Search
Home » 2. Trimestar » 19. sedmica

19. sedmica

Još 21 sedmica!

Za samo sedmicu dana ćete biti na pola trudnoće!

Vaše tijelo je već prošlo kroz brojne promjene, a pripremite se za još! Vaš stomak će rasti sve brže u sedmicama koje dolaze. Dok postajete sve veći, vodite računa o ishrani. Suvišni kilogrami mogu otežati trudnoću kao i sam porod. Osim toga, taj višak se kasnije teško skida. Ne zaboravite da tokom trudnoće dijete ne dolaze u obzir, ali je zato zdrava ishrana uvijek dobrodošla. Za održavanje težine i smanjenje vjerovatnoće od dobijanja gestacijskog dijabetesa radite vježbe otpora sa tegovima.

Simptomi 19. sedmice trudnoće

Uobičajeni simptomi trudnoće u 19. sedmici nisu teški – više liče na smetnje. Naravno, to ne znači da je nositi se s njima lako. Ovo su neki od ne baš prijatnih simptoma koje možete imati u 19. sedmici:

 • bolovi u stomaku
 • vrtoglavica i nesvjestica
 • grčevi u nogama
 • bok u kukovima
 • naleti vrućine
 • poremećaj sna
 • kandidijaza
 • promjena boje kože
 • žgaravica
 • diskoloracija kože
 • osjećaj vrućine i pojačano znojenje
 • nespretnost.

Podsjetnici za 19. sedmicu trudnoće

Ako želite saznati pol Vaše bebe, ovo je idealan momenat za to. Ako ne želite, onda na vrijeme obavijestite osobu koja Vas pregleda kako bi Vam to ostalo iznenađenje.

Vaša materica postaje sve veća i sada je već došla do visine pupka. Kako materica raste, tako se ligamenti koji je okružuju sve više rastežu i mogu uzrokovati povremene oštre bolove ili potmuli bol u donjem dijelu stomaka, najčešće na jednoj strani. Ovaj bol se najčešće javlja kada mijenjate pozu ili naglo ustajete. Bol uglavnom umine kada ležite ili odmarate. O ovoj pojavi ne treba brinuti, ali ukoliko se kojim slučajem bol pojača ili ne prestaje kada odmarate, porazgovarajte sa ljekarom. 

Rast stomaka mijenja vaše držanje i remeti osjećaj za ravnotežu. Nespretnost Vas ne treba brinuti jer je to tek jedan od neobičnih simptoma trudnoće, ali ipak budite oprezni pri kretanju. Nemojte nositi štikle već birajte ravne cipele kako biste izbegli rizik od pada jer udarac u stomak može biti opasan. Budite oprezni prilikom silaska sa stepenica i hodanja neravnim terenima. Prilikom vježbanja, preduzmite sve mjere da se zaštite od pada ili udarca u stomak.

Uvijek se vezujte kad ste u automobilu – donji dio pojasa neka Vam bude ispod stomaka, a gornji udobno namjestite između grudi.

Zbog pojačanog krvotoka možete osjećati da vam je toplije nego inače i da se pojačano znojite. Oblačite se lagano i slojevito i pijte dosta tečnosti.

Ako Vas muče grčevi u nogama, masirajte noge i radite vježbe istezanja.

Usljed niskog pritiska koji je karakterističan za trudnoću, može se desiti da povremeno osjetite vrtoglavicu, ošamućenost ili nesvjesticu. Ovi simptomi naročito mogu da se jave pri naglom ustajanju ili poslije kupanja u toploj vodi. Osim toga, beba vrši pritisak na pluća pa zato dobijate manje kiseonika. Drugi uzroci vrtoglavice i nesvjestice mogu da budu i anemija ili nizak nivo šećera u krvi zbog čega bi trebalo da svom ljekaru kažete ukoliko osjetite ove simptome, a naročito u slučaju nesvjestice.

Obzirom da u ovom periodu stomak postaje sve izraženiji, vjerovatno ćete primijetiti da Vam je sve teže da pronađete dobar položaj za spavanje. Pored toga, ukoliko i dalje imate i problem sa učestalim mokrenjem, to znatno može uticati na kvalitet spavanja. Što se samog položaja tiče, podmetnite dodatne jastuke između nogu i iza leđa, a ukoliko često ustajete noću do toaleta, pokušajte da u večernjim satima što manje pijete tečnosti i nemojte obilno večerati.

Ako Vas noću muči bol u kuku, pokušajte spavati na boku s trudničkim jastukom između koljena. Takav jastuk će Vam sigurno dobro doći, pogotovo ako ste trudni 19 sedmica s blizancima.

Dobra ishrana tokom trudnoće ključna je i za Vas i za bebu. U svoje obroke uključite hranu poput jaja, lososa, lisnatog povrća, orašastih plodova, jogurta i zobenih pahuljica.

Moguće je da Vam se u trudnoći, a naročito u drugom tromjesečju, pojavi kandidijaza – pretjerano razmnožavanje gljivice kandide. Simtpomi su obilna sirasta sekrecija bijele, žućkaste ili zelenkaste boje sa mirisom sličnim kvascu, crvenilo, svrab ili iritacija usmina vagine, kao i osećaj žarenja prilikom uriniranja ili seksualnog odnosa. Kod trudnica se javlja  zato što se zbog visokog nivoa estrogena u vagini stvara više glikogena (šećera), što pogoduje razvoju gljivica. Ova infekcija nije naročito opasna, ali izaziva osjećaj nelagode “tamo dolje”. Neliječena kandidijaza može tokom poroda dospjeti u usta novorođenčeta i izazvati sor (mliječac), gljivičnu infekciju uobičajenu kod beba, a koja bebi može izazvati teškoće sa gutanjem i varenjem. Kako simtpomi ove infekcije mogu ličiti na druge, opasnije infekcije (seksualno prenosive infekcije, bakterijsku vaginozu), jako je važno da Vas pregleda ljekar.  Ako imate kandidijazu, on će Vam prepisati  antifugalnu vaginalnu kremu ili supozitorije bezbjedne za trudnoću, a terapiju ćete vjerovatno primati sedam dana.

Možda primijetite da su Vam dlanovi crveni, a uzrok je velika količina estrogena u Vašem tijelu. A možda primijetite da su Vam potamnile bradavice, predio ispod pazuha, unutrašnja strana bedara i vulva. Linija koja se pojavila od pupka do stidne kosti naziva se linea nigra, ili tamna crta. Ove promjene će vjerovatno nestati ubrzo nakon poroda. U međuvremenu, zaštitite se od sunca jer ih ono može pojačati.

Žgaravica bi Vas mogla pratiti ove sedmice. Glatka mišićna vlakna želuca su pod uticajem Vaših trudničkih hormona. Zbog toga sadržaj želuca može lako da se vrati nazad u jednjak. Možete imati osjećaj žarenja nakon obroka, naročito ako ste jeli dosta začinjenu hranu. Stanje može olakšati nezačinjena hrana i izbjegavanje namirnica koje su teške za varenje. Kada spavate, izdignite gornji dio tijela na par jastuka i provjerite sa ljekarom da li možete uzimati neke lijekove za regulisanje kiseline.

Zanimljivosti

Vaša beba je veličine ploda manga i sada teži oko 240 grama, a dugačka je oko 15,3 centimetara. Na bebinoj koži sada počinje da se stvara sirasti maz (vernix caseosa) koji se sastoji od uljaste sekrecije kože, mrtvih ćelija i lanuga (finih dlačica koje prekrivaju kožu bebe). Ovaj zaštitni sloj čuva nježnu bebinu kožu dok je okružena plodovom vodom, a takođe služi i kao lubrikant koji pomaže da beba lakše prođe kroz porođajni kanal prilikom rođenja.

Vaša beba brzo raste i dobija na težini. Još uvijek nema puno sala i zato koža trenutno izgleda pomalo naborano i providno. Ruke i noge su sada u proporciji s tijelom, a majušne dlake niču na tjemenu glave. Mozak nastavlja da razvija regije zadužene za čula mirisa, ukusa, sluha, vida i dodira.  Ukoliko nosite dječaka, eksterne genitalije su jasno vidljive i nastavljaju da rastu. Testisi luče testosteron još od 10. sedmice trudnoće. Ukoliko nosite djevojčicu, njen reproduktivni sistem je već formiran. Vagina, materica i jajovodi su već na svom mjestu, a jajnici imaju preko 6 miliona primitivnih jajnih ćelija. Do momenta kada se beba rodi broj tih ćelija će opasti na do četiri miliona, a to su sve jajne ćelije koje će imati tokom života.

Sadržaj ovog članka je razvijen u saradnji s Udruženjem studenata medicine Bosne i Hercegovine.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?