Search
Home » 3. Trimestar » 36. sedmica

36. sedmica

Još 4 sedmice!

Vaša beba je velika kao glavica kelja.

Uprkos umoru kojeg osjećate, vjerovatno primjećujete i dodatni nalet energije uz potrebu za organizovanjem, kupovanjem stvari za bebu i pripremanjem životnog prostora za njen dolazak. Sve dok izdvajate dovoljno vremena za odmor i pravilnu ishranu, ova aktivnost Vam ne može naškoditi. Budući da bi beba zaista mogla odlučiti da se rodi već ove sedmice, pokušajte da završite svoje posljednje pripreme za nju. Ako ste trudni s blizancima, imajte na umu da su blizanačke trudnoće specifične po tome da porod kreće prije navršenih 40 sedmica, tačnije, vrlo često oko ove sedmice. Spremite sve što Vam treba za bolnicu i povratak kući, a ako radite, obavijestite nadređene da organizuju preuzimanje Vaših radnih obaveza ako budete izenanada morali krenuti u bolnicu. Takođe, ova sedmica trudnoće je pravo vrijeme za uživanje u izlasku sa partnerom.

Simptomi 36. sedmice trudnoće

Sad kada imate samo četiri sedmice do termina poroda, skoro svi Vaši simptomi imaju veze sa činjenicom da beba stiže uskoro. Ti simptomi mogu uključivati sljedeće:

  • lakše disanje
  • nelagoda i pritisak u karlici
  • problemi sa spavanjem
  • žgaravica
  • otečeni zglobovi i stopala
  • bol i nestabilnost u zglobovima
  • promijenjen vaginalni iscjedak
  • lažni trudovi.

Podsjetnici za 36. sedmicu trudnoće

Kako se porod bliži, sve je veći nivo hormona relaksina koji razmekšava čvrste zglobove karlice kako bi beba mogla proći kroz porođajni kanal. To, nažalost, ima i svoje posljedice –  dolazi do bolova i nestabilnosti u skočnim zglobovima i koljenima obzirom da oni trpe najveće opterećenje usljed povećane tjelesne težine. Krećite se što više jer se hodanjem jačaju mišići i tetive, a to rezultira povećanom stabilnošću i ublažavanjem bolova.

Iako se beba već neko vrijeme približava karlici, u ovoj sedmici i Vi i ljudi oko Vas mogu primijetiti izraženo spuštanje stomaka. Bebino spuštanje može izazvati pritisak i bol u predjelu karlice, naročito dok hodate. Ipak, spuštanjem stomaka se olakšava Vaše disanje obzirom da se gubi pritisak na dijafragmu. Kod prvorotkinja se ova tjelesna priprema za porod dešava nešto ranije, odnosno oko 36. sedmice trudnoće, dok se kod višerotkinja (kod kojih su karlični mišići i ligamenti već pripremljeni) spuštanje glave bebe može desiti tek nekoliko sati prije poroda.

Beba koja raste opterećuje Vaš probavni sistem, sprečavajući ga da radi na način na koji je radio dok niste bili trudni. Antacidi mogu pomoći kod žgaravice, ali ipak se prvo posavjetujte s ljekarom prije nego što ih uzmete.

Blago oticanje gležnjeva i stopala  je sasvim normalno u ovoj sedmicu trudnoće, a još je veća vjerovatnoća da će se javiti ako ste trudni 36. sedmica sa blizancima. Moguće da ćete primijetiti kako u potpunosti nestaje ubrzo nakon poroda. Ipak, imajte na umu da jako ili iznenadno oticanje može biti znak ozbiljnog problema, pa ako Vam se to desi, odmah obavijestite svog ljekara.

U 36. sedmici trudnoće, iscjedak se može pojačati jer se Vaše tijelo priprema za porod. Ali pripazite na vodeni iscjedak koji bi mogao biti plodova voda, krvav iscjedak koji je znak prijevremenog poroda ili iscjedak nalik sluzi ili krvlju koji bi mogao biti sluzni čep. Gubitak sluznog čepa znak je da je porod blizu.

Cervikalni sluzni čep je nakupina guste sluzi koju stvaraju žlijezde grlića materice. Njegova uloga je da štiti plod od nepovoljnih spoljnih uticaja. Ima antimikrobna svojstva i sprečava prodor infekcije iz vagine prema materici. Kako se Vaše tijelo priprema za porod širenjem grlića materice, sluzni čep ispada a Vi to možete primijetiti kao pojačan iscjedak ili nešto specifičniju grudvica sluzi. Nemojte se zabrinuti ako uz sluz uočite i tragove krvi. Do ove pojave dolazi pred sami porod ili čak nekoliko sedmica ranije, vrlo je individualno. Važno je napomenuti da se bez obzira na prisustvo sluznog čepa nastavlja produkcija sluzi te je beba sasvim zaštićena od infekcija i povreda. Dakle, nema razloga da mijenjate svoje životne navike. Vaše kupanje, fizička i seksualna aktivnost neće predstavljati opasnost po bebu.

Vjerovatno još uvijek osjećate zatezanje u stomaku, a moglo bi biti sve intenzivnije. Nemojte od lažnih trudova pomisliti da su pravi – imajte na umu da grčevi u 36. sedmici trudnoće koji su barem jednako bolni kao menstrualni grčevi nisu lažni trudovi. Ako primijetite bilo šta neobično, pozovite ljekara.

Ako ste imali normalnu težinu prije trudnoće, trebalo bi da ste udebljali 10 do 15 kilograma do sada ako nosite jednu bebu, a ako nosite blizance – od 16 do 20 kilograma. Sadašnja težina se ne bi trebala znatnije mijenjati do poroda jer će bebin rast biti sporiji u narednim sedmicama kako bi mogla proći kroz porođajni kanal, ali i kako bi sačuvala snagu za rođenje.

Kako Vaš stomak i beba u njemu rastu, mijenja se centar tjelesne težine pa ćete poprimiti specifičan hod poput geganja, a hodanje otežavaju i otečena stopala i gležnjevi. Odmarajte kad god možete – dok ležite, stavite jastuk ispod stopala tako da budu iznad nivoa srca jer će to ublažiti otok. Pokušajte smanjiti nelagodu uzrokovanu rastezanjem kože stomaka kremama koje sadrže vitamin E ili karite maslac.

Nemojte jesti barem nekoliko sati prije spavanja. Nemojte čekati prekasno da večerate jer obilan obrok pred spavanje Vam može pokvariti noćni san, a može izazvati i žgaravicu. Kako biste izbjegli žgaravicu tokom dana, izbjegavajte začinjenu, ljutu, prženu i kiselu hranu. Uprkos problemima sa žgaravicom i zatvorom, trudnoća ima i povoljna dejstva na Vaš probavni sistem jer zbog smanjenog stvaranja želučane kiseline, tokom trudnoće se rijetko pojavljuje čir na želucu, dok se već postojeći uglavnom smiruju.

Ukoliko niste do sada, krajnje je vrijeme da pripazite na ishranu i obogatite je sastojcima neophodnim za bebin rast i razvoj. Povećajte unos vitamina B6 važnog za razvoj mozga. Pronaći ćete ga u bananama, avokadu, soji, paradajzu, špinatu, lubenici, piletini, puretini, tunjevini, mlijeku…

Obzirom da se beba spustila niže u stomak i više nemate kratak dah, pravo je vrijeme da vježbate tehnike disanja jer ćete tako porod olakšati sebi, zdravstvenom osoblju i, što je najvažnije, bebi. Tehnike disanja tokom poroda, prilagođene njegovim različitim fazama, omogućavaju kontrolu nad situacijom, jačaju prisebnost i motivisanost. U drugoj porođajnoj dobi, disanje Vam može pomoći da trudovi budu što produktivniji.

CTG test, odnosno kardiotokografija, dijagnostička je metoda kojom se prati stanje fetusa u zadnjem tromjesečju trudnoće i tokom poroda. Pregled je jednostavan i bezbolan. Provodi se tako što se na stomak trudnice postave dva elektronska monitora, od kojih jedan mjeri pokrete i otkucaje srca bebe, a drugi kontrakcije materice. Pregled traje između 15 i 20 minuta, ali po potrebi i duže. Ukoliko bebino kretanje prate kontrakcije materice i ubrzan rad bebinog srca, njena opskrba kiseonikom je odgovarajuća, a to znači da je rezultat takvog testa reaktivan (zadovoljavajući). Nereaktivan rezultat testa može ukazivati na poremećaj dotoka kiseonika, prisustvo neuroloških ili srčanih anomalija kod bebe. Nereaktivan rezultat ipak ne mora odmah ukazivati na problem jer je moguće da tokom pregleda beba čvrsto spava (ciklusi spavanja traju i do 40 minuta). Kako bi se to izbjeglo, pojedite manji obrok prije samog pregleda jer to može potaknuti bebu na kretanje.

Ako već nije, moguće da će Vam se u ovoj sedmici raditi bris vaginalnog područja i rektuma na Beta hemolitički streptokok grupe B. Ako ste pozitivni, ne brinite – dobit ćete antibiotike pri porodu kako bi beba bila zaštićena.

Ako se beba rodi u ovoj sedmici trudnoće, velike su šanse da će biti potpuno zdrava. Međutim, bilo bi dobro da sačeka termin jer treba još dobiti na težini, a treba još neko vrijeme da se mozak, pluća, jetra i drugi organi u potpunosti razviju. Ako bi se rodila sada, postoji rizik od nekih zdravstvenih problema, poput niske porođajne težine ili sindroma respiratornog distresa.

U ovoj sedmici, beba bi već trebala biti u položaju s glavom nadolje. Ako se na pregledu pokaže da nije u tom položaju, ne brinite jer još ima vremena da se sama okrene. Takođe, moguće da će ljekar pokušati da okrene bebu guranjem i/ili podizanjem Vašeg stomaka. To je niskorizična procedura i u više od polovine slučajeva je uspješna.

Zanimljivosti

Beba je u ovoj sedmici trudnoće velika kao glavica kelja. Teška je oko 2,6 kg, a duga oko 47,5 cm. Postaje joj tijesno u stomaku pa ćete primijetiti kako izostaju njeni jaki udarci i ubrzano kretanje. Umjesto njih, osjetit ćete kako se migolji u pokušaju da zauzme odgovarajući položaj u materici.

Koža bebe u ovoj sedmici trudnoće je glatka i meka, a na njenoj površini se razvijaju se krvni sudovi zbog čega je ona ružičasta. Cirkulacija i imunološki sistem su razvijeni, a beba je sve bliže samostalnom disanju. U zadnjim sedmicama trudnoće se izoštrava bebin sluh i zato će odmah po rođenju moći prepoznati Vaš glas.

Sadržaj ovog članka je razvijen u saradnji s Udruženjem studenata medicine Bosne i Hercegovine.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?