Search

38. sedmica

Još 2 sedmice!

Veliki događaj bi se mogao desiti ovih dana, a možda ipak tek za nekoliko sedmica. Do tada, pokušajte da ostanete smireni. Vaša beba je velika kao muškatna tikva.

Strah koji možda osjećate je često povezan sa osjećajem nepoznatog i nedostatkom informacija i svijesti o nečemu. Poradite na ublažavanju ovih osjećaja kroz informisanje, pozitivne priče o porodu i razgovor sa svojim ljekarom. Završite pripremu doma za bebu te skuhajte i zamrznite obroke koje ćete jesti nakon što se porodite jer tad vjerovatno nećete imati ni vremena ni snage za kuhanje.

Simptomi 38. sedmice trudnoće

Simptomi trudnoće u ovoj sedmici uglavnom se odnose na pripremu Vašeg tijela za porod. U 38. sedmici trudnoće, Vi ste u ranom terminu, a u punom terminu ćete biti tek u 39. sedmici. U ovoj sedmici možete očekivati sljedeće:

  • lažni trudovi
  • problemi sa spavanjem
  • pojačan vaginalni iscjedak
  • svrab kože stomaka
  • otečeni gležnjevi i stopala
  • proljev
  • žgaravica.

Podsjetnici za 38. sedmicu trudnoće

Beba vrši pritisak na sve Vaše organe, pa tako i na želudac, a to može uzrokovati žgaravicu i refluks kiseline iz želuca. Olakšajte sebi tako što ćete izbjegavati začinjenu hranu.

Proljev je uobičajena pojava u ovoj kasnoj fazi trudnoće jer hormoni nastavljaju da omekšavaju Vašu stolicu kao pripremu za porod.

Beba je vjerovatno pozicionirana prilično nisko u Vašoj karlici i tamo dolje se sudara sa svim vrstama živaca – uključujući i neke superosjetljive za koje možda niste znali da ih imate – pa se nemojte čuditi ako Vas ošine bol koja šeta gore-dolje po Vašim nogama i u vagini.

U 38. sedmici trudnoće možete očekivati lažne trudove kojima Vaše tijelo ”vježba” za porod. To su  kontrakcije stomaka koje nisu bolne i nestanu kada promijenite položaj. Možda ih imate već sedmicama, a možda tek sad počinjete primjećivati nešto kao grčeve ili zatezanje stomaka.

Problemi sa spavanjem mogu biti uzrokovani tjeskobom ili bolovima koje osjećate. Namirišite svoju spavaću sobu eteričnim uljem lavande u difuzoru ili razrijeđenim s vodom u spreju za sobu. Miris lavande je poznat po svojim umirujućim, opuštajućim svojstvima, tako da je odlična prirodna pomoć za spavanje.

Ove sedmice možete početi primjećivati ​​grudvice guste supstance nalik sluzi u svom iscjetku. To je sluzni čep i njegovo prisustvo je sasvim normalno, a ispada sa širenjem grlića materice u pripremi za porod.

U ovoj sedmici mogu se pojaviti znaci da je porod počeo, a oni uključuju sluzasti i blago krvavi iscjedak, proljev, mučninu, stezanje stomaka u redovnim intervalima kraćim od pet minuta i u trajanju duže od dva sata, jak ili iznenadan bol u leđima i pucanje vodenjaka. Neka Vam zato torba za bolnicu bude spremna i pri ruci!

Vaš stomak u 38 sedmici trudnoće rastegnut je praktično u najvećoj mogućoj mjeri, pa je logično da je osjetljiviji. Ono što nije normalno je osip i zato obavijestite ljekara ako ga dobijete. Ublažite svrab suhe, prenapregnute kože stomaka mazanjem hidratantnom kremom ili uljem ili čistim karite maslacom te pijte puno vode kako biste bili dobro hidrirani.

Kako biste ublažili oticanje gležnjeva i stopala, sjedite kad možete i pritom držite stopala podignutim. Šetajte jer ćete tako poboljati protok krvi u tijelu i smanjiti oticanje.

Na pregledu ove sedmice, ljekar će provjeriti da li je beba u položaju sa glavom nadolje i da li se glava pomjerila dolje u karlicu. Takođe, provjerit će da li je Vaš grlić materice proširen (otvoren) i istanjen. Ako jeste, to je znači da se Vaše tijelo sprema za porod, ali do tad mogu proći sati ili sedmice. Čak i da nije proširen, mogli biste se poroditi već sutra, a ako je proširen za 4 centimetra, porod je već počeo.

Možda ćete biti pregledani ultrazvukom u ovoj sedmici trudnoće kako bi se utvrdila veličina bebe. Može biti rađen i biofizikalni profil bebe, tokom kojeg će se mjeriti bebino disanje, kretanje, mišićni tonus, broj otkucaja srca i plodova voda. U nekim slučajevima, rezultat biofizikalnog profila može navesti ljekara da odluči da se porodite prije termina.

Izazivanje (indukcija) poroda može biti medicinski neophodno ako imate komplikaciju kao što je preeklampsija, gestacijski dijabetes, infekcija maternice ili problem s posteljicom. Ako ste trudni 38 sedmica sa blizancima ili ako imate krvarenje u ovoj sedmici trudnoće, ljekar bi Vam mogao reći da je vrijeme da se porodite.

Zanimljivosti

U 38. sedmici trudnoće, beba je velika kao muškatna tikva. Dugačka oko 50 centimetara, a teška oko 3 kilograma. Glava joj je otprilike istog obima kao stomak.

U ovoj sedmici već može imati dlake duge oko centimetar. Sirasti maz spada s njene kože, ali moguće da ćete vidjeti nešto sirastog maza na bebi pri rođenju.

Sadržaj ovog članka je razvijen u saradnji s Udruženjem studenata medicine Bosne i Hercegovine.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?