Search

39. sedmica

Još 1 sedmica!

Čestitamo! U ovoj sedmici ste stigli do finiša i moguće je da ćete se vrlo brzo poroditi. Vaša beba je velika kao bundeva.

Bebe rođene u 39. sedmici smatraju se terminskim, iako trudnoća u suštini traje 40 sedmica. Vjerovatno ste istovremeno uzbuđeni i nervozni, a osjećate kao da želite da beba izađe već jednom. Može biti da je nestrpljenje i nelagoda koje buduće mame osjećaju oko 39. sedmice trudnoće (i kasnije!) način kako Vas priroda priprema za porod.

Simptomi 39. sedmice trudnoće

Uobičajeni simptomi trudnoće u 39. sedmici – oni koji nisu znakovi da je porod počeo – slični su onima koje ste imali posljednjih nekoliko sedmica. Većina njih su ipak znakovi da će se porod uskoro dogoditi. Oni uključuju sljedeće:

  • poriv za uređenjem doma
  • lažni trudovi
  • pritisak u karlici
  • iznenadni oštri bol u karlici i vagini
  • ispadanje sluznog čepa sa sukrvicom.

Podsjetnici za 39. sedmicu trudnoće

U jednom trenutku jurite naokolo puni snage, obavljajući sve što treba po kući, a u sljedećem poželite da se samo sklupčate u krevetu uz trudnički jastuk i dremate. Dok ste u fazi poleta, napunite ostavu i zamrzivač hranom kako biste imali više vremena za upoznavanje s bebom kad stigne. Takođe, ako to već niste uradili, krajnje je vrijeme da postavite sjedalicu za bebu u automobil.

U 39. sedmici, vjerovatno se osjećate spremni da puknete po šavovima, a taj osjećaj pritiska i težine biste mogli ublažiti plivanjem. Bestežinsko stanje dok plutate u vodi takođe može pomoći u ublažavanju bolova. Ipak, prvo pitajte ljekara smijete li na plivanje.

Neke buduće mame kažu da dobiju nalet energije i snažnu želju da očiste svoj dom neposredno prije bebinog dolaska. Ipak, nemojte pretjerivati da se ne biste iscrpjeli prije poroda.

Ovo je možda posljednja sedmica da pokušate prespavati cijelu noć i zato je iskoristite! Idite rano na spavanje i drijemajte ako tokom dana osjetite potrebu. Trebat će Vam snaga za veliki događaj.

Možda se pitate trebate li obrijati stidne dlačice pred porod. To je, obzirom na Vaše stanje, poprilično težak posao i ne morate ga raditi ako ne želite, ali ako ćete se poroditi na carski rez, najbolje bi bilo da ih ne brijete.

Ukoliko ljekar na osnovu rezultata testa bez opterećenja i ultrazvučnog pregleda koje budete radili ove sedmice utvrdi da bi bilo bolje da se porodite, može Vam preporučiti indukciju (izazivanje) poroda. Ljekar Vam može preporučiti indukciju poroda i ukoliko imate komplikacije kao što su preeklampsija, gestacijski dijabetes, srčano oboljenje, problemi s posteljicom i infekcija materice. Indukcija se takođe može preporučiti ako ste trudni 39 sedmica s blizancima ili ako Vam je puknuo vodenjak ali porod nije sam otpočeo.

U 39. sedmici trudnoće, može Vam se činiti kao da stezanje materice ili grčevi ne popuštaju, šta god učinili. Ovi lažni trudovi obično počinju u prednjem dijelu Vašeg tijela i ublažavaju se kada promijenite položaj. Znat ćete da su trudovi pravi kada počnu na vrhu materice i postanu češći i redovniji.

Dok se namješta za rođenje, beba može biti pozicionirana toliko nisko da u donjem dijelu stomaka osjećate težinu i nelagodu. Pored toga, beba može svojim pokretima pogoditi neke osjetljive živce, izazivajući oštar bol u karlici i vagini.

U 39. sedmici trudnoće, iscjedak koji je gust poput sluzi i ponekad sadrži malo krvi je Vaš sluzni čep. To može, ali ne mora biti znak da će porod uskoro početi.

U većini slučajeva, simptomi poroda budu toliko jaki i toliko različiti od onoga što trudnice iskuse do tada da ih ne mogu ignorisati. Znaci da je porod započeo su pucanje vodenjaka (vodenasti icjedak koji ističe sporo ili brzo) i redovne i sve češće kontrakcije. Međutim, moguće je da dobijete prave trudove a da Vam vodenjak ne pukne. A ako Vam vodenjak pukne a nemate prateće prave trudove, pozovite ljekara jer takva situacija može rezultirati infekcijom.

Sada kada je beba u punom terminu, možda imate jaku želju da se porodite. Ako je to slučaj, pokušajte izazvati porod tako što ići u duge šetnje i na akupunkturu, kao i čestim vođenjem ljubavi.

Zanimljivosti

U ovoj sedmici trudnoće, beba je velika kao bundeva. Dugačka oko 51 centimetar, a teška oko 3,3 kilograma. Ona nastavlja da raste u stomaku, sada vjerovatno može da savija svoje udove, a moguće je da su njeni nokti nadrasli vrhove prstiju. Njen mozak se i dalje ubrzano razvija – beba iz sedmice u sedmicu postaje sve pametnija!

Prosječna trudnica se porodi po prvi put prirodnim putem u 41. sedmici, a žena koja je već rađala rodi drugi put obično u 40. sedmici. I dok neke žene počinju pokazivati ​​znakove poroda sedmicama ili danima prije poroda, drugima se oni pojave u roku od nekoliko sati prije poroda.

Sadržaj ovog članka je razvijen u saradnji s Udruženjem studenata medicine Bosne i Hercegovine.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?