Search
Home » 2. Trimestar » 25. sedmica

25. sedmica

Još 15 sedmica!

Vaša beba je veličine karfiola!

Sada kada ste trudni 25 sedmica i približate se zadnjem tromjesečju, verovatno Vam je sinulo da ćete uskoro morati da rodite ovu bebu. To bi moglo biti malo zastrašujuće, ali je i uzbudljivo! Uživajte u ovom periodu jer predstojeće tromjesečje može biti zahtjevno.

Normalno je da ste na kilaži dobili sedam do osam kilograma od početka trudnoće. Vaša materica je sad veličine jedne fudbalske lopte, a bebini udarci postaju sve češći. Normalne dnevne aktivnosti sada mogu postati teže izvodljive, kao npr. obuvanje, oblačenje i upravljanje automobilom. Tokom dana, Vaše tijelo zadržava vodu pa Vam stvara osjećaj napuhanosti uveče. Vjerovatno se još uvijek osjećate prilično energično, ali možda ćete se takođe početi osjećati opterećeno zbog bebe postaje sve veća. Budete li osjećali povećan umor, odmarajte kad god možete.

Simptomi 25. sedmice trudnoće

Možda Vam se već čini da trudnoća traje cijelu večnost zbog raznih simptoma s kojima ste se morali boriti i izboriti. Ipak, morat ćete se boriti i dalje jer je moguće da će Vas u ovoj sedmici sačekati ovi simptomi:

 • problemi sa spavanjem
 • učestalo mokrenje
 • zatvor
 • hemoroidi
 • gasovi
 • nadimanje
 • žgaravica
 • lažni trudovi
 • pojačano znojenje
 • lupanje srca
 • svrab
 • povećane i bolne grudi
 • svrbež kože
 • oticanje nogu
 • proširene vene
 • promjene raspoloženja
 • učestale glavobolje
 • zaboravnost.

Podsjetnici za 25. sedmicu trudnoće

Spavajte na lijevom boku kako bi Vam noću bilo što udobnije. Što se bebe tiče, ona uspostavlja svoj obrazac spavanja koji je veoma sličan onom kod novorođenčeta Primijetit ćete da je aktivna neki dio dana, a zatim tiha 12 do 14 sati. Ako ste zabrinuti zbog ograničene aktivnosti, pokušajte da popijete gutljaj vode ili soka da vidite motiviše li to bebu na pokretanje.

Na svakoj kontroli kod ljekara je potrebno izmjeriti težinu i krvni pritisak. Ako već niste, uradite test za toleranciju glukoze kako bi se utvrdilo imate li gestacijski dijabetes.

Zbog pritiska sve šire materice na Vaše organe koji se zbog toga pomjeraju, moguće je da Vam se desi  nekontrolisano curenje mokraće prilikom kihanja ili kašljanja, a zbog pritiska na mokraćni mjehur, često ćete osjećati potrebu da mokrite.

Možda ne možete spavati jer postajete nervozni zbog poroda, možga je to zbog Vaših hormona, a možda Vam samo smeta veliki stomak. Isprobajte različite strategije za spavanje. Pokušajte piti više vode rano u toku dana, tako da možete početi da smanjujete unos kako se približava vrijeme za spavanje kako biste tokom noći rjeđe išli u toalet.

Vježbajte, redovno šetajte, pijte puno vode i jedite puno hrane bogate vlaknima kako biste se smanjili mogućnost pojave zatvora. Hemoroidi, tj. otečene analne vene su česta pojava u drugoj polovini trudnoće jer beba pritiska donje dijelove crijeva, a ako stavite zatvor pod kontrolu, to će Vam pomoći da spriječite naprezanje prilikom vršenja velike nužde i time spriječiti buduće oticanje i nelagodu. A ako ste se pitali zašto često imate gasove, to je zbog toga što Vaši hormoni usporavaju probavu.

Beba pritiska gornje dijelove crijeva, što zauzvrat može potisnuti želučanu kiselinu iz Vašeg želuca do jednjaka i uzrokovati žgaravicu. Većina antacida je bezbjedna tokom trudnoće (ali ipak se posavetujte sa svojim ljekarom) i takođe sadrže puno kalcijuma kao dodatni bonus. Izbjegavanje masne i začinjene hrane, posebno prije spavanja, takođe može pomoći kod žgaravice.

Lažni trudovi se obično pojavljuju oko 28. sedmice, ali neke buduće mame ih primjećuju i ranije od toga. Ako ih dobijete, primijetit ćete da Vam materica postaje veoma tvrda i zategnuta, a zatim da se vraća u normalu. Srećom, ove kontrakcije nisu česte i ne dešavaju se redovno. Oni će takođe nestati ako promijenite položaj. Pravi trudovi će se, s druge strane, ponavljati i bit će sve jači i češći. Ako ste zabrinuti da su Vaši trudovi pravi, odmah pozovite ljekara. Možda ćete se prijevremeno poroditi, a ponekad se prijevremeni porod može zaustaviti ako se primijeti dovoljno brzo. Neke buduće mame su u većoj opasnosti od ranog poroda, uključujući one koje su trudne 25 sedmica s blizancima.

Ova sedmica karakteristična je po značajnom rastu trbuha te izbočenju pupka, a 6,5 ​​cm iznad pupka možete čak i opipati gornji dio materice. Zbog pripremanja za nadolazeće dojenje, grudi se uvećavaju i postaju bolnije. Sada možete očekivati ​​sve veći osjećaj zatezanja i svrbež kože rastućeg stomaka i grudi. Pijte puno vode i njegujte kožu bezbjednim, bogatim i hidratantnim kremama, a izbjegavajte tuširanje vrućom vodom ili isušujućim sapunima kako ne biste još više isušili kožu.

Redovni pokreti su znak zdrave, aktivne bebe. Od ove sedmice savjetuje se praćenje bebinih pokreta te je normalno svakih 10 minuta da se desi jedan njen pokret. Ako već neko vrijeme niste osjetili da se beba pomjera i želite malo uvjeravanja da je sve u redu, popijte ledenu vodu, pustite muziku ili zamolite partnera da Vas blago ismasira, a Vaše dijete bi se moglo jednostavno probuditi i zadati Vam nekoliko udaraca. Ukoliko primijetite da se beba kreće manje nego uobičajeno ili se nikako ne kreće, trebali biste odmah posjetiti ljekara. Kako bi se spriječile neželjene komplikacije, brojite bebine udarce i pokrete, a u tome Vam mogu pomoći mnoge dostupne aplikacije.

Obratiti pažnje na promjene vida ili zdravlja očiju. Trudnoća može privremeno uticati na Vaše oči, uzrokujući zamagljen vid i suhoću očiju. Promjene vida takođe mogu biti znak komplikacija kao što su preeklampsija i gestacijski dijabetes pa za svaki slučaj obavijestite ljekara o svakoj promjeni koju primijetite.


Povremeni grčevi, nadutost i tupa bol u abdomenu mogu biti prisutni kod svake trudnice. Međutim, ukoliko počnete osjećati jaku, oštru i upornu bol ili neugodnu napetost u desnom dijelu abdomena, odmah posjetite ljekara jer ovi simptomi mogu ukazivati na preeklampsiju.

U toku trudnoće, normalno je da se javi krvarenje nakon seksualnih odnosa, a dešava se zbog hormonalnih promjena, prisutnosti infekcije ili nakon pregleda regije karlice. Ukoliko primijetite krvarenje koje je praćeno grčevima, umorom i malaksalošću, odmah se javite ljekaru.

Veliki broj trudnica u ovoj sedmici primijeti pojačano znojenje, a uzrok toga mogu biti protok krvi, metabolizam i veći broj hormona koji povećavaju tjelesnu temperaturu. Organizam na to reaguje pojačanim znojenjem kako bi se spustila temperatura tijela. To je normalan proces tijela trudnice tokom ovih sedmica trudnoće. Izbjegavajte saune i jacuzzi kade jer mogu dodatno povećati temperaturu tijela što može negativno uticati na bebu.

Lupanje srca nije neuobičajeno tokom trudnoće jer Vaše srce pumpa 50% više krvi, a tu dodatnu krv pumpa čak i brže nego inače. O svim promjena u radu srca koje primijetite ipak obavijestite ljekara, mada ne bi trebalo da brinete.

Zanimljivosti

U 25. sedmici trudnoće, beba je veličine karfiola. Duga je oko 35 cm od glave do pete, a teška oko 680 grama. Uživa u svom novostečenom osjećaju ravnoteže – sada uči šta je gore, a šta dolje. U ovom periodu, beba poprima ljudski oblik i počinje se razvijati brže.

U bebinom mozgu se počinje formirati primarna memorija, a stvara se još masti i kose. Mogla bi otvoriti oči ove sedmice. U ovom periodu dolazi do razvoja mrežnjače (dijela oka) i povećava se oštrina bebinog vida. Na koži se pojavljuju nabori i izrazito je mekana, ali u predstojećim  mjesecima će se ispuniti mašću te očvrsnuti. Ispod kože dolazi do razvoja sićušnih kapilara.

Kod bebe muškog pola, testisi se spuštaju u skrotum dok kod se bebe žensko pola završava formiranje vagine i spoljnih genitalija.

Beba može reagovati na Vaš glas pomjeranjem ili štucanjem, a njeni pokreti su sada postali primjetniji i vjerovatno ste uočili neke obrasce. Kada osećate mnogo udaraca, beba je budna, a kada ne osjećate, vjerovatno spava.

Receptori ukusa su već razvijeni te beba može kroz plodovu vodu osjetiti sve ukuse koje unesete hranom. A pošto su se do 25. sedmice već razvile nosnice i nos, čulo mirisa kod bebe postaje izraženije. Jedino što beba trenutno može osjetiti je miris plodove vode zbog toga što kiseonik u veoma malim količinama dobija od majke kroz pupčanu vrpcu.

Beba udiše i izdiše male količine plodove vode koja je od suštinske važnosti za razvoj njenih pluća. Pluća trenutno još uvijek nisu dovoljno razvijena za samostalno disanje jer je njihov razvoj jako spor. Od ovog perioda, pluća počinju stvarati surfaktant, veoma važnu supstancu koja će osigurati ekspanziju pluća pri bebinom prvom udisaju. Dolazi do razvoja alveola i membrana između alveola i kapilara koja dopušta razmjenu CO2 i O2.

Sadržaj ovog članka je razvijen u saradnji s Udruženjem studenata medicine Bosne i Hercegovine.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?