Search
Home » 2. Trimestar » 20. sedmica

20. sedmica

Još 20 sedmica!

Čestitamo! Sada ste na pola trudnoće! Vaša beba je veličine paprike.

U zavisnosti od toga kako ste podnijeli prvu polovinu, može Vam se činiti da vrijeme leti ili da ide sporo kao puž. U svakom slučaju, sada u petem mjesecu trudnoće izgledate i osjećate se kao prava trudnica – sve češći, jači i jasniji pokreti beba Vas podsjećaju da u sebi nosite novi život, a stomak Vam je toliki da možete nositi pravu trudničku garderobu. Možda će Vam trebati i veći broj cipela, za šta su krivi trudnički hormoni, a birajte udobne modele u kojima ćete hodati stabilno. Uobičajeno je i da žene nakon poroda trajno promijene veličinu obuće i do jedan broj veće. Ako mislite da Vam je stomak premali ili preveliki, obratite se svom ljekaru, ali imajte na umu da se ne biste trebali upoređivati s drugim trudnicama jer nije kod svih trudnica stomak iste veličine.

Simptomi 20. sedmice trudnoće

Kako Vaše tijelo naporno radi na pripremanju dolaska bebe na svijet, u ovoj sedmici možete očekivati razne simptome:

 • vaginalni iscjedak
 • grčevi u nogama
 • pojačan apetit
 • žgaravica i/ili otežano varenje
 • zatvor
 • nadutost
 • podrigivanje
 • brži rast kose koja je jača i gušća
 • jači nokti
 • pojačana dlakavost
 • povišen nivo energije
 • povećan seksualni nagon
 • oticanje
 • kratak dah
 • oštri bolovi u stomaku, kukovima ili na preponama.

Podsjetnici za 20. sedmicu trudnoće

Možda ste već dobili pet kilograma do sada, a od sada očekujte da dobijate oko pola kilograma sedmično ukoliko nosite jednu bebu. Ako ste začeli s viškom kilograma, trebate dobijati malo manje na težini, a ako ste začeli s manjkom kilograma, trebate dobijati malo više. Jedite više malih, zdravih obroka dnevno umjesto nekoliko obilnih.

Možda već u ovoj sedmici osjetite lažne trudove (BraxtonHicks kontrakcije), a oni Vas mogu iznenaditi ako ih nikada niste iskusili. Mogu izazvati neugodan osjećaj, ali ne traju dugo. Nećete se poroditi ako osjetite ove trudove,  ali ako počnete da osjećate bol, a kontrakcije ne prestanu, posjetite ljekara.

Kako se materica širi, ona gura pluća i zato možete imati kratak dah. To se naročito može desiti ako ste trudni 20 sedmica sa blizancima. Sjedite i odmorite se kad god osjetite da ste se zadihali.

Počevši od otprilike 20. sedmice trudnoće, ljekar će mjeriti visinu fundusa materice pri svakoj prenatalnoj posjeti. Visina fundusa je udaljenost od stidne kosti do vrha materice. Veća ili manja visina fundusa može biti znak da postoji gestacijski dijabetes, problem u rastu ili da su bebina stopala ili zadnjica postavljeni tako da prvi izađu iz vagine prilikom poroda. Ako ste trudni 20 sedmica sa dvije ili više beba, ljekar neće mjeriti visinu fundusa zato što je teško procijeniti odgovarajući vrijednost za višeplodne trudnoće, pa će umjesto toga ljekar više obratiti pažnju na povećanje Vaše tjelesne težine.

Blago oticanje je uobičajeno i trebalo bi proći nakon poroda. Podižite noge kad god možete. Ako primijetite iznenadno ili veliko oticanje, obratite se ljekaru.

Kako beba počinje da pravi pritisak na probavni sistem, on možda neće raditi baš kao što je radio prije trudnoće. Pazite šta jedete ako imate žgaravicu ili ako osjećate nelagodu u želucu – kisela i začinjena hrana može uzrokovati stomačne probleme.

Redovno se istežite i pijte puno vode kako biste spriječili grčeve u nogama.

Zbog povišenog nivoa hormona, možete očekivati ​​da će se vaginalni iscjedak nastaviti povećavati do poroda. Obratite se ljekaru ako je iscjedak žut, zelen ili neugodnog mirisa.

Povišen nivo hormona estrogena i progesterona uzrokuje jak libido, tj. seksualni nagon, pa slobodno vodite ljubav s partnerom kad god ste raspoloženi.

Kosa Vam brzo raste, jača je i gušća, a i nokti su jači zbog hormona trudnoće, ali i pojačane cirkulacije i ubrzanog metabolizma zbog kojih kosa i nekti dobijaju više hranljivih sastojaka nego inače. Međutim, mogu se pojaviti dlake na drugim dijelovima tijela, a kod nekih trudnica kosa postane suha a nokti krti. Znajte da će se stanje kose i noktiju vratiti u normalu nekih šest mjeseci nakon poroda.

Kako materica raste, rastežu se okrugli ligementi unutar materice pa ćete zato možda osjetiti oštre bolove u stomaku, kukovima ili na preponama. Vrh materice se sada nalazi u visini pupka.

Oko polovina trudnica ima zatvor zbog povišenog nivoa hormona progesterona koji opušta sve mišiće u tijelu, pa i crijevni trakt, što dovodi do sporije probave koja može rezultirati nadutošću, podrigivanjem i zatvorom. Zato jedite hranu bogatu vlaknima i pijte puno tečnosti, što će pomoći i protiv nastanka hemoroida. Ipak, laksative izbjegavajte.

Izbjegavajte dugotrajno stajanje, sjedite i držite noge podignutim kad kog možete, a nosite i kompresivne čarape kako biste izbjegli ili ublažili pojavu proširenih vena. Izbegavajte i podizanje teških predmeta i uvijanje leđa dok podižete kako biste izbjegli povredu leđa.

Na ultrazvuku koji se radi između 20. i 24. sedmice, ljekar će procijenti poziciju placente. Ako je blizu grlića ili prekriva grlić i otvor materice, ova pojava se zove placenta previa ili niskoležeća posteljica i zahtijeva praćenje.

Ako obavite ultrazvuk, moći ćete vidjeti komore bebinog srca, bubrege, hemisfere mozga, pa čak i polne organe, što znači da, ako već niste, možete saznati pol bebe. A ako nosite blizance, provjerit će se jesu li glave beba približno iste veličine. Ako nisu, obavit će se još mjerenja kako bi se utvrdilo ima li neki blizanac problema s rastom.

Zanimljivosti

U 20. sedmici trudnoće beba je veličine paprike Teška je oko 290 grama, a duga oko 16,5 cm od tjemena do trtice. Od sljedeće sedmice beba će se mjeriti od glave do pete.

Bebi počinje da raste prava kosa, a ne lanugo. Ta kosa će otpasti oko dvije sedmice nakon rođenja, a onda će porasti nova. Kosti postaju sve gušće i čvršće, ušne kosti su potpuno formirane pa često pričajte i pjevajte svojoj bebi, a nos počinje da dobija oblik – beba sve više počinje da liči na mamu ili tatu!

Bebin mozak razvija nervne centre zadužena za čula pa bba postaje sve više osjeća svoje okruženje – zvukove unutar Vašeg tijela i iz okruženja, ukus plodove vode i reaguje kad pritisnete stomak. Beba sada cupka, pruža ruke i noge, pravi kolutove, sisa prste na kojima rastu nokti, igra se s pupčanom vrpcom. Možete ponekad osjetiti ritmične pokrete što znači da beba štuca, a to je normalna pojava.

U ovom periodu trudnoće u crijevima bebe počinje da se stvara mekonijum, a tu će se taložiti do rođenja. To je viskozna, katranasta supstanca koja se sastoji od žučnih kiselina, žučnih soli, ostatka ćelija crijeva, lanugo dlačica, sluzi i vode. Beba će ga dijelom izbaciti iz sebe oko šest sati nakon rođenja, a u potpunosti u narednih nekoliko dana.

Sadržaj ovog članka je razvijen u saradnji s Udruženjem studenata medicine Bosne i Hercegovine.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?