Search

18. sedmica

Još 22 sedmice!

Kako beba raste i Vaš apetit raste!

U ovoj sedmici sigurno imate povećan apetit i želju za određenom hranom, a to može rezultirati povećanjem težine. Ipak, debljanje je većinom posljedica zadržavanja tečnosti, materice koji raste, posteljice, Vaše bebe i plodove vode u materici. Većina žena ubrzano stvori oko 3,5 kg rezerve masnog tkiva za potrebe rasta i razvoja bebe i kao energetsku rezervu potrebnu za dojenje.

Kako i Vaša beba i Vaš struk rastu, pravo je vrijeme za trudnički šoping! Udobna i široka odjeća, obuća s ravnim đonom, trudnički grudnjaci, gaće i čarape – sve ćete to nositi tokom i nakon trudnoće dok Vaše tijelo ne povrati nekadašnji oblik. Pojas (steznik) za trudnice  je jedina stavka na šoping listi koja je rezervisana samo za trudničke dane. Može Vam mnogo značiti u kasnijoj fazi trudnoće, kada je stomak već prilično težak. Ipak, treba znati da postoje modeli steznika koji se mogu nositi i nakon poroda, u periodu kada ti se stomak vraća “na staro”.

Simptomi 18. sedmice trudnoće

Ne samo da ste vrlo zauzeti pripremama za bebu, već se vjerovatno borite i s nekim ne baš prijatnim simptomima trudnoće u ovoj sedmici. Ipak, jedan vrlo prijatan simptom se obično javlja u ovo vrijeme, a to osjećaj pomjeranja bebe u stomaku. Ako ste već rađali, taj simptom ste vjerovatno osjetili još ranije. U 18. sedmici trudnoće možete očekivati sljedeće:

 • oticanje stopala i/ili šaka
 • bolovi u leđima
 • grčevi u nogama
 • proširene vene
 • problemi sa spavanjem
 • krvarenje iz nosa
 • osječaj pokreta bebe u stomaku
 • bol okruglih ligamenata
 • nizak krvni pritisak
 • vrtoglavica
 • nadimanje
 • stvaranje strija
 • krvarenje desni.

Podsjetnici za 18. sedmicu trudnoće

Sluh bebe se uveliko razvija, pa iskoristite to da joj pjevate! Iako ona još uvek ne razlikuje glasove, sigurno je da će joj nakon rođenja Vaš glas biti poznat i najviše je umirivati. Jeste li znali da buka uspavljuje novorođenčad? U materici nikad nije tiho jer beba stalno sluša zvukove Vašeg tijela, otkucaje srca i strujanje krvi. Zato će joj po dolasku na svijet biti najlakše zaspati uz zvukove poput usisavanja ili buke sa obližnjeg gradilišta.

Kako trudnoća odmiče, javljaju se bolovi u leđima. Rastom materice stvara se dodatno opterećenje na donji dio leđa, a stomak postaje ispupčen, mijenjajući time prirodno držanje tijela. Trudnice zbog ovoga često imaju tipično trudničko geganje. Pored izmijenjenog držanja tijela, na bolove u leđima utiče i povećano lučenje hormona relaksina koji opušta ligamente i zglobove. Ono što može pomoći je da podignete noge dok sjedite.  Dok stojite, stavite jednu nogu na stepenik kako bi se uklonio dio pritiska sa donjeg dijela leđa. Umjereno grijanje krsta također pomaže. Ipak, ukoliko Vam bol u leđima stvara velike tegobe, najbolje je da se posavetujete sa ljekarom. 

Vaša stopala mogu biti otečena zbog sve te dodatne tečnosti koju nosite u svom tijelu u 18. sedmici trudnoće, a gravitacija Vam tu odmaže. Koristite jastuke kako bi Vam stopala bila uzdignuta iznad nivoa srca, a to je još jedan dobar razlog da se opustite i odmorite kad god možete! Ako je otok posebno težak ili ste često na nogama, isprobajte kompresivne čarape.

Grčevi mogu biti znak dehidracije. Zato pijte puno vode, a te grčeve možete spriječiti tako što ćete unositi kalcijum, magnezijum i kalijum, bilo u prenatalnim vitaminima ili u svježem voću i povrću.

Vidljive ljubičaste ili plave vene su natečene zbog svog dodatnog pritiska na Vaš krvni sistem. Zato često mijenjajte položaje, podignite noge kad god možete, puno vježbajte i izbjegavajte usku odjeću i obuću.

Povećani pritisak na vene u Vašem nosu može uzrokovati da krvari više nego inače. Ako imate krvarenje iz nosa, izvršite pritisak tako što ćete štipati nos pet do 10 minuta. Obloga od leda takođe može pomoći u zaustavljanju krvarenja.

Vaš krvni sistem sada prolazi kroz dramatične promjene i tokom ovog tromjesečja će Vam krvni pritisak vjerovatno biti niži  nego obično. Nemojte prebrzo ustajati iz ležećeg ili sjedećeg položaja jer biste mogli osjetiti vrtoglavicu.

Osjećate i fizičko i mentalno preopterećenje, a to može uzrokovati probleme sa spavanjem. Priuštite sebi odmor i opuštanje kad god možete!

Od sada bi najbolje bilo da ležite na boku ili bar djelimično naslonjeni na jednu stranu. Kada ležite ravno na leđima, beba i materica mogu pritiskati velike vene na zadnjoj strani stomaka, što dovodi do smanjenog dotoka krvi u srce. To Vam može sniziti krvni pritisak i ošamutiti Vas. Pokušajte namjestiti jastuk iza sebe ili ispod kuka kako biste se udobnije namjestili. Trudnički jastuk Vam može pomoći da dobro spavate noću, a može čak i smanjiti bol u leđima i kukovima.

U ovoj sedmici se prepočuje da dobijete pola do jednog kilograma, bilo da nosite jednu ili više beba. Preveliko ili prebrzo debljanje ili mršavljenje mogu biti znak problema i ako je to slučaj kod Vas, obavijestite svog ljekara. Ako ste već poprilično dobili na težini, mogu početi da se stvaraju strije. Mnoge trudnice dobiju strije tokom trudnoće i ne može se mnogo učiniti da se one izbegnu. Jedan od faktora rizika je pretjerano debljanje, ali i nasljedni faktor i starosna dob majke. Krema za strije se mogu mazati na stomak svakodnevno, ali izbegavajte trošiti previše novca na kreme za koje se tvrdi kako sprječavaju nastanak strija jer obično ne djeluju.

Obično između 18. i 20. sedmice vrši se takozvani anatomski ultrazvučni pregled, prilikom kog se pregleda i razvoj placente. Ukoliko već imate djecu sa urođenom srčanom manom, ili Vi ili otac u svojim porodicama imate članove sa ovom bolešću, i ako ultrazvučni pregled ukaže na srčanu manu, ljekar može predložiti ultrazvučni pregled srca bebe. To je ultrazvučni pregled stomaka u trajanju od 45-120  minuta, a rezultate analizira i dječji kardiolog.

Zanimljivosti

U 18. sedmici trudnoće, beba je velika kao artičoka. Beba je sada duga oko 14 centimetara, teška oko 190 grama i nastavlja brzo rasti. Vjerovatno ste zato tako gladni! Beba radi na mišićima i vježba sve vrste pokreta. Ona zijeva, štuca, sisa i guta, uvija se, kotrlja, šutira i dovoljno je velika da možete osjetiti da to radi!

Bebino lice i glava dobijaju oblik. Crte lica i uši se pomjeraju na svoje mesto – ali morate sačekati neko vreme da biste vidjeli ima li Vaše oči ili nos Vašeg partnera. Takođe, beba sada ima funkcionalan sistem za varenje, kao i nježnu dlaku po cijelom tijelu koja se zove lanugo.

Sada je već vrlo vjerovatno da na ultrazvučnom pregledu možete saznati pol bebe, a to je jedan od najuzbudljivih momenata u čitavoj trudnoći, osim možda prvog otkucaja srca ili prvih pokreta ili odlaska u porodilište…

Ako ste trudni 18 sedmica sa blizancima, postoji membrana koja razdvaja Vaša dva 18-sedmična fetusa. Dok se pomjeraju unutra, gurat će tečnost naokolo i membrana će se lagano pomjeriti – verovatno biste to mogli da vidite na ultrazvuku u ovoj sedmici. Sadržaj ovog članka je razvijen u saradnji s Udruženjem studenata medicine Bosne i Hercegovine.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?