Search
Home » 3. Trimestar » 37. sedmica

37. sedmica

Još 3 sedmice!

Vaša beba je velika kao duži struk mladog luka.

U 37. sedmici trudnoće, mnoge buduće mame se zateknu kako sređuju ormare i ribaju podove. Možda je to instinktivno jer im tijelo osjeća da beba uskoro stiže. Ako imate poriv da pripremite dom za bebu, želite da sve završite ali ne možete sami, napravite spisak obaveza sa svojim partnerom i podijelite zadatke. Takođe, naučite kako se pravilno postavlja autosjedalica za bebu jer ona može stići već ove sedmice, ali nemojte da Vam to stvara nervozu – skrenite misli tako što ćete naći neki kutak doma koji još niste sredili ili očistili.

Simptomi 37. sedmice trudnoće

Od ove pa do 42. sedmice, trudnoća je terminska i porod može započeti u bilo kojem trenutku. Obično se najavljuje karakterističnim simptomima, od kojih se neki javljaju i sedmicama prije poroda, a drugi tek netom prije. Za simptome ove sedmice trudnoće čak možete pomisliti da su znaci poroda. Ove sedmice možete očekivati sljedeće:

 • učestalo pražnjenje crijeva
 • proljev
 • mučnina
 • povraćanje
 • lažni trudovi
 • hrkanje
 • pojačan vaginalni iscjedak
 • žgaravica
 • tačkasto krvarenje
 • strije
 • pritisak u stomaku i karlici
 • problemi sa spavanjem
 • otečena stopala
 • umor.

Podsjetnici za 37. sedmicu trudnoće

U ovoj sedmici možete imati učestalu stolicu i proljev, odnosno vrlo aktivna crijeva prije poroda. Trudnice nerijetko misle da su pojele nešto pokvareno ili da imaju crijevnu virozu, ali to je samo prirodno čišćenje crijeva u svrhu stvaranja mjesta za prolazak bebine glave pri porodu. Davanje klistira rutinski se izvodi prije operativnih zahvata i poroda. Klistiranje ili klizma je postupak ubrizgavanja tople tečnosti u rektum kako bi se izbacio sadržaj crijeva, a može biti bolan ili neprijatan, pogotovo ako postoje hemoroidi. Glava bebe potisnut će, u svakom slučaju, zaostali sadržaj crijeva (bio on tečan ili ne).

Beba nastavlja da vrši pritisak na Vaš probavni sistem dok se približavate terminu poroda pa zato izbjegavajte začinjenu hranu i pijte puno vode kako biste spriječili žgaravicu. Pored žgaravice i učestale stolice, može se desiti da osjećate mučninu ili povraćate. Protiv mučnine se borite unosom đumbira. Želučane tegobe su uobičajene za gotovo svaku fazu trudnoće, a sada kada ste blizu termina poroda, to bi mogao biti znak da ćete se uskoro poroditi. Ako imate jaku mučninu, a naročito ako povraćate, obavijeste ljekara kako bi provjerio imate li preeklampsiju.

Zbog djelovanja trudničkih hormona, sluznica disajnih puteva se pred kraj trudnoće vrlo često sasuši, naročito tokom noći. To može uzrokovati hrkanje. Pokušajte ga spriječiti tako što ćete piti dovoljno tečnosti, a po potrebi nabavite i sredstvo za vlaženje zraka te ga postavite barem u spavaću sobu.

Mogu Vam se pojaviti nove strije na stomaku i ovoj sedmici trudnoće i kasnije. Mažite kožu tijela svaki dan uljem ili kremom s hijaluronskom kiselinom, a nastavite piti puno vode. Ako se beba spustila niže u karlicu kako bi se spremila za rođenje, time se povećava pritisak na Vaš stomak zbog čega možete osjetiti nove bolove i još veću želju da mokrite. Bez obzira na to, pijte puno vode svaki dan. Dehidracija ne samo da otežava Vašoj koži već i može dovesti do neugodnog grčenja materice, ali i ometati Vaš san. Ipak, nemojte piti puno vode neposredno prije spavanja kako ne biste često ustajali noću da mokrite. Za dobar san pomoći će i lagane vježbe tokom dana, ali i izbjegavanje kofeina u večernjim satima.

Obizrom na pritisak na stomak i karlicu, natečena stopala i sveukupni umor, hoda Vam se najdalje do  kauča kako biste mogli da legnete. Ali osim ako Vam ljekar to ne savjetuje, idite u lagane šetnje. Vježbanje je dobro za bolji san, ublažavanje oticanja i bolova u trećem tromjesečju, a  hodanje je jedan od najboljih oblika fizičke aktivnosti jer je nježno za Vaše tijelo.

Pazite se zaraze! Ukoliko imate genitalni herpes, preporučuje se carski rez kako se beba ne bi zarazila prilikom vaginalnog poroda. Ukoliko ga nemate, tokom ovog tromjesečja se suzdržite od polnog odnosa s partnerom koji ima genitalni herpes ili herpes na usnama. A kako ne biste dobili listeriozu – zaraznu bolest koju uzrokuje bakterija Listeria monocytogenes – jedite termički dobro obrađeno meso, dobro oprano voće i povrće i pijte pasterizovano mlijeko, a prljavim rukama nikad ne dirajte oči (ni kad ste trudni ni kad niste). Novorođenačka infekcija Listerijom dolazi u dva oblika. U ranom obliku, infekcija bebe događa se dok je još u materici, a kasni oblik je onaj koji nastaje tokom poroda, odnosno bebinog prolaska kroz vaginalni kanal inficirane majke.

Možda ćete u ovoj sedmici primijetiti blago tačkasto krvarenje i više vaginalnog iscjetka nego inače. To je normalno – grlić materice je naročito osjetljiv tokom trudnoće, tako da ga vođenje ljubavi može iritirati i uzrokovati krvarenje. Međutim, primijetite više od nekoliko kapi krvi ili ako izgubite sluzni čep ili, odmah pozovite ljekara jer je moguće da je porod započeo. Takođe, vaginalno krvarenje može biti znak problema s placentom (kao što je privremeno odljuštenje posteljice) i važno je odmah potražiti medicinsku pomoć.

Moguće da ćete biti podvrgnuti ultrazvučnom pregledu kao dijelu biofizikalnog profila bebe u ovoj sedmici. Profil je osmišljen za utvrđivanje stanja bebe, koristeći ultrazvuk i rezultate testa bez opterećenja. U zavisnosti od Vaše medicinske historije i stanja bebe, Vaš ljekar bi s Vama mogao razgovarati o indukciji (izazivanju poroda) ili carskom rezu. Neki ljekari preporučuju da se to izvrši u 38. sedmici trudnoće ako nosite blizance, tako da biste mogli da upoznate svoje bebe za samo sedam dana! Ipak, znajte da se više od polovine blizanaca rodi prije ove sedmice trudnoće.

Ako beba pokazuje znakove patnje (tzv. distres) ili se kod Vas pojave znakovi bolesti, ljekar može odlučiti da porođaj pokrene lijekovima, ne čekajući njegov spontani početak.

Masirajte međicu – prostor između spoljnog otvora vagine i analnog otvora – jer se tu tu nalaze mišići dna karlice koji omogućavaju njenu rastezljivost. Tom perinealnom masažom se pobošljava elastičnost mišića i kože u tom području, a time i olakšava porod i smanjuje rizik od komplikacija, tj. smanjuje mogućnost rupture (puknuća sluznice) vagine, potrebu za epiziotomijom pri porodu te bolnost. Kako se izvodi? Postavite svoje palčeve (ili neka Vaš partner postavi svoje kažiprste) oko 3 – 4 cm u vaginu i nježno, ali čvrsto, primjenjujte pritisak prema anusu. Masaža se može obavljati 2 – 3 puta sedmično, u trajanju od desetak minuta.

Postoje znaci da će porod uskoro početi, ali i znaci da je već počeo. Ako primjećujete gusti iscjedak, mučninu i proljev, moguće da ćete se uskoro poroditi. A ako imate vodeni iscjedak, redovne i sve češće trudove te bol u leđima, pozovite ljekara – većina žena se počne porađati u roku od 12 sati nakon što im pukne vodenjak.

Sve češće osjećate stezanje stomaka, praćeno blagim bolom, nalik menstrualnom. To su lažni trudovi – pripremne kontrakcije karakteristične po tome da prestanu kada se umirite ili promijenite položaj. Znat ćete da su kontrakcije prave, odnosno porođajne, ukoliko vremenom postanu sve češće i bolnije.

Ovisno o poziciji bebe, može se desiti da trudove prvo osjetite u leđima, a da se tek onda prošire na donji dio stomaka. Neke žene trudove osjećaju isključivo kao pritisak u donjem dijelu leđa. U oba slučaja Vam topao tuš može biti od velike pomoći.

Vjerovatno razmišljate o mogućnosti bezbolnog poroda. Pored epiduralne anestezije, postoji i azot-suboksid, tj. gas za smijanje koji se primenjuje tokom trudova kako bi se ublažili tjeskoba i bol povezan sa porod. Prednost ovog gasa je to što se možete nastaviti kretati i biti aktivni dok se porađate. Neke nemedicinske opcije uključuju masažu i toplotu, uranjanje u vodu pod tušem ili u kadi i aromaterapiju eteričnim uljima.

Zanimljivosti

U ovoj sedmici trudnoće, beba je velika kao duži struk mladog luka. Teška je oko 2,8 kg a duga oko 48,5 cm. Od ove sedmice, spremna je za rođenje i život izvan materice, ali bilo bi dobro da ostane u stomaku jo koju sedmicu – njen cirkulatorni i mišićno-koštani sistem su završili razvoj, ali pluća, mozak i nervni sistem još uvijek nisu.

Beba vježba neke nove vještine – udisanje, izdisanje, sisanje, hvatanje i treptanje. Većina beba će naredni period prespavati kako bi imale snagu za porod. Dok ne odluči da dođe na svijet, beba će uglavnom stvarati dodatne zalihe masti. Na težini dobija oko 20 grama dnevno, a 15% ukupne tjelesne težine joj upravo čini masnoća. Na taj način, beba može regulisati tjelesnu temperaturu nakon rođenja pa se ona održava manje-više konstantnom.

Beba gubi većinu svojih nježnih, tzv. lanugo dlačica, a sirasti maz na površini tijela se smanjuje. Malo će i jednog i drugog ostati i biti vidljivo na njenoj koži kad se rodi. Obzirom da beba guta ćelije kože i lanugo dlačice iz plodne vode, u njenim crijevima formira se mekonijum – bebina prva, crna i ljepljiva stolica.

Sadržaj ovog članka je razvijen u saradnji s Udruženjem studenata medicine Bosne i Hercegovine.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?