Search
Home » 3. Trimestar » 34. sedmica

34. sedmica

Još 6 sedmica!

Približavate se terminu poroda. Vaša beba je velika kao hokaido tikva.

Kako se bliži termin poroda, simptomi postaju sve teži i to Vam može stvarati nervozu i tjeskobu. Krećite se i vježbajte – bit će Vam zahvalni i Vaše tijelo i Vaš um. Možda osjetite poriv da čistite i uređujete svoj dom, a to bi Vam moglo pomoći da se smirite jer priprema za dolazak bebe je jedna od stvari nad kojima zapravo imate kontrolu tokom trudnoće. Ipak, nemojte se previše umarati da ne biste naškodili svom zdravlju.

Simptomi 34. sedmice trudnoće

Vaši simptomi u 34. sedmici trudnoće prilično su uobičajeni za poodmaklu trudnoću, a trajat će sve do poroda. U ovoj sedmici može Vam se javiti:

 • zamagljen vid
 • suhoća i osjetljivost očiju
 • umor
 • zatvor
 • hemoroidi
 • otečeni zglobovi i stopala
 • pritisak u stomaku
 • lažni trudovi
 • učestalo mokrenje
 • nevoljno mokrenje
 • pojačan vaginalni iscjedak
 • bolovi u leđima
 • curenje iz dojki
 • neraspoloženost
 • nesvjestica prilikom uspravljanja
 • osip na koži stomaka, bedara i zadnjice
 • pojačana dlakavost
 • strije.

Podsjetnici za 34. sedmicu trudnoće

Pred kraj trudnoće možete uočiti pojačan vaginalni iscjedak, a uzrokuje ga visok nivo  trudničkih hormona, naročito estrogena koji povećava dotok krvi u organe karlice i potiče sluznice na proizvodnju sekreta. Nosite pamučni donji veš i dnevne uloške radi veće udobnosti.

Kako se beba priprema za dolazak i spušta se u stomaku, manji je pritisak na pluća pa lakše dišete, ali veći je pritisak u karlici, što uzrokuje češću potrebu za mokrenjem. Učestalo, ali i nevoljno mokrenje nastaje zbog pritiska koji materica vrši na mokraćni mjehur. To znači da Vam kada kišete, kašljete ili se bavite fizičkom aktivnošću može “pobjeći” par kapi mokraće, ali ova pojava uglavnom sasvim nestane nakon što se oporavite od poroda. Neka Vam toalet uvijek bude blizu, gdje god se nalazili.

Hemoroidi se često javljaju u trudnoći a nastaju zbog zatvora. Kako biste ih izbjegli, unosite oko dva litra tečnosti dnevno, jedite male obroke bogate vlaknima više puta u toku dana. Više se krećite i isprobajte različite sjedeće i stojeće položaje kako biste ublažili pritisak na krvne sudove zahvaćene hemoroidima. Stavljajte na to područje obloge od hamamelisa i praktikujte sjedeće kupke. Radite i Kegelove vježbe za mišiće karlice jer poboljšavaju cirkulaciju.

Zbog velike težine stomaka, sve više se prilikom hodanja naginjete naprijed. To predstavlja veliko opterećenje za donji dio leđa pa ne čudi da Vas, kako trudnoća odmiče, sve više bole. Prilegnite kad god možete i strpite se još koju sedmicu!

Vaše grudi se takođe pripremaju za porod, odnosno za ono što dolazi nakon poroda, a to je dojenje bebe. Moguće je da primijetite da Vam iz dojki pomalo curi žućkasta tečnost. To je kolostrum, odnosno prvo mlijeko. Ono je izrazito bogato hranljivim sastojcima i antitijelima za bebu. Ovi sastojci jedinstveni su za majčino mlijeko i ne mogu se pronaći ni u jednoj formuli hrane za bebe. Zato obavezno dojite ako budete mogli.

Zadržavanje tečnosti karakteristično je za period trudnoće i dešava se, između ostalog, i u tkivu iza očnih jabučica. To uzrokuje deformaciju leće oka i nerijetko dovodi do oslabljenog i zamućenog vida. Srećom, ovi simptomi se povlače se nakon poroda. A zbog djelovanja hormona, oči Vam mogu biti suhe i iritabilne. Koristite vještačke suze i češće nosite sunčane naočale. Ako nosite kontaktne leće sa dioptrijom, neka Vaš izbor u ovim mjesecima ipak budu naočale.

Intenzivno i naglo nastalo oštećenje vida udruženo sa drugim simptomima poput naglog oticanja, glavobolje, vrtoglavice, bolova u stomaku, mučnine, smanjenog mokrenja i otežanog disanja može biti znak preeklampsije – povišenog krvnog pritiska u trudnoći. Preeklampsija češće nastaje kod žena koje su i prije trudnoće imale dijagnozu hipertenzije (visokog krvnog pritiska), nekih bubrežnih oboljenja ili šećerne bolesti, ali javlja se i kod prethodno zdravih osoba. U slučaju da primijetite bilo koji od gorenavedenih simptoma, a naročito istovremenu pojavu više njih, obratite se ljekaru.

Visok nivo hormona, stres zbog nadolazeće prinove te pritisak okoline mogu rezultati depresijom. Ukoliko se osjećate bezvoljno i umorno, potražite pomoć psihologa. Mentalno zdravlje jednako je važno kao fizičko.

Nakon dugotrajnog sjedenja ili ležanja, krv se, prateći gravitaciju, spušta u donji dio tijela pa uzrokuje kratkotrajni pad krvnog pritiska. Zato izbjegavajte naglo ustajanje jer je Vašim krvnim sudovima potrebno par sekundi da dopreme krv do mozga. Ako naglo ustanete, možete osjetiti kratkotrajnu nesvjesticu.

Ako na koži stomaka, bedara i zadnjice primijetite crvenkaste tačkice koje svrbe, vjerovatno je riječ o vrsti trudničkog osipa koji se javlja u trećem tromjesečju. Neugodan je, ali bezopasan i za Vas i za bebu. Nestaje spontano u roku od petnaest dana nakon poroda.

Na koži stomaka, ali i grudi, zadnjice i bokova, često se krajem trudnoće počnu javljati strije. Boja im varira od ružičaste pa sve do smeđih nijansi, a predstavljaju znakove naglog rasta Vašeg tijela. Veća je šansa da će se pojaviti kod žena čije su majke takođe imale strije u trudnoći.

Pojačanu dlakavost po tijelu ali i pojačan rast kose uzrokuje visok nivo trudničkih hormona. Sasvim je normalno da uočite dlake na mjestima gdje ih ranije nije bilo, primjerice na licu ili leđima.

Pratite bebine pokrete jednostavnim brojanjem njenih udaraca. Trebalo bi da osjetite oko 10 udaraca u jednom satu.

Kako biste smanjili oticanje, sjednite i podignite stopala kad god možete, a pomoći će i izbjegavanje unosa velikih količina soli. Imajte na umu da soli ima veoma puno u kiselim salatama.

Ukoliko ste prije trudnoće imali normalnu tjelesnu težinu, s indeksom tjelesne mase između 18,5 i  25, očekivano je da do poroda nabacite dodatnih 12 do 15 kilograma. U slučaju da ste bili gojazni, ta cifra trebala bi biti nešto manja. Polovinom osmog mjeseca trudnoće normalno je da se svake sedmice udebljate ne više od par stotina grama.

Ako imate lažne trudove, to bi mogao biti znak da trebate piti više vode – dehidracija je veliki faktor koji doprinosi ovim kontrakcijama, ali i zatvoru.

U 34. sedmici trudnoće, bol u karlici može biti znak problema. Redovne kontrakcije koje ne prestaju nakon otprilike sat vremena, vaginalno krvarenje i bol u donjem dijelu leđa su znakovi prijevremenog poroda. Ako imate bilo koji od ovih zabrinjavajućih simptoma, odmah pozovite ljekara.

Plodove vode ima najviše između 34. i 36. sedmice – oko 800 ml – a beba se kreće aktivnije nego ikad. Možda primijetite da Vam se stomak ne povećava puno nakon ovog perioda,  razlog je što će se ta tečnost smanjiti kako bi beba mogla nastaviti rasti i imati prostora za kretanje.

U slučaju da ste Rh+ krvna grupa a nosite bebu koja je Rh-, u kasnoj trudnoći se u Vašoj krvi stvaraju antitijela koja napadaju bebina crvena krvna zrnca i uzrokuju anemiju. Iz tog razloga se majci daje serum sa takozvanim. anti-D antitijelima pred kraj trudnoće ili tokom samog poroda.

U ovoj fazi trudnoće, trudnicama se radi bris na Beta hemolitički streptokok grupe B. Od 10 do 30 trudnica je pozitivno na ovu bakteriju. Ukoliko je prisutna u Vašem porođajnom kanalu, ona može tokom poroda preći na bebu i uzrokovati ozbiljne infekcije njenog disajnog sistema ili moždanih ovojnica. Zato će Vam se, u slučaju pozitivnog nalaza, neposredno pred porod dati antibiotik koji će uništiti bakteriju i time zaštititi novorođenče.

Zanimljivosti

U ovoj sedmici trudnoće, beba je velika kao hokaido tikva. Teška je oko 2,1 kg, a duga oko 45 cm. Još će se debljati u narednih šest sedmica, a ako bi se rodila sada, bila bi zdrava, samo bi morala neko vrijeme provesti na odjelu neonatalne njege. Ipak, važno je napomenuti da bi bila dovoljno razvijena da u budućnosti ne bi imala veći rizik za nastanak bilo kakvih zdravstvenih poteškoća od djece rođene u očekivanom terminu poroda.

Beba sada raspoznaje crvenu boju. Ona dominira u unutrašnjosti materice pa ne čudi da se te ćelije prve razvijaju. Beba takođe može čuti kad pričate i pjevate. Pjevajte joj jer neki stručnjaci kažu da bebe nakon rođenja mogu prepoznati pjesme koje je majka pjevala dok je bila trudna, a  možda će bebu lakše smirivati te poznate melodije kada se rodi.

Beba je vrlo aktivna, a zbog njene veličine, sada možete na stomaku vidjeti otiske njenih šaka ili stopala. Njeni nokti su razvijeni i dosegli su vrhove jagodica.

Počinje se polagano ljuštiti bjeličasti pokrov s bebine kože koji se zove vernix caseosa, odnosno sirasti maz. Ukoliko nosite dječaka, njegovi testisi sada se spuštaju iz stomaka prema mošnjama.

Sadržaj ovog članka je razvijen u saradnji s Udruženjem studenata medicine Bosne i Hercegovine.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?