Search
Home » 2. Trimestar » 26. sedmica

26. sedmica

Još 14 sedmica!

Čestitamo Vam na šestomjesečnoj trudnoći! Vaša beba je velika kao patlidžan.

Trudni ste šest mjeseci i uskoro ulazite u treće tromjesečje! Vjerovatno se još uvijek osjećate prilično dobro fizički i možete uživati ​​u interakciji s bebom u stomaku. Ipak, možda počinjete da osjećate malo tjeskobe zbog poroda koji je sve bliži. Počnite da se navikavate na promjene svoga tijela jer će grčevi, žgaravica, nesanica i ostali simptomi koji trenutno možda osećate postati teži i češći kako se približava datum poroda.

Normalno je da ste od početka trudnoće dobili sedam do 10 kilograma. Ako Vam beba ometa san, stvorite naviku redovnog spavanja na lijevoj strani, to će olakšati spavanje i smanjiti nesanicu. Kada se kaže da buduće mame imaju 40 sedmica da se pripreme za bebu, ne misli se samo na kupovinu opreme. Morate se i psihički pripremiti da novorođenče bude u centru Vaše pažnje. A u 26. sedmici trudnoće, beba Vam omogućava neku praksu u tom smislu.

Simptomi 26. sedmice trudnoće

Vaši simptomi trudnoće u 26. sedmici su uglavnom neprijatni, a postaju sve neugodniji kako beba raste i Vaše tijelo počinje da se mijenja u cilju pripreme za porod. Nemojte se plašiti jer su simptomi koje imate sasvim normalni za ovaj period trudnoće. Preporučuje se da pronađete okidače koji pogoršavaju ove neprijatnosti i pokušate ih izbjeći ili smanjiti (mogu biti hrana, voda, položaj za spavanje). U ovoj sedmici možete očekivati sljedeće:

 • problemi sa spavanjem
 • oticanje ruku, nogu i zglobova
 • glavobolja
 • trudnička zaboravnost
 • lažni trudovi
 • povišen krvni pritisak
 • grčevi
 • bol u leđima
 • usporena probava
 • hemoroidi
 • sindrom karpalnog tunela
 • učestalo mokrenje
 • krvarenje desni
 • vrtoglavice
 • zapušen nos
 • sindrom nemirnih nogu
 • curenje iz dojki.

Podsjetnici za 26. sedmicu trudnoće

Što se Više bliži termin poroda, to će Vam možda biti teže malo odmoriti. Pazite na unos kofeina, budite uvijek hidrirani i lagano vježbajte ili šetajte kako biste pomogli svom tijelu da se smiri noću. Ipak, znajte da nije neobično da fetus u 26. sedmici bude aktivniji noću nego danju. Vjerovatno radi na razvoju biološkog dnevnog ritma.

Blago oticanje u ovoj sedmici trudnoće je normalno. Ako Vam se javi jako ili iznenadno oticanje, pozovite ljekara jer to može ukazivati na preeklampsiju.

Glavobolje su često uzrokovane promjenljivim nivoima hormona ili stresom. Međutim, glava Vas može zaboljeti i zbog gladi ili žeđi pa zato jedite barem svakih nekoliko sati i držate čašu vode pored sebe iz koje ćete često uzimati gutljaje.

Problemi sa pamćenjem mogu biti fiziološki simptom promjena nivoa hormona, ali razlog može biti i to što što ste psihički preopterećeni.

Primećujete da Vam se stomak povremeno jako zateže? To su Braxton-Hicks kontrakcije, tj. lažni trudovi. Mišići rade kako biste vježbali za porod. Lažni trudovi su normalni, ali ako primijetite bolne ili neprestane kontrakcije, obavijestite ljekara jer su to znaci prijevremenog poroda. Radite Kegelove vježbe i istezanje kako biste polako počeli pripremati matericu i karlicu za porod.

Blago povećanje krvnog pritiska je normalno u 26. sedmici trudnoće. Međutim, ako ljekar primijeti preveliko povećanje, moguće da će Vas pomnije pratiti. To je zato što hipertenzija – sistolno očitanje veće od 140 mm Hg ili dijastolno očitanje veće od 90 mm Hg – može biti znak preeklampsije ili HELLP sindroma. Ove potencijalno opasne komplikacije trudnoće trebale bi se odmah tretirati.

U ovom periodu trudnoće često se javljaju grčevi, uglavnom u nogama. Obično se javljaju noću zbog prenaprezanja, smanjenog unosa tečnosti ili zbog nedostatka minerala (kalcijuma, kalijuma ili magnezijuma).

Zbog povećanja težine i rasta bebe dolazi i do porasta pritiska unutar Vašeg organizma što može dovesti do jakih bolova u predjelu kičme. Bolovi su najčešće na donjim dijelovima leđa i bokovima.

Zbog velike količine hormona progesterona koji se luči u ovom periodu trudnoće, probavni trakt se usporava i opušta, što može uzrokovati zatvor. Zbog usporene probave i pritiska bebe, pojavit će se hemoroidi. Osjećaju se kao nelagodnost ili bol tokom vršenja velike nužde, a može doći i do krvarenja iz njih.

Zbog pojave sindroma karpalnog tunela može doći do jakih bolova u predjelu ruku. Nastaje zbog povećanog volumena krvi što dovodi do nakupljanja tečnosti u području šake, a to rezultira pritiskom na živce i osjećajem trnaca u prstima.

Nemojte misliti da ste se prehladili ili da imate infekciju mokraćnog sistema ako često imate potrebu za mokrenjem. Kako beba raste, raste i materica koja vrši pritisak na mokraćni mjehur. Može doći do spontanog mokrenja uz kijanje ili smijeh zbog velikog pritiska na mjehur i opuštanja sfinktera.

Možda Vam je prsten postao mali ili više ne možete stati u hulahopke. To nije zabrinjavajuća pojava jer je normalno da šake i stopala oteknu zbog nakupljanja vode.

Možda ćete primijetiti krv na četkici kada perete zube. To se događa jer su Vaše desni postale vrlo osjetljive zbog djelovanja hormona.

Zbog širenja krvnih sudova u trudnoći, koji omogućavaju dobru opskrbu fetusa, dolazi do vrtoglavice jer se usporava dotok krvi u vene, što posljedično dovodi do smanjenog dotoka krvi u mozak.

Hormoni uzrokuju širenje nosnih membrana, a to rezultira pojačanim lučenjem slina koje će začepiti nos.

Pojavljuje se nekontrolisani nagon da pomjerate noge kako biste umanjili neugodne trnce koje često osjećate dok spavate ili se odmarate. Nizak nivo hemoglobina, folata ili željeza ili hormonalne promjene mogu biti uzroci ovog sindroma nemirnih nogu.

Neka Vam maramice uvijek budu pri ruci jer će doći do oticanja kolostruma (tečnost koja se luči iz bradavica) te bi bilo poželjno da vlažnim maramicama brišete bradavice i oko bradavica. Isto tako, bilo bi dobro da nosite udoban grudnjak. Iako će biti teško oduprijeti se, ne pokušavajte istisnuti kolostrum već ga pustite da sam ističe.

Znojenje u trudnoći je normalno zbog povećanog zadržavanja vode u tijelu, ali ako primijetite obilno znojenje uz nedavno povećanje tjelesne težine, česte glavobolje koje su povezane sa smetnjama vida, bol iznad grudi ili povraćanje, obratite se svom ljekaru jer je moguće da imate preeklampsiju. Ljekaru se za svaki slučaj obratite i ukoliko imate visoku temperaturu, groznicu ili zamagljen vid, iako je moguće da ste se samo prehladili.

Zanimljivosti

Vaša beba u ovoj sedmici je velika kao patlidžan. Teži oko 771 gram, a duga je oko 35,5 centimetara. Na ultrazvuku biste mogli vidjeti kako se beba smije. U ovom trenutku joj je Vaš glas jasniji nego ikad prije i vjerovatno će reagovati na njega. Beba priprema svoj imunološki sistem za život van stomaka tako što apsorbuje Vaša antitijela. U ovoj sedmici, beba više ne treba podršku Vaših endokrinih organa jer počinje proizvoditi svoje vlastite hormone. Postaje pametnija jer se dosta moždanog tkiva razvija.

Bebine oči se formiraju i uskoro će početi da se otvaraju, ako već nisu. Trepavice su joj već narasle, a uskoro će početi da trepće. Još uvijek nema dovoljno pigmenta u šarenici oka za određivanje boje očiju. Refleks sisanja dolazi do izražaja pa ako joj se prst nađe u blizini usta, počet će ga sisati – tako beba vježba za dojenje kad dođe na svijet. Krvni sistem bebe je potpuno razvijen i razvijaju se krvni sudovi u plućima neophodni za disanje, a srce nastavlja da pumpa krv u krvotok. Koža vaše bebe je sada naborana i još uvijek providna. Sastoji se od skoro 100% vode i crvenkasto-ružičaste je boje. Iako je bebin skelet razvijen, zglobovi i ligamenti još uvijek nisu. Manje je plodove vode, što znači da ćete osjetiti svaki pokret bebe.

Sadržaj ovog članka je razvijen u saradnji s Udruženjem studenata medicine Bosne i Hercegovine.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?