Search
Home » 2. Trimestar » 27. sedmica

27. sedmica

Još 13 sedmica!

Čestitamo! Sada ste u zadnjoj sedmici drugog tromjesečja! Vaša beba je velika kao glavica salate.

Još malo i držat ćete bebu u rukama! Dok iščekujte ulazak u zadnje tromjesečje, psihički se pripremite na nastanak novih promjena u Vašem tijelu, od kojih su neke prilično neugodne, kao što je stalna potreba da mokrite. Moguće je da dosadni simptomi koje ste imali neće uskoro nestati, ali vjerovatno ste pronašli neke načine da se lakše nosite s njima, a možda ste se čak i navikli na njih. Ono što Vas ne bi trebalo zabrinuti je promjena oblika stomaka u ovom periodu. Naime, s razvojem Vaše bebe došlo je i do pojačanja njene aktivnosti, pa zbog sve jačeg i češćeg okretanja može Vam stomak promijeniti oblik.

Simptomi 27. sedmice trudnoće

Postajete sve veći, Vaše tijelo trpi sve veće opretećenje a to rezultira mnogim neprijatnim simptomima. U ovoj sedmici trudnoće može Vam se javiti sljedeće:

 • mokrenje pri kihanju
 • promjene kose, noktiju i kože
 • pojačana dlakavost
 • hemoroidi
 • zatvor
 • bol u leđima
 • grčevi u nogama
 • bol u želucu
 • strije
 • krvarenje iz nosa
 • uvećanje i otvrdnuće dojki
 • veći podočnjaci
 • krvarenje desni
 • začepljen nos
 • sklonost alergijama
 • pojačano znojenje čak i po dlanovima
 • nesvjestica.

Podsjetnici za 27. sedmicu trudnoće

Stomak bi Vam sad trebao biti veličine košarkaške lopte jer sve brže dolazi do uvećanja materice. Zdravo povećanje telesne težine u 27. sedmici trudnoće je od sedam do 14 kilograma. Ako ste trudni 27 sedmica sa blizancima, vjerovatno ste se ugojili više – od 13 do 20 kilograma. Nemojte se debljati više nego što Vam ljekar preporuči jer prekomjerno debljanje povećava rizik od komplikacija u trudnoći i prijevremenog poroda, a sebi dodatno otežavate trudnoću koja je sama po sebi iscrpljujuća.

U trudnoći dolazi do nateknuća svih sluznica, pa tako i sluznica nosa što uzrokuje začepljenje nosa te izrazitu stalnu potrebu za kihanjem. A još jedan od razloga za zapušen nos mogu biti alergijske reakcije kojima je Vaš organizam sada podložan zato što je osjetljiviji na podražaje iz okoline. Pri kihanju se može desiti da počnete mokriti zbog pritiska bebe na mokraćni mjehur. Zato je najbolje da često vršite malu nuždu i nosite dnevni uložak.

Povišenje nivoa hormona karakteristično za ovaj period može učiniti Vaše desni izrazito osjetljivima, načenima i upaljenima. Može Vam se javiti krvarenje desni spontano ili nakon nekih blagih podražaja na sluznicu kao što je pranje zuba ili žvakanje. Ipak, ne zaboravite da redovno posjećujete stomatologa.

U ovoj sedmici je normalno da Vam se povremeno javljaju nevjestice i zamaranje. Sjedite ili lezite kad osjetite ošamućenost ili umor, a noge podignite  na nekoliko jastuka.

Nježno istezanje može pomoći kod bolova u leđima. Pokušajte spavati s ogromnim jastukom za tijelo jer on može ublažiti pritisak na kukove i pomoći Vam da zauzmete udoban položaj za leđa.

U slučaju pojave lažnih trudova, opustite se uz toplu kupku. Ipak, dobro osluškujte signale koje Vam šalje tijelo jer sada postoji rizik od prijevremenog poroda. Bebe koje se rode u ovoj sedmici imaju veliku šansu za preživljavanje, svi njeni organi su spremni za nezavisan rad. Ipak, preživljanje rađanja zavisi od majčinog zdravlja, ranog razvoja ploda te kvaliteta medicinske njege koja se pruži tom prilikom.

Žene koje su trudne 27 sedmica s blizancima su podložne prijevremenom porodu, pa ako primijetite bilo kakve simptome trudnoće koji su neuobičajeni, kao što su krvarenje, vodenasti iscjedak, bolovi u stomaku ili stalne kontrakcije, odmah obavijestite svog ljekara. Mnoge blizanačke trudnoće traju do 37. sedmice, ali što su bebe duže u stomaku, to je bolje za njihov razvoj.

Ako imate grčeve u nogama, bitno je da pijete dovoljnu količinu vode (1,5 do 2 litra po danu) i ustajete češće kako biste protegnuli noge. Ako sjedite, praktikujte savijanje zglobova kako bi spriječili nastanak oteknuća i ugrušaka. Ne sjedite prekrštenih nogu i mijenjajte položaj prilikom sjedenja da ne biste ograničili cirkulaciju krvi. Izbjegavajte biti sami te izbjegavajte nošenje visokih potpetica jer zbog Vaših labavih zglobova možete pasti.

Može Vam se javiti bol u želucu ove sedmice zbog pritiska bebe na probavne organe. Možete nakon jela osjetiti bol u stomaku iznad pupka, a ta bol može biti praćena mučninom i osjećajem težine u stomaku.

Zbog hormona možete dobiti gušću kosu i jače nokte, a možda Vam se desi suprotno. Strije, podočnjaci i dlakavost su simptomi koji utiču na Vašu ljepotu a karakteristični su za ovu sedmicu. Ipak, pokušajte se boriti protiv njih. Blagim i bezbjednim kremama i uljima mažite kožu koja se rasteže i rezultira svrbežom, iritacijom i strijama, na podočnjake nanosite kocke leda svako jutro, a pincetom se borite protiv pojačane dlakavosti uzrokovane povišenim nivoima hormonima, a koja se može pojaviti ne samo po nogama i rukama već i po licu.

Osim nogu i ruku koje postaju veće i nateknute, možete primijetiti i da su Vam se grudi uvećale i otvrdnule. Vaš se organizam priprema za porod pa dolazi do razvoja i povećanja žlijezda u Vašim grudima, što ih priprema za nadolazeću laktaciju i dojenje. Takođe, osim bolova u grudima, možda primijetite da je koža oko bradavice postala mnogo tamnija. Nosite udobne grudnjake koji dobro pridržavaju Vaše grudi.

Ako i dalje patite od zatvora iako jedete puno hrane bogate vlaknima, pijete puno vode i mnogo šetate, pitajte ljekara da li je bezbjedno uzimati suplement sa vlaknima ili omekšivač stolice. Bitno je da se riješite zatvora zbog hemoroida koji nastaju usljed naprezanja pri vršenju velike nužde i pritiska koji beba vrši na Vaša crijeva.

Zanimljivosti

Vaša beba u ovoj sedmici je velika kao glavica salate. Teška je oko 860 grama, a duga oko 36,5 centimetara. Ukoliko prislonite uho na stomak, moguće je da čujete bebine otkucaje srca. Beba zauzima određeni položaj u materici – najčešće se nalazi glavom okrenutom prema dolje, postavljajući stražnjicu ka izlazu iz materice.

Beba vježba udisanje i izdisanje s plodovom vodom, razvija pluća i čak pokazuje moždanu aktivnost. Kora mozga bebe prekrivena je vijugama, a beba već razvija sposobnost razmišljanja. Takođe, može i sanjati dok spava. Trepavice se naziru na početku kapaka, a šarenica oka je dobila boju.

Mnogo se masti odlaže ispod sloja kože bebe, a to pomaže bebi pri regulaciji tjelesne temperature i štiti njene organe koji su još u fazi razvoja. Beba može stisnuti šaku, napuhati obraze, a može čak i štucati. Ruke i noge postaju duže. Ukoliko je Vaša beba muškog spola, testisu su ove sedmice završili spuštanje u skrotum.

Ako ste trudni s blizancima, oni rastu i razvijaju se otprilike istom brzinom kao i kad biste bili trudni s jednom bebom, iako je jedan blizanac vjerovatno malo manji od drugog.

Sadržaj ovog članka je razvijen u saradnji s Udruženjem studenata medicine Bosne i Hercegovine.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?