Search

42. sedmica

Više ste nego spremni da se porodite, ali nema potrebe za panikom zato što se 98 posto beba rodi do kraja 42. sedmice. Dakle, ako je Vaš očekivani datum poroda tačan, ubrzo ćete držati svoju bebu u naručju!

Vaš ljekar je vjerovatno već razgovarao s Vama o indukciji (izazivanju) poroda zato što je trudnoća nakon termina povezana s određenim rizicima za potencijalne komplikacije, uključujući probleme s posteljicom. Gotovo je sigurno da ćete se poroditi do kraja ove gestacijske sedmice.

Simptomi 42. sedmice trudnoće

Vaši simptomi trudnoće u ovoj sedmici su vjerovatno isti oni koje ste imali posljednjih nekoliko sedmica. Možda su samo intenzivniji. Oni uključuju sljedeće:  

  • grčevi u nogama
  • hemoroidi
  • problemi sa spavanjem
  • učestalo mokrenje
  • kontrakcije stomaka
  • pritisak u karlici
  • bol u leđima.

Podsjetnici za 42. sedmicu trudnoće

Kako trudnoća u ovoj sedmici podrazumijeva određene rizike, ljekar će dodatno pratiti bebino stanje. Vjerovatno će se ove sedmice raditi biofizikalni profil bebe – test bez opterećenja i ultrazvučni pregled – kako bi se utvrdilo da li imate odgovarajući nivo plodove vode te da li se beba i dalje kreće u dovoljnoj mjeri, da li dobro diše i da li joj srce pravilno radi.

Vjerovatno ste pod stresom u ovoj sedmici trudnoće. Možda Vam pomogne prenatalna joga, meditacija, umirujuća masažu vlasišta od strane Vašeg partnera, a možete se opustiti i dubokim, sporim udisajima koji Vam takođe mogu pomoći da se pripremite za porod.

Nastavite s brojanjem udaraca bebe u stomaku i obavijestite ljekara ako primijetite bilo kakve promjene u učestalosti udaraca. Takođe, odmah ga obavijestite ako Vam se pojave bilo kakvi uznemirujući simptomi u ovoj sedmici trudnoće, kao što su neobičan iscjedak, krvarenje ili bol u stomaku.

Na svojim omiljenim stranicama za kupovinu naručite pelene, maramice i druge osnovne potrepštine za bebu koje će stizati na Vašu kućnu adresu u redovnim intervalima, pa tako nećete sebe dovesti u situaciju da Vam hitno treba nešto iz prodavnice pred kraj radnog vremena ili kasno u noć.  

Vjerovatno ste spakovali torbu za bolnicu prije nekoliko sedmica, ali za svaki slučaj pregledajte njen sadržaj kako biste bili sigurno da ima sve što će Vam trebati.

Možda ste već isprobali prirodne metode izazivanja poroda kao što su šetanje, vođenje ljubavi i akupunktura. Ali nemojte pribjegavati konzumaciji ricinusovog ulja (vjerovatno će Vam samo povraćati od njega), uzimanju biljnih dodataka prehrani (mogu biti opasni za Vas i bebu) ili stimulaciji bradavica (rezultirajuće kontrakcije mogle bi biti prejake i opasne za bebu).

Mogu se pojaviti znaci poroda u ovoj sedmici, kao što je gusti iscjedak sluzi koji može biti obojen krvlju. To je znak je da se grlić materice priprema za porod koji može uskoro početi. Ako Vam curi ili obilnije ističe vodenasti iscjedak, to znači da Vam je vodenjak pukao, pa pozovite ljekara jer će porod vjerovatno početi za nekoliko sati. Redovne kontrakcije koje se dešavaju u kraćim intervalima i koje su intenzivnije od lažnih trudova neće popustiti dok se beba ne rodi.

U 42. sedmici trudnoće, veći su rizici za komplikacije kao što su problemi s posteljicom, nizak nivo plodove vode i stisnuta pupčana vrpca. Zbog tih povećanih rizika, ljekar može preporučiti medicinsku indukciju poroda ako testovi pokažu da nije bezbjedno da beba ostane duže u materici. To se može uraditi skidanjem membrana (ljekar će prstom prelaziti oko amnionske vrećice, čime se oslobađaju hormoni koji često uzrokuju kontrakcije unutar 48 sati), prokidanjem vodenjaka (ljekar će probiti amnionsku vrećicu instrumentom koji liči na plastičnu kukicu, a to može uzrokovati kontrakcije za samo nekoliko sati), omekšavanjem i otvaranjem grlića materice (lijekom koji se zove prostaglandin, a koji se ubacuje vaginalno preko noći ili se uzima oralno kako bi se proširio grlić materice) te  stimulišućim kontrakcijama (intravenskom primjenom sintetičke verzije hormona oksitocina koji može izazvati kontrakcije).

Zanimljivosti

U ovoj sedmici trudnoće, beba je velika kao lubenica. Dugačka je oko 51,5 centimetar, a teška oko 3,7 kilograma. Budući da je vjerovatno izgubila sirasti maz, koža joj je sad vjerovatno malo suha.

Beba još uvijek raste, ali ne brinite, malo je vjerovatno da će biti prevelika da bi se rodila vaginalnim putem. Ako ipak postane prevelika, moguće je da ćete morati da se porodite  carskim rezom.

Sadržaj ovog članka je razvijen u saradnji s Udruženjem studenata medicine Bosne i Hercegovine.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?