Search
Home » 3. Trimestar » 30. sedmica

30. sedmica

Još 10 sedmica!

Vaše tijelo se priprema za porod a vjerovatno ste i Vi dobili poriv da pripremite dom za novog ukućana. Vaša beba je sada velika kao tikvica.

Uživajte u uređivanju dječje sobe i pranju bebine garderobe, ali nemojte se previše naprezati. Možda Vam se čini da je rano da pripremite svoju torbu za odlazak u porodilište i da je držite pored vrata, kao i da stavite sjedalicu u automobil, ali bolje je da budete spremni za svaki slučaj.

Simptomi 30. sedmice trudnoće

Zahvaljujući velikom stomaku, bole Vas leđa, kukovi, stopala, a osjećate se umorno i neraspoloženo. Iako će se Vaš stomak, a time i opterećenje Vašeg tijela, još povećavati, imajte na umu da će nagrada uskoro biti u Vašim rukama i da će svi neprijatni simptomi postati prošlost. U ovoj sedmici trudnoće može Vam se javiti sljedeće:

 • nevoljno mokrenje
 • bol u stopalima, kukovima i leđima
 • loše raspoloženje
 • umor
 • kratak dah
 • opšta nelagoda
 • oticanje
 • žgaravica
 • problemi sa spavanjem
 • čudni snovi
 • lažni trudovi.

Podsjetnici za 30. sedmicu trudnoće

Vaša materica lažnim trudovima koji se često dešavaju u ovoj sedmici trudnoće vježba za porod. Osjetit ćete kako Vam se stomak steže, a zatim opušta. Veća je vjerovatnoća da će se to dogoditi nakon neke fizičke vježbe, vođenja ljubavi ili kada ste umorni ili dehidrirani. Ako dobijete lažne trudove, promijenite položaj, sjedite ili lezite na bok, opustite se i popijte čašu vode. Ako ne prestanu, ako vremenski razmak između njih postane kraći ili ako ih osjetite četiri ili više puta u sat vremena, pozovite ljekara da provjerite da nije počeo prijevremeni porod.

Loše spavate jer često osjećate potrebu da mokrite, ne možete naći udoban položaj, a i  zabrinuti ste i uzbuđeni zbog sve bližeg poroda. Kad uspijete zaspati, možete imati čudne snove kao rezultat hormona, ali i nervoze. Aktivarajte se na pripremi za dolazak bebe kako biste smanjili stres, a spavajte sa trudničkim jastukom kako bi Vam bilo udobnije.

Ako imate žgaravicu, obratite pažnju na hranu koja je može uzrokovati. Često je to masna, teška, začinjena ili kisela hrana. Izbjegavajte je koliko god možete, posebno prije spavanja, jer ovaj dosadni simptom trudnoće u 30. sedmici može otežati spavanje.

Trebalo bi da ste se udebljali osam do 11 kilograma od početka trudnoće, a ako ste trudni s blizancima, od 11 do 18 kilograma. Visina fundusa – udaljenost od stidne kosti do vrha materice – trebala bi biti oko 28 do 32 centimetra. Nemojte da Vas brine višak kilograma jer će oni poslužiti kao rezerva koja će Vam dobro doći kad počnete dojiti bebu. Ipak, pazite na brojku na vagi jer iznenadno ili drastično povećanje tjelesne težine može biti znak ozbiljne komplikacije trudnoće koja se zove preeklampsija.

Blago oticanje koje obično nestaje kad podignete noge je za očekivati, ali ako Vam se javi iznenadno ili jako oticanje, to može biti znak problema i u tom slučaju pozovite ljekara.

Imate kratak dah zato što je beba i dalje blizu Vašeg grudnog koša u ovoj sedmici, ali bi trebalo da se spusti u karlicu nešto kasnije tokom trudnoće, možda već u 33. ili 34. sedmici. Znat ćete kada se to desi jer ćete ponovo moći duboko udahnuti.

Fizička aktivnost u ovom periodu je važna za Vaše fizičko i psihičko zdravlje. Zato idite u brze šetnje, idite stepenicama, parkirajte se malo dalje od odredišta, istegnite se na pauzi za ručak i neka Vam bude prioritet da budete što pokretniji svaki dan.

Vaša stopala su vjerovatno otečena i bole Vas većinu vremena, pa zato nabavite udobnu obuću koja neće stezati Vaša stopala koja se šire.

Radite Kegelove vježbe kako bi Vaši vaginalni i perinealni mišići bili u dobroj formi jer će Vam to biti od velike pomoći kada dođe vrijeme za porod. Ove vježbe bi Vam takođe mogle pomoći u izbjegavanju nevoljnog mokrenja koje je sasvim moguće ovih dana.

Ako ste trudni 30. sedmica sa blizancima, moguće je da će se uraditi biofizikalni profil Vaših beba. To je kombinacija ultrazvuka u 30. sedmici i testa bez opterećenja (NST). Za NST, senzori će Vam biti postavljeni na stomak kako bi se detektovale i izmjerile Vaše kontrakcije i otkucaji srca beba. Test je osmišljen tako da provjeri otkucaje bebinog (bebinih) srca kad se beba kreće. 

Zanimljivosti

Vaša beba je sada velika kao tikvica. Duga je oko 40 centimetara, a teška oko 1,3 kilograma. Već ima dosta kose na glavi, a širom otvara oči kako bi bi počela razlikovati šta vidi oko sebe. Bebi rastu nokti i nastavlja da vježba hvatanje držeći se za stopala ili pupčanu vrpcu. Sada je dovoljno jaka da uhvati prst. Njena koža postaje sve glatkija, a njen mozak sve naboraniji kako bi bilo dovoljno mjesta za moždano tkivo.

Ako ste trudi 30 sedmica s blizancima, oni bi u ovom periodu mogli malo usporiti rast. Do sada su vjerovatno rasli istom brzinom kao i bilo koja druga beba u stomaku.

U ovoj sedmici, bebe je najvjerovatnije u položaju s glavom nadolje. Ona komotno pluta u oko 700 mililitara plodove vode. U narednim sedmicama, Vaš stomak će prerasti grudni koš.   Znate li šta je sluzni čep? On zapušava otvor grlića materice i štiti bebu od bakterija. Kada se približi vrijeme za porod, on će nestati.

Sadržaj ovog članka je razvijen u saradnji s Udruženjem studenata medicine Bosne i Hercegovine.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?