiku Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Završio je specijalizaciju ginekologije i akušerstva u junu 2016. godine i od tada radi kao ginekolog u Zavodu za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva kantona Sarajevo. Godine 2014. završio je postdiplomski tečaj Ultrazvuk u akušerstvu i ginekologiji u Zagrebu, Hrvatska. 2016. godine završio je ” Tečaj ginekološke citologije (licencirani ginekološki citolog)” i ” Tečaj praktične kolposkopije” u Beogradu.

PIŠITE NAM