Search
Home » 3. Trimestar » 32. sedmica

32. sedmica

Još 8 sedmica!

Trudni ste osam mjeseci i beba se priprema za rođenje. Vaša beba je velika kao mini bundeva.

Beba će se uskoro spustiti blizu Vaše karlice, a kada se to dogodi, možda ćete primijetiti da se odjednom stomak spustio i da lakše dišete. Ipak, znajte da se neke bebe spuste tek kad krene porod.

Beba je u ovom trenutku najvjerovatnije u položaju s glavom nadolje. Ne brinite ako Vam ljekar kaže da nije u tom položaju zato što još ima vremena da se beba okrene.

Ako ste trudni 32 sedmice s blizancima, sigurno se osjećate opterećenije od trudnica koje nose jednu bebu, a velike su šanse da ćete se uskoro poroditi jer prosječna blizanačka trudnoća traje 37 sedmica.

Simptomi 32. sedmice trudnoće

I beba i Vaše tijelo se spremaju za porod koji se može desiti ranije nego što očekujete. Simptomi postaju sve teži, a naročito Vam mogu zasmetati jaka žgaravica i lažni trudovi. U ovoj sedmici možete očekivati sljedeće:

  • lažni trudovi
  • tamnije bradavice
  • kratak dah
  • žgaravica
  • curenje iz dojki
  • vaginalni iscjedak.

Podsjetnici za 32. sedmicu trudnoće

Vaginalni iscjedak se pojačava jer se Vaše tijelo priprema za porod. Taj iscjedak pomaže u sprečavanju infekcija. Međutim, ako primijetite da je iscjedak vodenast i da se stalno izlučuje, možda Vam je pukao vodenjak i u tom slučaju pozovite ljekara. Obratite pažnju i na sluzni čep. To je gusta, gnjecava, ponekad krvava supstanca koja prekriva grlić materice sve do nekoliko dana ili čak sati prije poroda, kada ga Vaše tijelo izbaci. Nosite dnevni uložak i pamučno donje rublje i često ih mijenjajte kako bi Vam bilo udobnije, ali i olakšalo Vaše praćenje bilo kakvih promjena iscjedka u smislu boje ili gustine jer ako se dese, trebate kontaktirati ljekara.

Lažni trudovi vjerovatno postaju sve češći i jači. Ako ste ležali a lažni trudovi ne popuštaju, malo vježbanja može pomoći. Pokušajte malo hodati, ali nemojte ići predaleko – ako kontrakcije ne prestanu, možda su pravi trudovi u pitanju pa ćete morati pozvati ljekara. Postoji jedna velika razlika između lažnih i pravih trudova – lažni su bezbolni i prestanu nakon nekog vremena, a dok traju, samo imate osjećaj da se materica steže. Pravi trudovi ne prestaju.

Ako ste primijetili da su Vam bradavice potamnile, znajte da je to zbog hormonskih promjena. Niko ne zna zašto Vaše tijelo to radi, ali jedna teorija je da bradavice potamne kako bi ih beba mogla bolje vidjeti zbog dojenja. Vaše grudi su vjerovatno primjetno veće i možda su čak počele proizvoditi kolostrum, gustu žutu tečnost koju će beba jesti u prvih nekoliko dana života, pa se nemojte iznenaditi ako vidite da malo kolostruma curi iz bradavica. Nemojte ga istiskati već pustite da sam ističe.

Vjerovatno ćete moći uzmati antacid ako Vas muči žgaravica, ali ipak se prvo posavjetujte s ljekarom. Mali a česti obroci (pet ili šest puta dnevno) koji nisu mnogo masni ni začinjeni su lakši za probavu i pomoći će kod žgaravice.

Ako imate problema da dođete do daha, sjedite ili stojite s ispravljenim leđima jer će Vam se tako pluća ispuniti prijeko potrebnim zrakom.

Ako su bebe rođene u bilo koje vrijeme prije 37. sedmice, smatraju se nedonoščadima. Postoji mnogo različitih terapija dostupnih za prijevremeno rođene bebe, što može uključivati ​​boravak u neonatalnoj jedinici intenzivne njege dok beba ne bude spremna za odlazak kući.

Zanimljivosti

Beba je u 32. sedmici velika kao mini bundeva. Duga je oko 42,4 centimetara, a teška oko 1,7 kilogram. Razvoj bebe je većim dijelom završen, a sada dobija na težini. Ako bi se beba rodila u ovoj sedmici, imala bi tek oko 1,8 kg, što se smatra malom porođajnom težinom. Beba je počela da vježba disanje! Sprema se za spuštanje i sada je vjerovatno u položaju s glavom prema dolje, a vjerovatno joj je još skučenije nego prije.

Sadržaj ovog članka je razvijen u saradnji s Udruženjem studenata medicine Bosne i Hercegovine.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?