Search

23. sedmica

Još 17 sedmica!

Vaša beba je velika kao tikvica!

Drugo tromjesečje je u punom zamahu, a to ćete i osjetiti u ovoj sedmici. Udebljali ste se od pet do sedam kilograma, trudnički stomak je uočljiv, a u njemu se beba brzo razvija. Ona se sada zabavlja slušajući Vaš glas i otkucaje Vašeg srca, a može čuti i neke glasne zvukove poput sirene automobila i laveža pasa. Njen dolazak se bliži pa je dočekajte spremni – štedite za period nakon poroda, a razmislite i o otvaranju štednog računa za bebu. Bilo bi dobro i da se raspitate o dostupnim jaslicama ili dadiljama u mjestu gdje živite. Najbolje bi bilo da većinu priprema za dolazak bebe obavite u ovom tromjesečju jer ćete u narednom biti zauzeti pregledima kod ljekara svake druge sedmice.

Simptomi 23. sedmice trudnoće

Kako se vrijeme poroda bliži a beba je sve veća, normalno je da ste zabrinuti kako će Vaše tijelo podnijeti dalji razvoj i dolazak novog života na svijet. Olakšajte sebi tako što ćete podijeliti svoju brigu sa ljekarom, partnerom ili prijateljima. Simptomi koje možete očekivati u ovoj sedmici jesu nelagodni, ali barem nisu tako nepodnošljivi kao oni u prvom tromjesečju kada ste osjećali mučninu i umor. U 23. sedmici trudnoće možete očekivati sljedeće:

  • oticanje ruku i/ili stopala
  • lažni trudovi
  • bol u leđima
  • krvarenje i/ili oticanje desni
  • proširene vene
  • osjećaj zatezanja na sredini stomaka.

Podsjetnici za 23. sedmicu trudnoće

Protiv oticanja se možete boriti tako što ćete podignuti noge kad god možete, redovno šetati i piti puno vode. Pozovite svog ljekara ako Vam se javi ekstremno ili iznenadno oticanje jer to može biti znak opasne komplikacije trudnoće koja se zove preeklampsija.

Osjećaj zatezanja u stomaku je uzrokovan naprezanjem mišića. Obzirom da će se oni zatezati tokom poroda, trenutno naprezanje mišića je zapravo priprema za porod. Naprezanje mišića je normalno ako nije neprestano. Pijte puno vode i često mijenjajte položaje kako biste se osjećali ugodnije.

Dugotrajni bolovi u leđima se mogu očekivati jer rastuća beba počinje savijati kičmu i opterećivati ​​leđne mišiće. Bolovi u leđima su posebno česti kod žena koje su trudne 23 sedmice sa blizancima. Međutim, ako osjećate veliku bol, recite to svom ljekaru jer jaka bol može biti razlog za brigu.

Hormoni trudnoće povećavaju protok krvi i zbog čega je veća vjerovatnoća da će Vaše desni nateći i krvariti. Ako su Vam usta osjetljivija nego inače, koristite četkicu za zube s mekim vlaknima i nastavite ih čistiti koncem. Držite se svoje uobičajene rutine stomatoloških pregleda, posjećujući stomatologa najmanje svakih šest mjeseci. Vaš stomatolog bi zapravo mogao obavljati dodatne kontrole dok ste trudni, ali ipak ne rendgenskim snimanjem jer se to obično ne preporučuje kod trudnica.

Unošenje vitamina D dok ste trudni je važno, a boravak na suncu je najbolji način za to. Izađite napolje svaki dan i uživajte pet do 30 minuta na suncu. Nemojte pretjerivati sa sunčanjem da ne biste izgorjeli!

Hoćete li osjećati pokrete Vaše bebe svaki dan ili ne zavisi od nekoliko različitih faktora, uključujući položaj Vaše posteljice i da li je ovo Vaša prva trudnoća. Moguće je da još niste osjetili da se beba pokreće, a neke majke prvi put ne osete da se beba rita tek blizu trećeg tromjesečja. Položaj posteljice takođe utiče na to koliko brzo ćete osetiti da se beba pomjera, tako da je moguće da ćete osjećati samo nekoliko pokreta. Obratite posebnu pažnju nakon što jedete jer porast šećera u krvi često čini bebu energičnijom.

Mame i bebe su povezane u svakom pogledu, pa je Vaše fizičko i mentalno zdravlje ključno za dobrobit bebe. Zato brinite o sebi u svakom pogledu. Ako mislite da Vam treba, posjetite psihologa.

Zanimljivosti

Vaša beba je u 23. sedmici veličine tikvica. Duga je oko 29 cm od glave do pete, a teška oko 500 grama. Njeno slatko lice je u potpunosti formirano, a samo je još ostalo da beba razvije još malo masti da ga ispuni. Ona trenutno razvija svoj mozak, svoje male bradavice na grudima, vježba mišiće tako što udara ručicama i šutira nožicama, a vježba i disanje. Možda primijetite i da reaguje kad pijete hladna ili topla pića i da postaje aktivna nakon što jedete. A možda primijetite i da ima svoj ritam spavanja koji nije usklađen s Vašim.

Stomak u ovoj sedmici je dug oko 21 do 25 centimetara od stidne kosti do vrha materice. Trebalo bi da ste se do sada udebljali od pet i po do sedam kilograma, a ako nosite blizance, barem 10 kilograma. Debljajući se onoliko koliko je preporučeno za blizanačku trudnoću, smanjit ćete rizik od prijevremenog poroda. Zato jedete puno zdravih malih obroka dnevno i krećite se svaki dan.

Sadržaj ovog članka je razvijen u saradnji s Udruženjem studenata medicine Bosne i Hercegovine.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?