Search

33. sedmica

Još 7 sedmica!

Budite spremni, jer beba može stići svakog časa. Sada je velika kao glava celera.

Obzirom da beba može stići ranije nego što očekujete, bilo bi dobro da budete spremni – počnete da pakujete torbu za bolnicu, nabavite neke važne proizvode koji će Vam biti potrebni nakon što se vratite iz bolnice i informišite se o njezi nakon poroda. Ipak pazite na izvor informacija – neka to budu ljekari i medicinsko osoblje kojem vjerujete.

Vjerovatno ste se ugojili oko 10 kilograma do sada. Prihvatite i zavolite svoje nove obline jer će Vas učiniti sretnijim nego što je to ravan stomak ikada mogao. Pomirite se i sa proširenim venama iako nisu lijepe i mogu boljeti, tim prije što se uglavnom povlače brzo nakon poroda kod žena koje ih prije trudnoće nisu imale.

Simptomi 33. sedmice trudnoće

Simptomi ove sedmice trudnoće se mogu opisati jednom rječju – nelagoda! Ipak, kraj je na vidiku pa izdržite još malo. U ovoj sedmici možete očekivati sljedeće:

 • vrućina
 • glavobolja
 • kratak dah
 • oticanje i grčevi u nogama
 • bol u trbuhu ili preponama
 • usporena probava
 • učestalo mokrenje
 • zaboravnost
 • nespretnost
 • lažni trudovi
 • tamnije bradavice
 • curenje iz dojki
 • problemi sa spavanjem.

Podsjetnici za 33. sedmicu trudnoće

“Trudnički mozak”, tj osjećaj odsutnosti i zaboravnost vjerovatno su više uzrokovani stresom i tjeskobom zbog skorog dolaska bebe nego zbog fizioloških promjena u Vašem organizmu. Zapisujte sve što trebate zapamtiti i sve pripremite za dolazak bebe kako biste smanjili nervozu.

Stalni osjećaj vrućine nastaje zbog ubrzanog metabolizma koji se dešava u trudnoći. Stavite hladnu oblogu iza vrata kako biste se rashladili. Koristite i prijenosne uređaje za rashlađivanje poput malog ručnog ventilatora, pogotovo ako je ljeto.

Glavobolje su česte u ovom periodu trudnoće, a posljedica su velike količine hormona, nervoze, lošeg sna ili nedovoljnog unosa tečnosti. Zato pijte dosta vode, boravite u prijatno rashlađenim prostorijama, a po potrebi stavljajte hladne obloge na ruke i vrat.

Možda ste primijetili da se lako zadišete u posljednje vrijeme. To je normalno za ovu fazu trudnoće jer rastuća materica vrši pritisak na dijafragmu i time joj otežava pokrete koji su neophodne za normalno disanje. Češće se dešava ako trudnica nosi krupnu bebu ili blizance. Kada se beba spusti niže, konačno ćete prodisati punim plućima.

Većina tkiva tokom trudnoće otiče, tj. zadržava tečnost. Zbog uvećane materice koja otežava vraćanje krvi iz nogu u srce, oticanje ćete naročito primijetiti na stopalima i potkoljenicama. Usljed pritiska na nerve, otok može biti praćen bolom ili blagim gubitkom osjeta. Izbjegavajte dugotrajno hodanje i sjedenje sa spuštenim nogama. Međutim, ukoliko primijete jako i brzo povećanje otoka, pogotovo ako je zahvatilo ruke i  lice, potražite hitnu medicinsku pomoć.

Ukoliko ne unosite dovoljno magnezijuma i kalcijuma mogu se javiti grčevi u nogama, naročito noću. Zato jedite zelenu salatu, špinat, blitvu i mliječne proizvode, a unos soli smanjite.

Kratkotrajna bol ili osjećaj bockanja u donjem dijelu stomaka i preponama često se javljaju u ovoj fazi trudnoće, uglavnom prilikom kretanja ili promjene položaja tijela, na jednoj ili obje strane istovremeno. Posljedica je istezanja vezivnog tkiva koje okružuje matericu jer beba raste. Ukoliko nisu praćeni groznicom, povišenom tjelesnom temperaturom ili krvarenjem, nema potrebe da se brinete.

Spora probava i neredovno pražnjenje crijeva, praćeni nadutošću i bolovima u stomaku, česti su u trećem tromjesečju trudnoće. Kako biste ublažili ovu pojavu, pijte oko dva litra tečnosti dnevno, često jedite male obroke bogate vlaknima i krećite se, ali zaboravite na teške treninge jer Vam oni povisuju krvni pritisak i mogu otežati dovod kiseonika do bebe.

Često se budite iz noćnog sna jer morate do toaleta? To je zato što se, dok ležite u krevetu, tečnost nakupljena u nogama i drugim dijelovima tijela vraća u krvotok usljed gravitacije. Odatle se preko bubrega filtrira i pretvara u mokraću. Uz pritisak koji beba svojim rastom vrši na mokraćni mjehur, to rezultira potrebom da tokom noći često mokrite. Izbjegavajte hranu i piće neposredno prije spavanja kako biste prorijedili noćne odlaske u toalet.

Noćni san Vam vjerovatno ometaju i bebini udarci u stomaku jer nemate isti ritam spavanja. Za što bolji noćni san, spavajte na boku (po mogućnosti lijevom) jer se smatra da je u tom položaju optimalan dotok krvi i hranljivih materija za bebu. Sobu zamračite, neka temperatura bude ugodna, a možete i poprskati posteljinu eteričnim uljem lavande. Koristite i trudnički jastuk za spavanje.

Konzumirajte omega 3 masne kiseline jer dokazano ubrzavaju razvoj bebinog nervnog sistema i vida. Pronaći ćete ih najviše u ribi i ribljem ulju, a možete ih u organizam unijeti i u obliku kapsula. Unosite više kalcijuma i vitamina D putem mlijeka, jogurta, sira ili dodataka prehrani. Pokušajte boraviti u prirodi, a suncu se izlažite barem na nekoliko minuta u toku dana.

Žene koje su u prošlosti pretrpjele spontani pobačaj, imaju dijagnozu polihidramniona (povećane količine plodove vode), boluju od dijabetesa ili preeklampsije (povišenog krvnog pritiska u trudnoći) trebale bi se u ovom periodu trudnoće podvrgnuti biofizikalnom profilu fetusa. To je test koji se izvodi pomoću ultrazvuka, a omogućava bolji uvid u razvoj bebe. Njime se prati bebina brzina srčanog rada, disanje, pokreti i stanje mišića, kao i nivo plodove vode.

Vjerovatno ste već iskusili lažne trudove – osjećaj zatezanja i blage grčeve u karlici nakon fizičkog napora ili dugotrajnog sjedenja u neugodnom položaju. Oni se javljaju u nepravilnim razmacima i tokom vremena se ne pojačavaju, a ne označavaju početak poroda. Međutim, ukoliko su ti grčevi jaki, javljaju se nevezano za fizičku aktivnost te vremenom postaju sve češći i intenzivniji – vjerovatno je riječ o preuranjenom porodu. Smirite se, lezite i pozovite ljekara. Riziku od prijevremenog poroda su naročito izložene trudnice koje imaju previše plodove vode i one koje nose blizance.

Do 33. sedmice trudnoće, možda ste se od početka trudnoće ukupno ugojili 10 do 13 kilograma ako nosite jednu bebu, odnosno 14,5 do 19 kilograma ako nosite blizance. Za neke buduće mame, te dodatne obline čine da se osjećaju poželjnima. Ukoliko Vam ljekar ne kaže drugačije, slobodno nastavite da uživate u vođenju ljubavi sve do dana poroda.

Važno je napomenuti da mnoge žene usljed svojih anatomskih karakteristika, a naročito žene koje su gojazne, ne osjećaju bebine udarce tokom trudnoće. Ipak, u slučaju da primijetite naglu promjenu u vidu prestanka do tada osjetnih pokreta bebe, pozovite ljekara. Isto učinite i ako uočite neobičan iscjedak ili vaginalno krvarenje.

Zanimljivosti

U 33. sedmici trudnoće, beba je velika kao glava celera. Teška je oko 1,9 kilogram, a duga oko 43,7 centimetara.  Ove sedmice se može narasti za 2,5 cm.

Bebin mozak i nervni sistem sve su razvijeniji, a refleksi postaju sve složeniji. U jetri se aktivno deponuje željezo kako bi se formirale rezerve koje će bebi koristiti u prvim mjesecima života. Dok ne razvije sasvim funkcionalan vlastiti imuni sistem, od infektivnih bolesti je štite antitijela koja sada preko posteljice prelaze iz Vašeg u njen krvotok. Koža joj je glatka i zategnuta i sve više nalikuje novorođenčetu i izgledom i ponašanjem.

Bebine kosti postaju sve jače, a one koje čine lobanju međusobno se primiču, smanjujući obim njene glave. To će, uz prisustvo dijelova lobanje koji okoštavaju tek nakon bebinog rođenja (a zovu se fontanele), olakšati prolazak njene glave kroz Vaš uski porođajni kanal. U većini slučajeva, beba je okrenuta glavom prema porođajnom kanalu, ali ukoliko se to još nije dogodilo, nema potrebe za panikom – svaka beba ima svoj ritam.

Naročito važan proces koji se trenutno događa jeste produkcija surfaktanta – materije koja oblaže plućne alveole i priprema bebu za samostalno disanje po rođenju. U slučaju da uradite 4D ultrazvučni pregled, vidjet ćete bebu koja je tokom dana budna, otvorenih očiju te koja uči koordinisati složene radnje poput disanja, sisanja i gutanja. Ove sposobnosti bit će joj neophodne za život van materice.

Sadržaj ovog članka je razvijen u saradnji s Udruženjem studenata medicine Bosne i Hercegovine.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?