Search
Home » 2. Trimestar » 21. sedmica

21. sedmica

Još 19 sedmica!

Vaša beba je veličine banane.

Sada ste u najboljoj fazi trudnoće, bar kad je opšte fizičko stanje u pitanju. Mučnina i malaksalost su iza Vas, a stomak još nije toliko težak da bi Vas opterećivao. Pokušajte što više obaveza završiti prije nego što u uđete u treće tromjesečje jer Vas zbog povećane težine čeka lako umaranje, manjak energije i kratak dah, između ostalog. Ukoliko planirate da renovirate stan ili bebinu sobu, završite radove bar mjesec do dva prije termina poroda jer farbe i lakovi mogu isparavati i do osam sedmica, i to sa otvorenim prozorima, a takva isparenja su toksična.

Simptomi 21. sedmice trudnoće

Pri kraju ste petog mjeseca trudnoće, a uobičajeni simptomi za ovu sedmicu su nagovještaj onoga što Vas čeka u trećem tromjesečju. U ovoj sedmici mogu Vam se javiti sljedeći simptomi:

  • pojačan apetit
  • nadutost
  • bolovi u leđima
  • otečenost nogu
  • problemi sa desnima
  • strije
  • žgaravica i/ili loša probava
  • lažni trudovi
  • curenje iz dojki
  • suhoća i svrbež kože.

Podsjetnici za 21. sedmicu trudnoće

Lažni trudovi (BraxtonHicks kontrakcije) ne bi Vas trebali brinuti – one pripremaju matericu za porod. Međutim, ako trudovi ne prestaju nakon nekoliko minuta, ako postaju sve jači i češći i ako se pojavi tečnost ili krvarenje iz vagine, nazovite svog ljekara. Pijte puno vode kako biste smirili ove trudove, a osim toga, hidriranje sprječava zadržavanje vode u tijelu i najbolje je rješenje za obranu od infekcija mokraćnog sistema.

Svaka druga trudnica dobije strije koje uglavnom prate širenje tijela tokom trudnoće jer sa istezanjem kože puca i potporno tkivo ispod nje. Naročito se javljaju u ovoj sedmici kod žena koje nose blizance. Strije se mogu javiti na stomaku, dojkama, zadnjici, kukovima i butinama. Nastaju zbog genetike, ali i naglog rasta kilaže tokom trudnoće – zato pazite da jedete zdravo i kvalitetno i da ne pretjerujete s hranom. Nažalost, strije se ne mogu u potpunosti ni spriječiti ni liječiti, ali ipak njegujte svoju rastegnutu kožu bezbjednim i nježnim uljem, mlijekom ili kremom kako biste ublažili svrab i suhoću.

Vježbanje je možda dosadno, ali pomoći će kod oteknuća i cirkulacije. Isprobajte prenatalnu jogu, laganu šetnju ili plivanje ako Vam je stomak ovih dana posebno težak.

Psihofizički se pripremite za porod tako što ćete upisati školu za trudnice – ove pripreme će Vam pomoći da mnogo lakše prebrodite treće tromjesečje i sam porod.

Radite Kegelove vježbe kako biste održali tonus materičnih i karličnih mišića, a u tome mogu da pomognu i orgazmi! Ipak, ako Vam je ljekar savjetovao da izbjegavate seksualne odnose zbog rizika od prijevremenog poroda, pitajte ga da li se to odnosi samo na odnos ili i na sve stimulacije.

Vaši će se mliječni kanali u dojkama u potpunosti razviti do kraja ovog tromjesečja za slučaj da porod počne prijevremeno, pa je zato moguće da ćete osjetiti curenje iz dojki.

Zanimljivosti

U 21. sedmici trudnoće beba je veličine banane. Duga je oko 27 cm od glave do pete, a teška oko 360 grama. Kapci su formirani, a oči se pomjeraju iako su i dalje čvrsto zatvorene. Beba može da čuje, a kako sedmice idu, čut će sve bolje. Prvi zvukovi koje čuje su otkucaji Vašeg srca, zrak koji prolazi kroz Vaša pluća, krčanje crijeva i zvuk krvotoka koji prolazi kroz pupčanu vrpcu.

Spava od 12 do 14 sati dnevno, ali se periodi budnosti i sna često mijenjaju. Može Vas probuditi iz črvstog sna iznenadnim udarcem, a ako Vas pogodi u pun mokraćni mjehur, to bi Vas moglo i zaboljeti.

Beba guta i udiše plodovu vodu, a time unosi i malo kalorija. Ipak, beba sve hranljive sastojke u najvećoj mjeri dobija preko posteljice koja nastavlja da raste tokom trudnoće, iako je beba već sada veća od posteljice. Razvija se probavni sistem bebe, u crijevima se stvara mekonijum koji ćete vidjeti na prvoj prljavoj bebinoj peleni.

Ako u ovoj sedmici odete na ultrazvuk koji se radi sredinom trudnoće, ne samo da ćete vidjeti svoju bebu na ekranu, već ćete moći vidjeti i njene hemisfere mozga i komore njenog srca.

Sadržaj ovog članka je razvijen u saradnji s Udruženjem studenata medicine Bosne i Hercegovine.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?