Search
Home » 3. Trimestar » 41. sedmica

41. sedmica

Moguće je da jedva čekate da beba izađe i da se brinete što još nije. Imamo dobre vijesti za Vas!

Potpuno je normalno što se još niste porodili – Vaš očekivani datum poroda nije precizan, već je više procjena zasnovana na brojnim faktorima. Zato se porod sedmicu ili dvije sa obje strane tog datuma i dalje smatra normalnim. Tek kada navršite 42 sedmice trudnoće, smatra se da ste prešli termin. Dakle, nemojte se opterećivati ​​– Vama i bebi ide odlično!

Imajte na umu da kod prvorotikinja beba često stigne nešto kasnije. Takođe, porod se može desiti već sutra, čak i u slučaju da nemate simptome poroda i da Vam se grlić materice nije proširio.

U 41. sedmici, Vi i Vaš ljekar trebali biste imati siguran plan za praćenje Vaše bebe i organizovanje indukcije poroda. U ovoj fazi, obratite posebnu pažnju na njene pokrete u stomaku i svakodnevno brojite njene udarce. Ako primijetite da je beba manje aktivna, odmah pozovite ljekara.

Simptomi 41. sedmice trudnoće

Uobičajeni simptomi trudnoće u 41. sedmici su nastavak onih simptoma koje ste imali u trećem tromjesečju. Najčešće se javlja sljedeće:

  • nelagoda u karlici
  • hemoroidi
  • problemi sa spavanjem
  • učestalo mokrenje
  • kontrakcije stomaka
  • oticanje udova
  • bolovi u raznim dijelovima tijela
  • zatvor.

Podsjetnici za 41. sedmicu trudnoće

Beba se može spuštati sve niže i niže u matericu i tako vršiti pritisak na Vaš mokraćni mjehur i grlić materice, a to rezultira većom bolnošću u tom području, ali i češćom potrebom da mokrite. Neka Vam toalet uvijek bude blizu.

Pritisak na karlicu uzrokuje otečene, proširene vene u Vašem rektumu, što dovodi do hemoroida. Nisu lijepi, a mogu se čak i pogoršati kada konačno izgurate bebu. Ipak, znajte da će naposljetku oticanje nestati. Ono što sada možete uraditi kako biste olakšali stanje je sjedeća kupka: potopite zadnjicu sjedeći u kadi sa običnom toplom vodom (bez sapuna),  a kada izađete iz kade, nježno tapkajte područje jastučićem na kojem je hamamelis.

Hormoni i Vaša nervoza ometaju Vam san. Ipak, pokušajte spavati i drijemati kad god možete kako biste imali snage na porod ali i zato što će Vam beba ometati san kad dođe na svijet. Ne idite u krevet s mobitelom ili tabletom i isključite televizor prije što legnete. Ako i dalje ne budete mogli zaspati, čitajte knjigu, to bi Vas moglo uspavati.

Vaš ljekar će sada pomno pratiti Vaše stanje. Možda ćete biti podvrgnuti testu bez opterećenja i/ili ultrazvučnom pregledu kako bi se utvrdilo da li beba još uvijek napreduje. To će Vam vjerovatno pomoći da donesete odluku hoćete li izazvati porod ili sačekati da se prirodno desi. Ne preskačite preglede i obavljajte sve potrebne testove, ali se ni ne ustručavajte nazvati ljekara ako osjetite nešto neobično, a naročito smanjeno kretanje bebe.

Možda ćete biti u iskušenju da uzmete stvari u svoje ruke kako biste motivisali bebu da se rodi. Slobodno isprobajte svaku prirodnu metodu izazivanja poroda ako ne može naškoditi ni Vama ni bebi, pa zato prvo provjerite sa svojim ljekarom. Neki misle da se šetanjem može potaknuti porod, a osim toga, čak i kratka šetnja može pomoći u ublažavanju bolova, smanjenju otoka i ublažavanju zatvora i hemoroida. Jedite ljutu hranu ako Vam ne izaziva žgaravicu, puno hodajte, često vodite ljubav, a možete probati i akupunkturu. Takođe možete razgovarati sa svojim ljekarom o mogućnosti skidanja membrana, to jest da  ljekar prstima prevuče oko amnionske vrećice, odvajajući membrane i oslobađajući hormone koji mogu stimulisati porod, ali znajte da ta procedura nija prijatna.

Ako su se Vaša mama, sestre ili druge rodice porodile nakon 40 sedmica, to znači da biste i Vi mogli jer je moguće da ste genetski predodređeni za to. Ako ste već imali trudnoću koja je trajala 41 sedmicu, neka Vas ne čudi što i ova traje ovako dugo. Naravno, moguće je da je samo pogrešno izračunat datum porođaja i da beba uopšte ne kasni!

Trudovi, to jest osjećaj zatezanja u stomaku, postaju sve primjetniji i češći kako se porod bliži. Vjerovatno se se već dobro informisali o znacima poroda, ali nije na odmet ponoviti ih: pozovite ljekara ako imate stalno curenje iz vagine jer to može ukazivati ​​na pucanje vodenjaka, kao i ako imate česte ili bolne kontrakcije koje ne prestaju. Pozovite ljekara i ako primijetite bilo kakve neobične simptome tokom ove sedmice trudnoće, kao što su krvarenje ili bol u stomaku.

Vaš ljekar bi mogao razgovarati s Vama o mogućnosti medicinske indukcije (izazivanja poroda) u 41. sedmici, budući da bebe koje puno prekorače svoj termin mogu biti izložene većem riziku od zdravstvenih problema. Postavite ljekaru mnogo pitanja o tome šta je uključeno u indukciju i koji su Vaši rizici za trudnoću u 41. sedmici. Indukcija ima neke pozitivne strane, kao što je to što ne morate trčati u bolnicu dok se porađate. Ali možda ipak ne biste trebali požurivati bebu ako nema razloga za to – neke žene kažu da su kontrakcije jače i bolnije tokom indukcije, kao i da je ugodnije čekati početak poroda kod kuće nego u porođajnoj sali.

Više od polovine trudnoća premašilo bi 40 sedmica ako bismo dozvolili majci prirodi da ide svojim tokom. Ponekad, tijelo treba nagovoriti na trudove korištenjem lijekova, mehaničkog pristupa (balonima koje stvaraju pritisak na grlić materice) ili prokidanjem vodenjaka. Ako se odlučite za izazivanje poroda u 41. sedmici, postoji nekoliko načina da se to uradi:

– Skidanje membrana.

Ovo je zapravo prirodna metoda indukcije, ali će je morati izvesti ljekar. Srećom, to se može uraditi u ordinaciji i ne zahtijeva odlazak u bolnicu. Ako ste voljni isprobati ovu potencijalno bolnu proceduru, Vaš ljekar će prstima preći preko amnionske vrećice, odvajajući membrane i oslobađajući hormone koji bi mogli potaknuti porod. Ovo ne djeluje uvijek, ali ako uspije, mogli biste dobiti prave trudove za nekoliko sati.

– Vještačko puknuće membrana

Vaš lekar može da prokine vodenjak pomoću tanke plastične kuke. To se može učiniti ako ste imali trudove, ali porod nije napredovao.

– Lijekovi

Za izazivanje poroda u 41. sedmici mogu se koristiti dvije vrste lijekova. Prostaglandinski čepić se može umetnuti kao tampon koji će djelovati tokom noći kako bi započelo širenje grlića materice. Sintetički oblik oksitocina može se dati intravenskim putem kako bi se ubrzali trudovi.

Zanimljivosti

U ovoj sedmici trudnoće, beba je velika kao lubenica. Dugačka je oko 52 centimetara, a teška oko 3,6 kilograma. Zbog dodatnog vremena provedenog u materici, beba će vjerovatno biti teža i svjesnija pri rođenju nego što bi bila da se već rodila. Beba u stomaku radi na povećanju svoje težine, a njeni kosa i nokti su sve duži. Nemojte se iznenaditi ako rodite kosmatu bebu sa noktima koje treba skratiti.

Sadržaj ovog članka je razvijen u saradnji s Udruženjem studenata medicine Bosne i Hercegovine.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?