Search
Home » 3. Trimestar » 29. sedmica

29. sedmica

Još 11 sedmica!

Vaša beba je velika kao glavica brokule.

Vjerovatno ste se udebljali oko deset kilograma do sada, a možda Vam se stomak toliko povećao da Vam čini da će pući, ali još će on rasti. Zbog uvećanja Vašeg stomaka i rasta bebe  koja pritiska ostale organe, bitno je da jedete što češće a manje obroke kako ne biste dodatno opterećivali želudac i crijeva. Ne zaboravite najvažnije stavke zdrave trudnoće: unos dovoljno tečnosti, konzumacija zdrave hrane i mnogo odmaranja neophodnog zbog iscrpljenosti Vašeg tijela. Počnete čitati o njezi bebe, dojenju, hranjenju i kupanju kako biste se polako pripremali za majčinstvo.

Simptomi 29. sedmice trudnoće

Pored uobičajenih simptoma koji su prisutni u ovoj sedmici, kao što su hemoroidi, zatvor, ”trudnički mozak”, nadimanje i vrtoglavica, moguće je da će se intenzivirati pojava nekih od sljedećih simptoma:

 • glavobolje i/ili ošamućenost
 • umor
 • ubrzan rast, listanje i pucanje noktiju
 • nesanica
 • manjak energije
 • grčevi u nogama
 • proširene vene
 • otežano disanje
 • žgaravica
 • oticanje
 • česta potreba za mokrenjem
 • hemoroidi
 • zatvor
 • svrab kože stomaka
 • osjećaj mravinjanja
 • bol u leđima, nogama, kukovima i karlici
 • lažni trudovi.

Podsjetnici za 29. sedmicu trudnoće

Ovaj period će biti poprilično naporan. Višak kilograma, pritisak bebe na Vaše organe, a i činjenica da Vam zglobovi i ligamenti postaju mekši i opušteniji zbog pripreme za porod mogu uzrokovati bolove u cijelom tijelu. Pokušajte više vremena provoditi u sjedećem položaju sa ispravljenim leđima kako biste spriječili grčeve, žgaravicu, ali i olakšali disanje. Kad god možete, odmarajte i držite noge podignutim da biste ublažili oticanje i bol.

Oticanje Vašeg tijela može pritisnuti razne nerve tako da osjećate mravinjanje ili svrab. Najčešće se dešava na predjelu nogu, ruku i prstiju. Zbog učestalog oticanja, skinite nakit s prstiju i ruku, a nosite udobnu obuću ravnog đona. Birajte modele zbog kojih se nećete morati saginjati i vezivati ih jer ćete tako smanjiti rizik od pada usljed smanjene stabilnosti i učestalih vrtoglavica prilikom savijanja glave ili vrata.

Pokušajte više vremena provoditi u sjedećem položaju s ispravljenim leđima kako biste spriječili grčeve, žgaravicu i olakšali disanje. Grčevi u nogama se češće javljaju u ovom periodu pa kad ih osjetite, odmah ispravite nogu ili pokušajte da je istegnete od poda kako bi se što prije razgradila mliječna kiselina koja je uzrok nastanka grčeva. Pokušajte vježbati disanje kako bi smanjili napetost na dijafragmi i plućima i time olakšali sam čin disanja. Vježbe disanja prije poroda mogu Vas psihički, ali i fizički pripremiti za samu težinu poroda i olakšati ga.

Ako patite od nesanice, spavajte sa trudničnim jastukom kako bi Vam bilo udobnije. Ako je razlog za nesanicu žgaravica, pokušajte da ne jedete dva do tri sata prije spavanja. Takođe, izbjegavajte kafu i čokoladu u večernjim satima jer mogu potaknuti žgaravicu i nesanicu.

Beba takođe vrši pritisak na Vaš probavni sistem (posebno anus), a hormoni trudnoće mogu opustiti Vaše crijevne mišiće, uzrokujući neugodne hemoroide. Zato jedite hranu s puno vlakana, kao što lisnato povrće i pijte puno vode kako biste izbjegli zatvor koji utiče na pojavu hemoroida.

Osim što su Vam grudi sada dosta veće, mogli biste osjetiti osjetiti svrab, zategnutost i težinu grudi, a možda dobijete i toplotni osip. Moguće je da ćete primijetiti izbočenije i tamnije bradavice pa Vam može biti neugodno hodati bez grudnjaka. Kako je u ovom periodu došlo do pripremanja grudi za dojenje, tako su se i bradavice počele pripremati za dojenje te postaju čvršće i veće. Takođe, moći ćete primijetiti i žućkastu tečnost koja nekad procuri iz bradavica, a to je kolostrum, odnosno prva hrana koju će dijete moći sisati. Hidrirajte kožu grudi blagim kremama, nosite udoban grudnjak koji propušta zrak (možda ćete morati kupiti veći grudnjak jednom ili dvaput tokom trudnoće), a zbog curenja iz grudi razmislite o nabavci odgovarajućih uložaka za grudnjak.

Zbog promjena prilikom istezanja kože, može se javiti intenzivan svrab u određenom dijelu tijela. Ako svrab postane jak, nepodnošljiv i proširen, odmah se javite ljekaru jer to može biti jedan od znakova problema sa žuči. Ne brinite ukoliko primijetite da ste izuzetno blijedi jer to je posljedica zadržavanja krvi u venama Vaših listova, zbog čega one postaju izrazito proširene i nabrekle.

U ovoj sedmici počet ćete osjećati učestale, iznenadne napade glavobolje koji nastaju zbog smanjenja dotoka kiseonika u mozak prilikom sužavanja krvnih sudova tokom uvećanja stomaka. Ako iznenada dobijete glavobolju, povucite se u hladniju i mračniju sobu i stavite hladne obloge na čelo ili vrat. Ali ako osjećate i vrtoglavicu ili ošamućenost, razlog možete biti nizak nivo šećera u krvi pa zato jedite u redovnim intervalima.

Što se materica više širi, vjerovatno ćete morati više odlaziti u toalet. To ne znači da treba da smanjite količinu vode koju pijete. Odgovarajuća hidratacija je važna za ublažavanje mnogih simptoma trudnoće u 29. sedmici, a važna je i za prevenciju prijevremenog poroda. Trebate znati da ukoliko imate komplikaciju u trudnoći ili ako ste trudni 29 sedmica s blizancima, rizik od prijevremenog poroda je veći.

Trudnički hormoni potiču brži rast noktiju, ali takođe dolazi do njihovog pucanja i isušivanja pa zato počnete  koristiti lakove i kreme protiv pucanja i listanja noktiju.

Od početka trećeg tromjesečja trebate češće ići kod ljekara. Prilikom sljedeće posjete bi Vam mogli biti urađen testovi na gonoreju, sifilis i hlamidiju. A ako su rezultati testa nivoa šećera povišeni, izvršit će se trosatni test tolerancije glukoze. Nivo glukoze može biti povišen zbog nemogućnosti Vašeg tijela da efikasno apsorbuje hranu, a može se kontrolisati promjenom Vaše prehrane.

Bebi postaje tijesno jer ubrzano raste, pa zato i njeni udarci postaju sve jači. Ukoliko osjetite suptilan trzaj koji se ponavlja, to znači da beba štuca. Beba se treba pomjeriti deset puta u sat vremena pa zato brojite njene udarce. Ako već neko vrijeme niste osjetili da se beba pomjera i počinjete da brinete, popijte malo ledene vode, pustite muziku ili legnite na bok i pustite da Vas partner izmasira. Trebalo bi da neka od tih aktivnosti probudi bebu. Svaki put kada ste zabrinuti zbog aktivnosti bebe, pozovite ljekara.

Beba naporno radi na izgradnji jakih kostiju, ali ako nema dovoljno kalcijuma za njih, uzet će ga od Vas. Kako biste bili sigurni da se to neće desiti, povećajte unos kalcijuma mliječnim proizvodima, tofuom, tamnim lisnatim povrćem i hranom obogaćenom kalcijumom.

Možda ćete početi osjećati lažne trudove, tj. Braxton Hicks kontrakcije. One su obično bezbolne i ne ukazuju na to da će porod uskoro početi. Ako postanu bolne, pozovite svog ljekara.

Zanimljivosti

U ovoj sedmici, Vaša beba je velika kao glavica brokule. Teška je oko kilogram i sto grama, a duga oko 38,6 centimetara. Njen nervni sistem postaje još složeniji i razvijeniji. Bebin mozak sada može održavati tjelesnu temperaturu i kontrolisati disanje. Razvija se refleks štucanja, treptanja i kašljanja, a može se čak i smijati ili plakati.

Otprilike u ovo vrijeme, beba će zauzeti položaj s glavom prema dolje u stomaku, pripremajući se za rođenje. Iako to neće uraditi sve bebe u ovom periodu, već samo tri četvrtine, do poroda će to uraditi 96 – 97% njih. Ponekad možete osjetiti u kojem je položaju beba na osnovu toga odakle dolaze veliki, a odakle mali udarci.

Bebine oči sada imaju pigment, a trenutno su vjerovatno plave boje. Tokom ovog perioda, oči pokušavaju da izoštre i fokusiraju sliku. Novorođenče može vidjeti sliku udaljenu nekoliko centimetara od oka, dok beba u stomaku može vidjeti samo unutrašnjost stomaka, iako se oštrina vida procjenjuje na 20/400.

Lanugo – primitivne dlačice koje prekrivaju bebinu kožu počinju da nestaju. Koža bebe postaje manje natečena i izbrazdana i više liči na kožu koju će imati nakon rođenja. Dodatni dio masti ispod kože pomaže u regulaciji tjelesne temperature pri rođenju.

Na ultrazvuku možete vidjeti kako beba pomjera udove, okreće lice i trepće kao odgovor na svjetlost, a prilikom svakog pregleda se provjeravaju težina bebe i krvotok u posteljici.

Sadržaj ovog članka je razvijen u saradnji s Udruženjem studenata medicine Bosne i Hercegovine.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?