Search
Home » Ginekologija » Anemija usljed nedostatka željeza

Anemija usljed nedostatka željeza

Šta je anemija?

Anemija je definirana kao smanjeni broj crvenih krvnih stanica – eritrocita. Za dokazivanje anemije posmatraju se sljedeći parametri u krvi, koji ukazuju da je došlo da smanjenja broja eritrocita:

 • Hemoglobin (Hgb) je molekula u eritrocitu koja nosi kiseonik. Željezo je glavna komponenta hemoglobina, i kao posljedica nedostatka željeza nastaje manje eritrocita.
 • Hematokrit (Hct) je postotak eritrocita u krvi. Ostatak krvi uglavnom se sastoji od tekućine koja se zove plazma.
 • Broj eritrocita je obično broj u jednom mikrolitru krvi.

Anemija zbog nedostatka željeza nastaje kada u tijelu nema dovoljne količine željeza koje je neophodno da bi se stvorio hemoglobin. Kad se količina hemoglobina smanji, formira se manje eritrocita, a i eritrociti  koji se formiraju su manje veličine. Simptomi nedostatka željeza razlikuju se od osobe do osobe.

Koji su simptomi anemije ?

Kod pacijenata s anemijom koja je uzrokovana nedostatkom željeza najčešći simptomi su :

 • Malaksalost
 • Glavobolja
 • Razdražljivost
 • Umor
 • Fizički rad otežan (zbog nedostatka daha, ubrzanog rada srca)
 • Krhki nokti
 • Sindrom nemirnih nogu
 • Nenormalna žudnja za jedenjem neprehrambenih proizvoda poput gline ili prljavštine, proizvoda od papira ili kukuruznog škroba)
 • Pagofagija (nenormalna žudnja za jedenjem leda)

Zbog čega nastaje anemija usljed nedostatka željeza?

Dva najčešća uzroka ove vrste anemije su: gubitak krvi (najčešći) i smanjena apsorpcija željeza iz hrane.

Gubitak krvi – Izvor gubitka krvi može biti očigledan, na primjer kod žena koje imaju obilna menstrualna krvarenja ili višestruke trudnoće ili kod osobe koje znaju da imaju čir na želucu ili duodenumu koji krvari. U ostalim slučajevima, izvor gubitka krvi može biti da nije vidljiv, i to se najčešće dešava kod hroničnog krvarenja  u gastrointestinalnom traktu (želudac, tanko crijevo, debelo crijevo). Simtomi tog hroničnog krvarenja mogu se manifestovati kao proljev s crnom stolicom ili ako je gubitak krvi mali, stolica čak može izgledati normalno.

Smanjena apsorpcija željeza – normalno tijelo apsorbira željezo iz hrane kroz GI trakt. Ako GI trakt ne radi ispravno, kao što je  u slučajevima određenih stanja kao što su celijakija, autoimuni gastritis, drugi oblici upale želuca, operacija zaobilaženja želuca (za mršavljenje) ili drugi oblici operacija za mršavljenje, tada se ne apsorbira adekvatna količina željeza, što dovodi do anemije sa nedostatkom željeza.

Ostali uzroci – Čest uzrok anemije usljed nedostatka željeza, u zemljama u razvoju, je nedostatak hrane koja sadrži željezo.

Trudnice i žene nakon porođaja mogu razviti anemiju sa nedostatkom željeza zbog povećanih potreba za željezom tokom trudnoće (beba u razvoju koristi željezo ), te gubitka krvi koji nastaje tokom poroda.

Kako se dijagnosticira anemija sa nedostatkom željeza ?

Budući da se nedostatak željeza javlja prije nego se razviju simtomi anemije, osobi se može dijagnosticirati anemija sa nedostatkom željeza (ili manjak željeza bez anemije) nakon ispitivanja krvi- kompletna krvna slika. Pregled uglavnom uključuje istoriju bolesti, fizikalni pregled i krvne pretrage.

Kompletna krvna slika – Kompletna krvna slika je pretraga koja uključuje broj crvenih krvnih zrnaca – eritrocita, hemoglobin (Hgb) i hematokrit (Hct). Takođe uključuje podatke o prosječnom volumenu eritrocita (MCV, koji se odnosi na veličinu eritrocita), prosječni korpuskularni hemoglobin (MCH, koji se odnosi na količinu hemoglobina u eritrocitu )i druge podatke.

Kod pacijenata sa anemijom usljed nedostatka željeza, broj eritrocita, Hgb i Hct niži je od normalnog. MCV i MCH su obično normalni u početku, ali kasnije se smanjuju kako anemija napreduje, što ukazuje da se stvaraju manji eritrociti (zato se ova anemija zove i mikrocitna anemija) i nose manje Hgb od normalnih eritrocita.

Ostali krvni testovi:

 • Serumsko željezo – mjeri koliko željeza cirkulira u krvi. Na rezultat mogu uticati ukoliko ste nedavno uzeli preparate željeza, pa čak i nedavni obroci bogati željezom.
 • Ukupni kapacitet vezanja željeza (TIBC ili transferin) – mjeri količinu proteina (transferina) u krvi koja je zadužena za transport željeza.Obično se željezo transportuje u eritrocite ili u tjelesne zalihe (jetra ili slezena).
 • Zasićenje transferina (TSAT) – mjeri postotak mjesta vezivanja željeza na transferinu koji su zauzeti željezom. Taj se broj izračunava dijeljenjem serumskog željeza s TIBC-om.
 • Feritin – mjeri protein koji pohranjuje željezo u jetri i slezini. Ovaj protein može biti povećan u različitim situacijama koje nisu direktno povezane sa željezom. Nizak feritin ukazuje na nedostatak željeza, ali normalan ili povišen feritin može odražavati zalihe željeza ili upalu. U takvim je slučajevima potreban TSAT kako bi se vidjelo da li je uzrok povećanja vezan za željezo ili neki upalni proces.

Kod osobe koja ima anemiju sa nedostatkom željeza: serumsko željezo, zasićenje transferina TSAT i feritin su niži od normalnih, a TIBC može biti viši. Feritin koji ukazuje na zalihe željeza u organizmu i TSAT koji ukazuje na količinu željeza u transport su najkorisniji testovi.

Kako otkriti mjesto gubitka krvi i željeza, ukoliko je to uzrok anemije?

Nakon što se dijagnosticira anemija sa nedostatkom željeza, važno je utvrditi uzrok gubitka krvi, odnosno željeza. Liječnik će vam postaviti pitanja o situcijama koja mogu uzrokovati razvoj anemije :

 • Kod žena, podaci o menstruacijama, abnormalnim krvarenjima iz materice, trudnoćama i / ili porođajima.
 • GI problemi poput ulkusa (čira), infekcije Helicobacter pylori (H. pylori), autoimunog gastritisa ili celijakije
 • Operativni zahvati na GI traktu (gastrični bypass za mršavljenje)
 • Porodična ili lična istorija poremećaja krvarenja
 • Porodična ili lična istorija raka debelog crijeva
 • Višestruka davanja krvi
 • Upotreba lijekova koji mogu nadražiti GI trakt, poput nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID), koji uključuju ibuprofen i naproksen.
 • Simptomi krvarenja iz GI-a poput tamne stolice, bolova u trbuhu ili vidljivog krvarenja

Ako uzrok gubitka krvi nije očit, potrebno je obaviti dodatne testove. Oni uključuju kolonoskopiju ili gornju endoskopiju za traženje područja krvarenja u probavnom sistemu i krvne pretrage za stanja koja ometaju apsorpciju željeza, poput autoimunog gastritisa, celijakije i infekcije H. pylori. Traženje krvarenja u debelom crijevu posebno je važno kod osoba starijih od 50 godina.

Koja je terapija anemije sa nedostatkom željeza ?

Prvi korak u liječenju anemije sa nedostatkom željeza jest utvrditi uzrok nedostatka željeza i liječiti ga, tako da se željezo i dalje ne gubi.

Nakon toga, liječenje anemije sa nedostatkom željeza je davanje preparata željeza. Dodaci željeza mogu se uzimati oralno ili dati kao jedna ili više intravenskih doza (to se ponekad naziva “parenteralno željezo” ili “IV željezo”). Željezo je potrebno za povećanje proizvodnje hemoglobina (Hgb) i za obnovu tjelesnih rezervi željeza.

Oralne tablete željeza koriste se najčešće kod liječenja anemije sa nedostatkom željeza. Intravenozno željezo može koristiti osobama čiji probavni sustav nije u stanju adekvatno apsorbirati željezo ili kod pacijenata koji ne podnose željezo u oralnoj formi (ako imaju nuspojave od preparata oralnog željeza poput zatvora, mučnine ili grčeva).

Transfuzija krvi može se dati ako osoba aktivno krvari i / ili su razine Hgb ili hematokrita (Hct) vrlo niske, ali transfuzije nisu obično potrebne kod liječenja anemija.

Oralno željezo – tablete za oralno željezo obično su siguran, jeftin i učinkovit tretman za osobe s nedostatkom željeza. Preporučuje se tokom uzimanja oralnog željeza :

 • Željezo se najbolje apsorbira ako se uzima svaki drugi dan (ili, primjerice, u ponedjeljak, srijedu i petak), za ljude koji su u stanju pratiti ovu vrstu rasporeda.
 • Određena hrana i lijekovi mogu smanjiti učinkovitost tableta željeza. Tablete željeza obično se ne smiju uzimati s hranom, određenim antibioticima, čajem, kafom, dodacima kalcija ili mlijekom. Željezo treba uzimati sat vremena prije ili dva sata nakon navedene hrane i pića . Ako uzimate antacide, tablete željeza trebate uzimati dva sata prije ili četiri sata nakon antacida.
 • Tablete željeza najbolje se apsorbiraju u kiselom okruženju; uzimanje željeza s jednom tabletom vitamina C od 250 mg ili sokom od naranče može povećati apsorpciju željeza.

Vrste oralnog željeza – Postoji nekoliko vrsta oralnog željeza, sve su jednako učinkovite. Primarna razlika između tipova je količina željeza koje svaki proizvod sadrži. Za mnoge proizvode broj miligrama za pilulu razlikuje se od broja miligrama stvarnih molekula željeza (zvanih elementarno željezo):

 • željezni fumarat – željezo / tableta 106 mg
 • Željezni sulfat – 65 mg elementarnog željeza / tableta
 • Tekovina željeznog sulfata – 44 mg elementarnog željeza / žličica (5 ml)
 • željezni glukonat – 28 do 36 mg željeza / tableta
 • Polisaharidni kompleks željeza – dostupne su različite doze

U prošlosti su tablete željeza obično bile propisane za svakodnevnu upotrebu, često i više doza dnevno. Kao što je gore spomenuto, noviji dokazi govore da uzimanje oralnog željeza svaki drugi dan omogućuje tijelu da upije više željeza, uz smanjen rizik od gastrointestinalnih tegoba.

Nuspojave – Neki ljudi imaju metalni okus, mučninu, zatvor, nelagodu u želucu, stolicu tamne boje i / ili povraćanje nakon uzimanja oralnog željeza. Opcije za rješavanje ovih nuspojava uključuju:

 • Uzeti manju dozu
 • Uzimajte željezo s hranom (iako će to smanjiti količinu željeza koje vaše tijelo apsorbira, ipak je bolje nego da ga uopće ne uzimate)
 • Koristite preparat s nižim udjelom željeza (npr. željezni glukonat umjesto željeznog sulfata)
 • Uzmite tekući oblik željeznog sulfata i prilagodite dozu dok su simptomi podnošljivi

Uzimanje tableta željeza pretvorit će stolicu u tamnu, gotovo crnu boju (zapravo tamno zelenu). To je za očekivati, a NE znači da tablete željeza uzrokuju crijevna krvarenja.

Trajanje liječenja – Preporučuje se liječenje oralnim željezom onoliko vremena koliko je potrebno da se hemoglobin (Hgb) i hematokrit (i obično testovi zaliha željeza) vrate u normalu. Obično to traje oko šest mjeseci.

Kada se daje intravenozno željezo ?

Željezo se može davati i intravenskim putem (parenteralno, IV) u određenim situacijama, npr. kod  osoba koje ne podnose nuspojave oralnog željeza ili čiji GI trakt ne može apsorbirati adekvatnu količinu željeza iz pilula. Primjeri uključuju osobe s upalnim bolestima crijeva, bubrežnim bolestima. Intravenozno željezo se aplicira u venu. To se provodi u ambulanti ili bolnici, gdje se osoba može nadzirati. Dužina vremena potrebnog za infuziju i broj potrebnih infuzija ovise o tome koji se intravenski željezni proizvod koristi i ozbiljnosti same anemije.

Nuspojave – intravenski proizvodi željeza koji se danas koriste imaju izuzetno nizak rizik od alergijskih ili anafilaktičkih reakcija. Reakcije na infuziju su češće i mogu uključivati  bolove u leđima i druge simptome koji obično nestaju kada je infuzija usporena ili zaustavljena.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?