Search

28. sedmica

Još 12 sedmica!

Dobrodošli u treće, zadnje tromjesečje! Vaša beba je veličine repe.

Naredna tri mjeseca mogu biti zaista teška i neprijatna zbog promjena u nivoima hormona i velikog opterećenja Vašeg tijela. Takođe, Vaš imunološki sistem sada nije snažan i zato ste vrlo osjetljivi na bakterijske i virusne infekcije pa morate biti naročito oprezni. Ipak, kao nagrada Vas čeka susret sa bićem koje živi u Vama.

Bilo bi dobro da počnete tražiti ime za Vašu bebu ukoliko se već niste odlučili za neko. Takođe, polako počnite pripremati stvari za bebu, ali i torbu za bolnicu sa potrebnim stvarima poslije poroda i za Vas i za bebu. Pripremite i sebe – ma koliko Vam teško bilo, svakodnevno vježbajte kako biste ubrzali oporavak nakon poroda.

Simptomi 28. sedmice trudnoće

Kako beba zauzima sve više prostora u Vašem tijelu, ono će na sve veće opterećenje vjerovatno odgovoriti simptomima s kojima se nije lako boriti, pogotovo zato što ćete u ovom periodu imati manjak energije. U ovoj sedmici trudnoće može Vam se javiti sljedeće:

 • problemi sa spavanjem
 • kratak dah
 • bolovi u cijelom tijelu
 • inkontinencija
 • lažni trudovi
 • curenje iz dojki
 • zatvor
 • nadutost
 • gasovi
 • hemoroidi
 • vrtoglavice
 • ”trudnički mozak”
 • manjak energije
 • disfunkcija karlične/pubične kosti
 • problemi sa spavanjem
 • nestabilnost
 • melazma
 • suhoća i iritacija očiju
 • zamagljen vid
 • pojačan vaginalni iscjedak
 • promjene u radu srca
 • bol u nogama.

Podsjetnici za 28. sedmicu trudnoće

Počnite redovno brojati bebine pokrete, treba ih biti oko 10 na dva sata. Ne zaboravite da i Vaša beba ima cikluse budnosti i sna – ako ne osjećate pokrete nekoliko sati, moguće je da spava pa možete osjetiti samo blagu izbočenje ako stavite ruku na stomak. A dok spava, možda sanja jer sada može imati REM fazu spavanja (faza brzog kretanja očiju tokom sanjanja).

Rastuća materica vrši dodatni pritisak na rektum što može uzrokovati gubitak kontrole nad mišićima rektuma. Zbog pritiska na rektum ali i povišenja nivoa hormona koji opuštaju mišiće, možete očekivati pojavu gasova i nadutosti.

Mogu Vam se javiti vrtoglavice zbog smanjenog dotoka kiseonika u mozak. Naime, uvećanjem stomaka dolazi do pritiska na okolne krvne sudove koji potom smanjuju dotok krvi u mozak, a samim tim i kiseonika te mozak u stanju pomanjkanja kiseonika uzrokuje nesvjestice.

Zbog povećane produkcije hormona dolazi i do povećanog nivoa hormona opuštanja, relaksina, koji uzrokuje prekomjerno opuštanje karličnih zglobova pa ste zato nestabilni.

U ovoj sedmici je moguće da se pojavi melazma, tj. hiperpigmentacija ​​kao posljedica djelovanja hormona. Može se pojaviti u obliku pjega ili tamnih krugova i mrlja na licu ili kao crna linija od pupka prema dolje. Ne morate se brinuti jer će nakon poroda izbijediti bez ostavljanja ožiljaka. Koristite kreme za zaštitu  od sunca s faktorom 30 ili više pri minimalnom izlaganju suncu jer sunce može pojačati hiperpigmentaciju.

Zbog položaja u kojem se beba trenutno nalazi, može doći do pritiska na išijatični nerv u donjem dijelu Vaše kičme. Zbog toga možete osjetiti povremene, oštre, ubodne bolove koji počinju u donjem dijelu leđa i nastavljaju se niz noge.

Možda ste primijetili da tokom ovog perioda postajete prilično zaboravni, da se ne možete sjetiti nekih stvari ili imena. Ovaj fenomen je poznat kao “trudnički mozak”, a događa se zbog povećanja hormona koji takođe utiču na Vaše emocionalno stanje i pamćenje.

Tokom ovog perioda, neke trudnice kažu da imaju povećanu suhoću i iritaciju očiju, uz zamagljen i nefokusiran vid. Ove promjene su privremene, a uzrokovane su povećanim nakupljanjem tečnosti iza leće oka.

Moguće je da osjetite bol u pupku ili u gornjem desnom dijelu stomaka zbog pomjeranje bebe jer njen udarac u jetru ili u pupak Vas može zaboljeti. Takođe, tokom ovog perioda mogu se javiti bolovi u grudima i otežano disanje.

Zbog povećane količine krvi, Vaše srce radi jače i brže kako bi isporučilo nutrijente potrebne bebi za rast. Vjerovatno ćete povremeno osjećati ubrzan rad srca, lupanje srca ili će ono preskočiti otkucaje jer sada pumpa 45% više krvi nego prije trudnoće.

Vaginalni sekret se obično povećava tokom ovog perioda pa zato nosite pamučno donje rublje i dnevne uloške radi veće udobnosti.

Pojedite bananu prije vježbanja kako biste imali energije. Pijte jogurt zato što ima dosta kalcijuma potrebnog za kosti bebe i sprečavanje trudničke osteoporoze kod Vas, a sadrži i probiotike dobre za Vaše zdravlje. Jedite hranu s manje soli jer so zadržava vodu i povećat će oticanje nogu, ruku i lica. Nemojte jesti suši jer se pravi od svježe ribe i sadrži veliku količinu žive koja može uzrokovati ozbiljne probleme. Koristite suplemente željeza za sprečavanje anemije jer trudnice ne mogu dobiti dovoljno željeza iz hrane. Jedite hranu bogatu vlaknima kako biste spriječili zatvor i borili se protiv hemoroida.

Beba zauzima sve više mjesta u Vašem tijelu i zato možete imati kratak dah, povremenu inkontinenciju i opštu nelagodu. Vjerovatno ste primijetili da su Vam noge otežale i da je kretanje postalo naporno. Više odmarajte i češće radite vježbe opuštanja kako biste ostali u kondiciji, plivajte, šetajte a zamolite i partnera da Vas izmasira. Nabavite elastične čarape da biste spriječili pucanje vena, što se može dogoditi u trećem tromjesečju. Nosite i trudnički pojas ako duže vrijeme provodite na nogama.

U ovoj sedmici mogu Vam se javiti problemi sa spavanjem. Ako se probudite usred noći, pokušajte se opustiti – čitajte knjigu, popijte čaj od kamilice ili slušajte umirujuću muziku. Onda se vratite u krevet i pokušajte opet zaspati.

Lažni trudovi mogu biti sve jači i češći, ali trebaju biti povremeni. Ako kontrakcije postanu redovne a ne prestanu kada promijenite položaj, moguće je da je počeo prijevremeni porod i u tom slučaju odmah pozovite ljekara.

Moguće da iz Vaših dojki već curi žućkasta tečnost koja se zove kolostrum, a to će biti bebina prva hrana. Pustite da kolostrum sam ističe, nemojte ga cijediti iz dojki.

Zanimljivosti

U 28. sedmici,  Vaša beba je veličine repe. Teška je oko jednog kilograma, a duga oko 37,5 centimetara. U potpunosti je zauzela konačni položaj u materici, sama kontroliše tjelesnu temperaturu, njena pluća se sama pokreću, ali ako bi se rodila u ovoj sedmici, imala bi poteškoća sa disanjem i zahtijevala bi posebnu njegu. Beba udiše i izdiše plodovu vodu koju takođe guta i mokri u nju.

Bebino tijelo je zaobljenije a koža joj je sve manje naborana jer se počinje taložiti bijela mast. Tonus mišića se povećava, kosti postaju sve čvršće i otpornije dok je lobanja i dalje mekana.

Površina bebinog mozga je smežurana – vijuge povećavaju površinu mozga, a time se istovremeno povećava i broj moždanih ćelija. Koštana srž potpuno preuzima stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

Beba sada ima razvijene i obrve i trepavice, kapci su otvoreni, a oči kompletno formirane. Sada može i treptati. U ovoj sedmici dolazi do razvoja mliječnih zuba koji se nalaze ispod ivice desni.

Ove sedmice, bebina kosica može imati fazu rasta. Neke bebe se rode bez kose ili sa nježnom, skoro nevidiljivom kosicom, a druge bebe se rode sa gustom kosom. Polako počinju da nestaju lanugo dlake koje će se poslije poroda zadržati samo na leđima i ramenima.

Sadržaj ovog članka je razvijen u saradnji s Udruženjem studenata medicine Bosne i Hercegovine.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?