Search
Home » Ginekologija » ASCUS

ASCUS

Papa test ili test po Papanikolau je ključni dijagnostički postupak u ginekologiji koji se koristi za otkrivanje promjena na grliću materice . Ovaj članak će vam pružiti sve potrebne informacije o ASCUS u, uključujući šta znači, je li opasan, kako se kontroliše i liječi. Važnost redovnih pregleda je veoma bitno u ovakvim situacijama. a za zakazivanje za PAPA TEST i KOLPOSKOPIJU u Ginekološkom dijagnostičkom centru eGinekolog u Sarajevu možete putem telefona : 061 209 328

Ponosni smo što u našem timu imamo jako stručne ljekare po pitanju promjena na stanicama grlića materice. Doc dr Emir Mahmutbegović je ginekološki citolog sa posebnom i dodatnom edukacijom iz ginekološke citilogije i kolposkopije što ga svrstava u stručnjake iz oblasti grlića materice, za dijagnostikovanje , pračenje i liječenje promjena na grliću materice .

Što znači ASCUS?

ASCUS je skraćenica koja se koristi u ginekološkoj citologiji i označava Abnormalne Stanice na Citološkom Uzorku Neodređenog Značaja (ASCUS). To znači da su pronađene neke promjene na stanicama grlića maternice, ali nisu dovoljno jasne da bi se sa sigurnošću moglo reći jesu li one zaista patološke – abnormalne ili ne.

Kako se dijagnosticira ASCUS?

Dijagnoza ASCUS obično se postavlja nakon urađenog ginekološkog pregleda i Papa testa. Citolog ili patolog pregleda uzorak pod mikroskopom i procjenjuje izgled stanica. Ako postoji nešto neobično ili nejasno na tim stanicama, rezultat će biti označen kao ASCUS.

Je li ASCUS opasan ili zabrinjavajući?

ASCUS samo po sebi nije ozbiljna ili zabrinjavajuća dijagnoza. To samo znači da su pronađene neke nejasnoće na stanicama grlića maternice koje zahtijevaju daljnju evaluaciju i pračenje. Većina slučajeva ASCUS-a ne rezultira ozbiljnim problemima i obično se samo prati kako bi se utvrdilo da li su promjene privremene ili zahtijevaju dodatne testove.

Šta raditi ako vam je diagnostikovan ASCUS ?

Kada vam je dijagnosticiran ASCUS, važno je slijediti daljnje smjernice i preporuke svog ginekologa. Evo nekih uobičajenih koraka koje vam mogu preporučiti:

 1. Ponovni Papa test: Vaš ginekolog može preporučiti ponovno testiranje Pap testom nakon određenog vremenskog razdoblja, obično između 6 mjeseci i 1 godine. Ovo će omogućiti praćenje promjena na stanicama grlića maternice i provjeru jesu li se promjene povukle same od sebe.
 2. Kolposkopija: U nekim slučajevima, vaš ginekolog može preporučiti kolposkopiju. To je postupak koji se provodi pomoću posebnog mikroskopa koji omogućuje detaljniji pregled grlića maternice. Tijekom kolposkopije, moguće je uzeti uzorak tkiva (biopsija) za daljnju analizu. Ovo će pružiti dodatne informacije o stanju vašeg grlića maternice i pomoći u utvrđivanju daljnjeg postupanja.
 3. HPV testiranje: HPV je virus koji uzrokuje karcinom grlića materice i prekarcinozne promjne na stanicama grlića koje vode ka razvoju karcinomu.Ako postoji sumnja na infekciju HPV-om kao uzrok ASCUS-a, vaš ginekolog može preporučiti HPV testiranje. Ovaj test će identificirati prisutnost HPV-a u vašem tijelu i odrediti koji tipovi HPV-a su prisutni. To će pomoći u procjeni rizika i daljnjem postupanju.
 4. Praćenje i redoviti pregledi: Bez obzira na daljnje korake, važno je ostati u redovitom kontaktu s vašim ginekologom. Redoviti pregledi omogućuju praćenje promjena i pravovremeno otkrivanje eventualnih problema. Razgovarajte sa svojim ginekologom o preporučenim intervalima pregleda i pratite njihove smjernice.

Važno je shvatiti da ASCUS često predstavlja blagu nejasnoću na stanicama vrata maternice i u većini slučajeva nije povezano s ozbiljnim zdravstvenim problemima. Međutim, praćenje i daljnje testiranje su važni kako bi se osiguralo da se ne propuste potencijalno ozbiljnije promjene.

Kako i kad se radi kolposkopija kod ASCUS a ?

Kolposkopija je dijagnostički postupak pod mikroskopom koji se koristi za detaljniji pregled vrata maternice, vagine i vulve. U slučaju dijagnoze ASCUS-a, kolposkopija se često preporučuje kako bi se bolje procijenio razlog promjena na stanicama grlića maternice.

Evo detaljnijeg objašnjenja kako se provodi kolposkopija:

 1. Priprema za pregled: Prije same kolposkopije, možda ćete morati slijediti neke upute ili ograničenja. Na primjer, može se tražiti da izbjegavate spolne odnose ili korištenje tampona nekoliko dana prije postupka. Također, važno je obavijestiti svog ginekologa o svim lijekovima koje uzimate ili zdravstvenim stanjima koja imate.
 2. Ginekološki položaj prilikom kolposkopije : Za vrijeme kolposkopije, ležat ćete na ginekološkom stolu i staviti noge u nosače kako bi se osigurala pristupačnost području koje se pregledava.Isti polažaj koji imate kad se uzima PAPA test.
 3. Primjena tekućine tokom kolposkopije : Ginekolog će aplicirati otopinu 3 % sirčetne kiseline tokom pregleda na površinu grlića maternice, vagine i vulve. Ova tekućina pomaže u vizualizaciji i otkrivanju abnormalnih područja na grliću materice , jer mijenja boju stanica.
 4. Pregled kroz kolposkop: Nakon nanošenja otopine, ginekolog koristi instrument poznat kao kolposkop, koji je sličan mikroskopu sa svjetlom na kraju. Kolposkop se postavlja blizu otvora vagine i omogućuje ginekologu da pregleda i poveća područje vrata maternice. Ponekad se koristi i specijalno povećavajuće sočivo (biopsijsko sočivo) za detaljniji pregled.
 5. Biopsija: Ako se tijekom pregleda primijete sumnjiva područja, ginekolog može odlučiti uzeti uzorak tkiva (biopsiju) za daljnju analizu. Uzimanje biopsije može izazvati kratkotrajni osjećaj nelagode ili blagu bol. Uzorak tkiva šalje se u laboratorij gdje se analizira pod mikroskopom kako bi se utvrdilo jesu li prisutne abnormalnosti i kakve su prirode.
 6. Nakon postupka: Nakon završetka kolposkopije, možete se odmah vratiti svojim uobičajenim aktivnostima. Vaš ginekolog će vam objasniti rezultate pregleda i daljnji plan liječenja ili praćenja, ovisno o nalazima..

Ako se tijekom kolposkopije otkriju sumnjiva područja ili ako je uzeta biopsija, rezultati će biti dostupni nakon analize uzoraka u laboratoriju. Ovisno o rezultatima, daljnje postupanje može uključivati:

 1. Praćenje: Ako se ustanovi da su promjene blage i vjerojatno će se povući same od sebe, vaš ginekolog može preporučiti daljnje redovite preglede kako bi se pratilo stanje. To može uključivati ponovni Pap test nakon određenog vremenskog razdoblja ili kolposkopiju u budućnosti.
 2. Liječenje: Ako se utvrdi da su prisutne abnormalnosti koje zahtijevaju intervenciju, vaš ginekolog će razgovarati s vama o mog mogućnostima liječenja. To može uključivati postupke poput ablacija (uklanjanje površinskog sloja stanica) ili konizacije (uklanjanje konusnog dijela tkiva vrata maternice). Cilj je ukloniti abnormalne stanice i spriječiti daljnje napredovanje bolesti.
 3. HPV testiranje: Ako je ASCUS povezan s infekcijom HPV-om, važno je pratiti HPV status. To može uključivati redovito testiranje na prisutnost HPV-a i procjenu rizika. Ovisno o rezultatima, moguće su daljnje intervencije ili praćenje.

Koje su mogući uzroci nastanka ASCUS-a?

Postoji nekoliko mogućih uzroka ASCUS-a. To može biti rezultat upale ili infekcije grlića maternice i vagine , hormonalnih promjena ili prisutnosti drugih stanica ili tkiva koje mogu oponašati abnormalne stanice. Ponekad je ASCUS povezan s infekcijom HPV-om, virusom koji se prenosi putem seksualnog kontakta.

Kako se liječi ASCUS?

Budući da ASCUS nije specifična dijagnoza, već samo indikacija da postoje neke nejasnoće na stanicama grlića maternice, liječenje može varirati. Vaš ginekolog će vam najvjerojatnije preporučiti ponovno testiranje nakon određenog vremenskog perioda kako bi provjerio jesu li promjene nestale same od sebe ili su se pogoršale. U nekim slučajevima kao što smo rekli može biti potrebna kolposkopija, poseban pregled vrata maternice pomoću mikroskopa.

Kako mogu smanjiti rizik od ASCUS-a?

Postoji nekoliko načina na koje možete s smanjiti rizik od ASCUS-a:

 1. Redoviti ginekološki pregledi: Redoviti posjeti ginekologu i rutinski Pap testovi mogu pomoći u otkrivanju promjena na stanicama grlića maternice i sprečavanju napredovanja u ozbiljnije stanje. Preporučuje se da žene započnu s redovitim pregledima nakon navršene 21. godine života ili prema preporuci svog liječnika.
 2. HPV cjepivo: Humani papiloma virus (HPV) je čest uzročnik promjena na stanicama grlića maternice. Cjepivo protiv HPV-a može pružiti zaštitu od nekoliko tipova HPV-a koji su najčešće povezani s abnormalnostima na stanicama vrata maternice.
 3. Siguran seksualni odnos: Upotreba kondoma tijekom spolnog odnosa može smanjiti rizik od infekcije HPV-om i drugim spolno prenosivim infekcijama.
 4. Zdrav stil života: Održavanje zdravog načina života, uključujući zdravu prehranu, redovitu tjelesnu aktivnost i izbjegavanje pušenja, može pridonijeti cjelokupnom zdravlju tijela, uključujući i zdravlje reproduktivnog sustava.

Zaključak

PAPA TEST , KOLPOSKOPIJA i HPV TESTIRANJE je važan dijagnostički alat u ginekologiji i akušerstvu. Ovaj postupak omogućava detaljan pregled grlića vagine ( cerviksa ), vagine i vulve i igra ključnu ulogu u ranom otkrivanju potencijalnih problema. Važno je da redovno obavljate preglede kako biste očuvali svoje reproduktivno zdravlje. Cijena PAPA TESTA je 60 KM a KOLPOSKOPIJE je 100 KM i HPV TESTIRANJE je 150 KM  u Ginekološkom dijagnostičkom centru eGinekolog u Sarajevu i možete zakazati vaš termin putem telefona : 061 209 328 Vaše zdravlje je najvažnije, papa test, kolposkopija i HPV testiranje  je tu da ga sačuva.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?