Search

40. sedmica

Beba može stići svakog trenutka! Vaša beba je veličine lubenice.

Ova sedmica trudnoće može Vam biti psihički teška jer ćete se stalno pitati kada će beba, kojoj je očigledno udobno u Vašoj materici, odlučiti da izađe. Pokušajte se smiriti i znajte da će beba stići kada bude spremna, a Vaše tijelo će Vam dati prave signale da je vrijeme. Takođe, imajte na umu da izračunavanje termina nije egzaktna nauka, tako da Vaš očekivani termin može biti pogrešan. Sve dok ste oboje dobro i pod redovnim ljekarskim nadzorom, ne postoje posebni rizici u čekanju da porod počne prirodnim putem sve do dvije sedmice nakon termina poroda. Međutim, ukoliko primijetite da se beba manje kreće u stomaku, odmah pozovite ljekara.

Simptomi 40. sedmice trudnoće

Tokom ovih posljednjih sedmica trudnoće, vjerovatno će se nastaviti isti simptomi koje ste već imali. U 40. sedmici može Vam se javiti sljedeće:

  • grčevi u nogama
  • pritisak u karlici
  • problemi sa spavanjem
  • umor
  • tjeskoba
  • lažni trudovi koji mogu preći u prave
  • iznenadan oštar bol u karlici i vagini.

Podsjetnici za 40. sedmicu trudnoće

Nemojte se brinuti što šte trudni već devet mjeseci a beba još nije izašla – normalno da ste trudni i u ovoj sedmici. Normalna trudnoća traje 40 sedmica, a to je duže od devet mjeseci. Zato se trudnoća mjeri u sedmicama, a ne mjesecima.

Kada navršite 40 sedmica trudnoće, Vaš ljekar će vjerovatno htjeti uraditi biofizikalni profil bebe, pri čemu će se raditi test bez opterećenja, gdje se prate pokreti bebe i Vaše kontrakcije kako bi se utvrdilo kako reaguje bebin puls. Takođe ćete imati ultrazvučni pregled u 40. sedmici trudnoće da bi se utvrdio nivo plodove vode. Ako rezultati ovih testova budu ukazivali na to da bi bebi bolje bilo vani nego u materici, porod može biti izazvan. Ako rezultati budu dobri, sačekat ćete prirodni porod.

Duge šetnje, vođenje ljubavi i akupunktura možda mogu potaknuti Vaš tijelo na porod. Međutim, nemojte uzimati biljne dodatke prehrani ili piti ricinusovo ulje jer je nesigurno i nedjelotvorno. Možda ste čuli da stimulacija bradavica može izazvati trudove. Može, ali ipak to ne radite zato što stimulacija bradavica može uzrokovati kontrakcije koje su prejake i koje mogu ugroziti dobrobit bebe.

Ako ne možete da zaspite, slobodno ustanite i radite nešto drugo, ali neka to bude nešto smirujuće kao što je čitanje. Ako imate grčeve u nogama, istežite potkoljenice i tetive kako Vam ti grčevi ne bi kvarili san. Problemi sa spavanjem sigurno povećavaju i osjećaj umora pa zato često drijemajte i opuštajte se.

Beba se može spustiti čak i niže u karlicu, što će pogoršati osjećaj nelagode u karlici. Beba je vjerovatno pozicionirana veoma nisko u pripremi za rođenje. Možda primijetite da se gegate, a možda osjetite i neke oštre bolove u preponama kada beba izvrši pritisak na nerve.

Lažni trudovi mogu se na kraju pretvoriti u prave, pa ako Vam se čini da ih imate puno, počnite ih mjeriti kako biste utvrdili koliko su udaljeni. Ako se zbliže i počnete osjećati bol, to znai da ste u ranoj fazi poroda.

Curenje ili isticanje plodove vode znači da Vam je vodenjak pukao. Vjerovatno ćete znati šta je u pitanju jer će iscjedak biti zaista vodenast, drugačiji od uobičajenog, i neće prestajati da ističe. U početku ćete možda pomisliti da je mokraća, ali ćete onda shvatiti da ste počeli da se porađate. U tom slučaju, odmah pozovite ljekara.

Za slučaj da Vam vodenjak pukne usred noći, pripremite se tako što ćete staviti vodootpornu navlaku za dušek na krevet. Možda ćete željeti da tu navlaku zadržite nakon što beba dođe kako biste dušek zaštitili od Vašeg mlijeka, bebinog bljuckanja i mokraće.

Jedan od načina pripreme za porod je da napunite rezervoar automobila gorivom kako ne biste rizikovali da morate stati na pumpu dok se vozite do bolnice.

Kako bi Vam trudovi bili manje bolni, kad god se jave, zatvorite oči i mentalno skenirajte svoje tijelo od glave do pete, zaustavljajući se na mjestima gdje osjećate napetost i otpuštajući stezanje u mišićima. Uparite to sa dubokim disanjem i prije nego što to shvatite, trudovi će stati.

Zanimljivosti

U 40. sedmici trudnoće, beba je veličine lubenice. Dugačka je oko 51,3 cm od tjemena do pete, a teška 3,4 kilograma. Kako su to prosječne vrijednosti, nemojte se izenaditi ako rodite sitniju ili krupniju bebu.

Kosa i nokti bebe u 40. sedmici nastavljaju da rastu, a pluća se i dalje razvijaju.

Ne postoji neki poseban razlog zašto beba propusti svoj termin. Razlog može biti genetski – možda ste se i Vi rodili nakon očekivanog termina. Propuštanje termina se takođe može desiti kod prve trudnoće ili ako ste u prošlosti rodili bebu nakon termina. Pol bebe takođe može igrati ulogu, jer neki vjeruju da dječaci češće od djevojčica odlažu rođenje. Često i zabuna oko datuma Vaše posljednje menstruacije može dovesti do pogrešnog izračunavanja termina – u tom slučaju, beba uopšte ne kasni!

Sadržaj ovog članka je razvijen u saradnji s Udruženjem studenata medicine Bosne i Hercegovine.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?