Search

24. sedmica

Još 16 sedmica!

Vaša beba je sada velika kao dinja.

Sada ste trudni šest mjeseci, a otprilike u ovoj sedmici ili nešto kasnije, moguće je da ćete zaista početi da osjećate da ste trudni u punom smislu te riječi. Beba se rita sve jače i jače, a to bi mogli osjetiti i drugi kad Vam dodirnu stomak. U 24. sedmici trudnoće, beba je obično pozicionirana uspravno, a zadnjica joj je dolje pored Vašeg grlića materice. Može biti pozicionirana i poprečno ili bočno, što može biti malo manje udobno. Često možete odrediti u kojoj se poziciji nalazi beba na osnovu toga odakle dolaze njeni udarci nogom i šakom.

Simptomi 24. sedmice trudnoće

Kako beba raste, Vaše tijelo podnosi sve veći teret, pa je moguće da u ovoj sedmici trudnoće osjetite simptome koji nisu baš prijatni. U 24. sedmici može Vam se javiti sljedeće:

  • oticanje zglobova i stopala
  • problemi sa spavanjem
  • žgaravica
  • bol u okruglim ligamentima
  • grčevi u nogama
  • bol u leđima
  • lažni trudovi
  • linea nigra
  • strije.

Podsjetnici za 24. sedmicu trudnoće

Ako su Vam noge otečene, podignite ih dok sjedite. Često ustajanje i hodanje takođe mogu pomoći. Blago oticanje je normalno, ali otok na licu, jak otok na rukama, neravnomjerno oticanje (na jednoj nozi, ali ne i na drugoj) i iznenadno oticanje nisu. To su znakovi preeklampsije, opasne komplikacije trudnoće, pa obavijestite svog ljekara ako osjetite oticanje koje Vam se čini neobičnim.

Noge u kojima osjetite zategnutost mišića, bolne noge ili nekontrolisani nagon da pomjerate noge mogu biti znak dehidracije, pa provjerite pijete li puno vode. Često protežite noge i mnogo šetajte. Obavijestite ljekara ako imate grčeve u nogama jer oni mogu značiti da imate nedostatak nekog nutrijenta ili neki drugi problem.

Još uvijek imate bolove u leđima, a možda će se čak i pogoršati u ovoj sedmici. To je zato što kako beba postaje veća, povećava se i Vaša materica koja pritiska kičmu, čineći je zakrivljenijom i napregnutijom. Osim toga, mišići leđa moraju napornije raditi kako bi izdržali dodatnu težinu. Obavijestite svog ljekara ako iskusite jake bolove.

Linea nigra je tamna linija koja se proteže po sredini Vašeg stomaka. Pod uticajem hormona trudnoće, linea nigra bi trebala izblijediti u roku od nekoliko sedmica do mjeseci nakon poroda.

Strije, tj. ”tigrove pruge” mogu se nastaviti pojavljivati ​​kako se Vaša koža još više rasteže. Ako ste trudni 24. sedmice s blizancima, veća je vjerovatnoća da ćete ih dobiti nego ako nosite jednu bebu.

Vjerovatno ste se ugojili oko sedam kilograma do sada, a oni odražavaju ne samo Vašu bebu već i posteljicu i dodatnu zapreminu krvi. Ako ste trudni s blizancima, trebalo da da ste do sada dobili oko 11 kilograma. Ako ste dobili toliko, zapravo ste smanjili rizik od prijevremenog poroda. Bez obzira nosite li jednu ili više beba, ako ste se udebljali mnogo više ili manje nego što je prepručeno, razgovarajte sa svojim ljekarom.

Vježbanje je važno prije rođenja bebe, a to uključuje i vježbanje dna karlice. Kegelove vježbe pripremaju Vaše vaginalne mišiće i mišiće perineuma za porod te mogu smanjiti rizik vaginalnog pucanja.

Puno hormona relaksina u organizmu može Vam dati veliku  fleksibilnost, ali pazite da ne istegnete labave zglobove i ligamente. Pažljivo se istežete kako se slučajno ne biste ozlijedili.

Pazite šta i kada jedete da ne biste pogoršali žgaravicu. Jedite češće male obroke kako biste spriječili probavne smetnje i, naravno, jedite zdravu hranu koja je značajna i za Vas i za Vašu bebu.

Moguće da ćete u ovoj sedmici raditi test glukoze kako bi se utvrdilo imate li gestacijski dijabetes. Ako rezultat bude pozitivan, ne brinite i samo slijedite uputstva svog ljekara u vezi pregleda, ishrane, vježbanja i drugih načina borbe protiv gestacijskog dijabetesa.

Zanimljivosti

Beba je u ovoj sedmici velika kao dinja. Duga je oko 30 cm od glave do pete, a teška oko 590 grama. Visina fundusa (od vrha materice do područja pubične kosti) u ovoj sedmici je vjerovatno između 21 i 25 cm.

Bebina naborana koža je još uvijek pomalo providna i poprima ružičasti sjaj zahvaljujući malim kapilarima koje su se nedavno formirali. Već ima otiske prstiju i stopala. Razvija se salo karakteristično za bebe i zato ona svakim danom izgleda sve slađe. Njene trepavice, obrve i kosa još nisu guste, a kosa je još uvijek bez pigmenta. Beba sada ima razvijen refleks štrecanja pa ćete možda otkriti da se beba štrecne kad čuje glasne zvukove.

Sadržaj ovog članka je razvijen u saradnji s Udruženjem studenata medicine Bosne i Hercegovine.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?