Search
Home » 3. Trimestar » 35. sedmica

35. sedmica

Još 5 sedmica!

Vaša beba je veličine ananasa.

U ovoj fazi, mogli biste se osjećati kao da Vam se cijelo tijelo pretvorilo u jedan veliki stomak, a nije ni čudo jer je Vaša materica narasla oko 500 do 1000 puta od početka trudnoće. Iako Vam je naporno biti aktivni, moguće je da ste već u velikoj mjeri pripremili dom za dolazak bebe, a ako je nešto još ostalo da se uradi, nemojte se brinuti – sve dok imate sigurno mjesto za spavanje bebe, neke pelene i autosjedalicu za vožnju kući, zadovoljit ćete puno osnovnih bebinih potreba.

Simptomi 35. sedmice trudnoće

Ove sedmice čeka Vas još simptoma koje ste vjerovatno već iskusili, a neki od njih mogu biti još teži nego prije. Morat ćete izdržati još koju sedmicu. U 35. sedmici može Vam se javiti:

 • krvarenje iz desni
 • trudnički rinitis
 • bol u predjelu rebara
 • bol u kukovima i karlici
 • oteknuće lica
 • zatvor
 • učestalo mokrenje
 • tamnjenje kože, tj. melazma
 • masna koža
 • akne
 • nesanica
 • umor.

Podsjetnici za 35. sedmicu trudnoće

U trudnoći se često javljaju natečene, crvene i osjetljive desni koje krvare, posebno prilikom pranja zuba ili čišćenja koncem. Razlog su prvenstveno povišeni hormoni trudnoće – estrogen i progesteron – koji desni čine posebno osjetljivim na sve spoljne uticaje, a smanjuju i proizvodnju pljuvačke čija je uloga antibakterijska, pa tako doprinose  nastanku infekcije u usnoj šupljini. Takođe, povraćanje kiselog sadržaja iz želuca u prvom tromjesečju trudnoće ostavilo je posljedice na desni koje su primjetne tek sad, mjesecima kasnije. Perite zube ujutro i naveče mekanom četkicom i pastom za zube bez jakog mirisa kako Vam njen miris ne bi izazvao gađenje, a perite i jezik jer se na njemu nakuplja velika količina bakterija. Ne zaboravite koristiti konac, posebno prije spavanja.

Povećajte unos vitamina C jer daje čvrstoću vezivnim tkivima kao što su desni, a kako biste očuvali čvrstoću i zdravlje svojih zuba, konzumirajte namirnice bogate kalcijumom a izbjegavajte šećer. Izbjegavaje ležati tokom ili neposredno nakon jela i jedite što sporije kako biste spriječili pojavu žgaravice i nadutosti.

Trudnički rinitis je upala sluznice nosa koja nastaje zbog hormona trudnoće uglavnom u drugom tromjesečju, ali postaje izraženija sada, pred kraj trudnoće. Začepljenost, svrab, curenje iz nosa, kihanje, slabije čulo mirisa – sve to će nestati u roku od mjesec dana nakon poroda. Ako imate rinitis, prvo pokušajte ispirati nos fiziološkim ili hipertoničnim rastvorom iz apoteke, a onda možete probati inhalacije sa jednim od ova dva rastvora nekoliko puta dnevno (nekim trudnicama bolje deluje fiziološki rastvor, a nekima hipertonični rastvor). Ako imate jake simptome rinitisa, dva do tri dana uzastopno koristite dječije sprejeve za zapušen nos.

Beba neprestano raste a s njom i stomak i grudni koš kako bi bebi bilo komotno. Rastezanje mišića grudnog koša vrši pritisak na nerve te uzrokuje bol u predjelu rebara. Takođe, beba koja je sada već uglavnom pozicionirana u maternici s glavom prema dolje, pokretima nogu izaziva bol i osjećaj nelagode u grudnom košu.

Kako trudnoća odmiče, možete očekivati blažu natečenost lica ujutru, nakon spavanja, a naročito oko očiju. Na licu Vam se mogu pojaviti tamne mrlje, tj. melazma, pogotovo na čelu, obrazima i oko usta. Mogu vam potamnjeti i bradavice ili dio kože stomaka (tzv. linea negra).

Ako Vam se koža pojačano masti, redovno je čistite blagim sredstvima bez alkohola i njegujete kremama za masnu kožu. Izbjegavajte agresivne sapune i pilinge, upotrebljavajte što manje šminke i štitite kožu od sunca. Pojačan rad znojnih i lojnih žlijezda uzrokuje pojavu akni, odnosno pogoršanje kod žena koje od ranije pate od ovog problema. Akne se u trudnoći uglavnom javljaju na licu, leđima, grudima i vratu, a upravo pred kraj trudnoće su najviše izražene.

Ginekolog bi mogao prilikom Vaše posjete u ovoj sedmici trudnoće upotrebom Color Doppler ultrazvučne tehnike na lagan i neinvazivan način steći uvid u rad srca Vaše bebe. A ukoliko već niste, uradite analizu urina na prisustvo šećera, proteina i znakova infekcije.

Beba pritiska Vaš mokraćni mjehur jer je poprilično nisko u Vašoj karlici. Ipak, nemojte dozvoliti da Vas dodatni odlasci u toalet odvrate od unosa velike količine vode – dehidracija Vas dovodi u opasnost od prijevremenog poroda.

Pobrinite se da unosite dovoljno vlakana kako biste se borili protiv zatvora. Ako ste probali sve i još uvijek se borite sa zatvorom, pitajte svog ljekara smijete li da uzimate vlakna kao suplement ili omekšivač stolice.

Bolovi u kukovima i karlici su znak da Vaši ligamenti popuštaju tako da beba može da izađe iz Vaše materice kad dođe vrijeme. Ako Vam bolovi, česta potreba za mokrenjem i udarci bebe u stomaku ometaju san, spavajte sa trudničkim jastukom jer ćete tako zadržati idealan položaj za spavanje na lijevoj strani, a takođe ćete ublažiti pritisak na kukove dok ležite u krevetu. Ograničite količinu vode koju pijete sat ili dva prije spavanja kako biste smanjili broj odlazaka u toalet tokom noći.

Osluškujte svoje tijelo na znake prijevremenog poroda – ako primijetite vodenasti iscjedak koji ističe brzo ili sporo, liči na mokraću a možda sadrži i nešto krvi, to može značiti da Vam je pukao vodenjak. Puknuće plodove vode (amnionske membrane) može se desiti i prije nego što je beba spremna za rođenje, uglavnom kao posljedica infekcije, neadekvatne količine, tj. viška ili manjka plodove vode, konzumiranja cigareta ili alkohola majke tokom trudnoće itd. Nekad se javlja nakon, a nekad prije trudova, a predstavlja prvi znak prijevremenog poroda. U svakom slučaju, odmah pozovite ljekara, a pozovite ga i ukoliko odjednom osjetite bol u stomaku ili leđima umjesto blage zategnutosti te ako su Vam trudovi sve učestaliji, jači i ne prestaju. Ako je ovo Vaša prva trudnoća, pozovite ljekara ako Vam se javljaju trudovi u razmaku od oko pet minuta. Ako ste već rađali, pozovite ljekara ako primijetite razmak od 10 do 15 minuta  među trudovima jer porod u tom slučaju obično traje mnogo kraće.

Zanimljivosti

Beba je veličine ananasa u 35. sedmici trudnoće. Teška je oko 2,4 kg, a duga oko 46 cm. Stalno dobija na kilaži, naročito na račun masnog tkiva koje se ubrzano nakuplja pod kožom. Ono je veoma važno za život bebe nakon rođenja jer joj omogućava regulaciju tjelesne temperature. Bebini bubrezi i jetra sada su sasvim razvijeni i funkcionalni, a glavni napredak trenutno podrazumijeva razvoj i sazrijevanje mozga. Sluh bebe je sada potpuno razvijen, a najbolje reaguje na zvukove visokog tona. Ako ste trudni s dječakom, vjerovatno biste na ultrazvuku u ovoj sedmici trudnoće mogli vidjeti da su mu testisi potpuno spušteni.

Sadržaj ovog članka je razvijen u saradnji s Udruženjem studenata medicine Bosne i Hercegovine.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?