Search
Home » 3. Trimestar » 31. sedmica

31. sedmica

Još 9 sedmica!

Vjerovatno Vam je teško kretati se i disati, možda se osjećate i pomalo odsutno i postali ste zaboravni. Opustite se, jer imate ”trudnički mozak”. Vaša beba je velika kao šparoga.

Ipak, ako već niste, znajte da je vrijeme da pripremite sve što će Vam trebati u porodilištu zbog rizika od prijevremenog poroda. Spakujte odjeću za Vas i bebu, sve higijenske potrepštine koje želite a možda čak i svoj jastuk ako ste navikli spavati na njemu. Ne zaboravite balzam za usne, bit će Vam od velike pomoći jer ćete tokom poroda disati na usta, a bolnički zrak je suh.

Simptomi 31. sedmice trudnoće

Od 31. sedmice trudnoće pa nadalje, sigurno ćete osjećati mnogo simptoma koje ste već iskusili. Nekim trudnicama se oni mogu pogoršati, a nekima mogu postati podnošljiviji. Najuobičajeni simptomi trudnoće u ovoj sedmici su:

  • kratak dah
  • suhi, krti nokti
  • lažni trudovi
  • curenje iz dojki
  • učestalo mokrenje
  • ”trudnički mozak”
  • bol u leđima
  • problemi sa spavanjem.

Podsjetnici za 31. sedmicu trudnoće

Do ove sedmice trudnoće vjerovatno ste se udebljali od 9,5 do 12 kilograma. Ako ste trudni 31 sedmicu sa blizancima, udebljali ste se od 12 do 19 kilograma. Kretanje Vam postaje sve teže jer Vi postajete sve teži i imate kratak dah. Ipak, za Vas i bebu dobro da malo vježbate, ali pravite pauze da se odmorite onoliko koliko Vam je potrebno. Kako biste se borili s kratkim dahom a i pripremili za porod, praktikujte duboko udisanje i izdisanje.

Nokti na rukama i nogama Vam brzo rastu, ali oni mogu biti suhi i lako lomljivi pa ih zato njegujte hidratantnim uljem za zanoktice.

Nije ni čudo što ne možete da spavate kada Vas bole leđa, imate lažne trudove, ne možete pronaći udoban položaj i stalno morate ustajati da mokrite. Kako biste ublažili nelagodu lažnih trudova, pijte puno vode i često mijenjajte položaj. Obavezno se istežite kako biste ublažili bol u leđima. Često Vam se mokri zato što beba vrši pritisak na Vaš mokraćni mjehur i ne možete mnogo učiniti po tom pitanju osim da u svojoj dnevnoj rutini planirate više odlazaka u toalet. Za udobnije spavanje, spavajte s trudničkim jastukom.

Malo curenja iz dojki u ovoj sedmici je sasvim normalno.Ta žuta tečnost je prva bebina hrana koja se zove kolostrum, a Vaše tijelo je priprema za dolazak bebe. Nosite jednokratne ili višekratne uloške u grudnjaku kako ga ne biste uneredili.

Visina fundusa (udaljenost od stidne kosti do vrha materice) sada je vjerovatno negdje oko 30 centimetara. Možda više nećete moći da vidite svoja stopala kada stojite uspravno. Stomak u ovoj sedmici trudnoće će Vas ometati u svakodnevnim stvari poput vezivanja cipela i vođenja ljubavi, a možda ste već počeli i da se gegate. Obavezno nosite stabilnu, udobnu obuću ravnog đona kako ne biste pali.

Pića s kofeinom, poput kafe ili čaja, mogu djelovati kao diuretici i uzrokovati češće mokrenje. Pokušajte smanjiti unos ovih pića.

Ako očekujete blizance, ljekar može zakazati biofizikalni profil beba. To je kombinacija ultrazvuka i test bez opterećenja (NST). Za NST, senzori će se staviti na Vaš stomak kako bi se utvrdile i izmjerile Vaše kontrakcije i otkucaji srca beba.

Zanimljivosti

U ovoj sedmici, Vaša beba je velika kao šparoga. Duga je oko 41 centimetar, a teška oko 1,5 kilogram. Beba sada u velikoj mjeri izgleda onako kako će izgledati prilikom rođenja.

Svih pet bebinih čula je potpuno razvijeno u 31. sedmici trudnoće. Malo svjetla s vremena na vrijeme prođe u Vaš stomak, a šarenice očiju bebe sada mogu reagovati na nju. Beba u ovoj sedmici prolazi kroz veliki razvoj mozga i nerava. Ona sada radi na dobijanju sala, a lanugo, nježne dlačice po tijelu bebe koje štite njenu kožu od plodove vode, počinju da nestaju.

Sadržaj ovog članka je razvijen u saradnji s Udruženjem studenata medicine Bosne i Hercegovine.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?