Search

17. sedmica

Još 23 sedmice!

Vaša beba je veličini nara!

U 17. sedmici trudnoće ste na kraju četvrtog mjeseca trudnoće. Stigli ste skoro na pola puta, a ima toliko toga da se uradi da Vam se to može činiti previše. Svim aktivnostima se bavite umjereno, a to važi i za seksualne odnose, ali izbjegavajte rad s toksičnim materijama, uključuči čišćenje toaleta za mačke. Nemojte raditi u sagnutom položaju i podizati teret kako biste spriječili nastanak vertebrovisceralnog sindroma koji pogađa kičmu i unutrašnje organe. Dakle, ne pokušavajte sve sami – zatražite pomoć. A ako nešto ostane neurađeno, shvatit ćete da to ionako nije bilo toliko važno.

Simptomi 17. sedmice trudnoće

Veliki umor i mučnina uzrokovana hormonima trudnoće u prvom tromjesečju ostaju u prošlosti, a Vaša brzorastuća beba je sada najčešći uzrok simptoma. Evo s čime ćete se vjerovatno sresti tokom 17. sedmice trudnoće:

 • povećano izlučivanje tjelesnih tečnosti
 • čudni snovi
 • svrab kože grudi i stomaka
 • brže povećanje tjelesne težine
 • strije
 • hemoroidi
 • proširene vene
 • linea negra (tamna linija duž stomaka)
 • tamnija pigmentacija kože lica
 • uvećanje srca
 • pojačan apetit
 • slabljenje vida
 • suhoća očiju
 • osjećaj naguravanja ili povlačenja u stomaku.

Podsjetnici za 17. sedmicu trudnoće

Ako volite spavati na stomaku, vrijeme je da nađete novi položaj za spavanje zato što spavanje na stomaku ili leđima može ometati dotok krvi u bebu. Spavanje na boku je idealno i preporučuje se u ovom trenutku.

Vaginalni iscjedak, znoj, sline i druge tjelesne tečnosti se zbog povećanog protoka krvi sada izlučuju u velikim količinama. Nosite prozračno pamučno donje rublje kako biste ostali suhi i kako biste zadržali ugodnu temperaturu. Ako vam je potrebna dodatna zaštita, isprobajte dnevni uložak bez mirisa.

Pokušajte se protiv pojačanog znojenja boriti tuširanjem hladnijom vodom nego što ste navikli. To Vam može pomoći i u ublažavanju bolova i poboljšanju cirkulacije krvi.

Kako beba raste, Vaša koža se tanji i može biti osjetljivija. Ne dozvolite da Vas svrbež kože izludi, ali oduprite se želji da se češete. Umirite kožu stomaka u 17. sedmici trudnoće gelom od aloje za zadržavanje vlage. Za dvostruku hidrataciju, kombinujte taj gel s hidratantnom kremom koja sadrži vitamin E ili kakao puter kako biste dobro nahranili kožu.

Slabljenje vida najverovatnije ipak nije razlog za uzbunu jer višak tečnosti koji tijelo sada zadržava može prouzrokovati i određene promjene u oku ili zamutiti vid koji bi se trebalo spontano popraviti u toku nekoliko mjeseci nakon poroda. Ipak svom ljekaru spomenite ove probleme jer bi se moglo raditi i o simptomima trudničkog dijabetesa ili povišenog pritiska. A ako su Vam oči suhe, probajte s vještačkim suzama iz apoteke. Ako nosite leće i suhoća oka Vam stvara nelagodnost, probajte ih nositi kraće ili ih sasvim zamijenite naočalama.

Možda ste se do sada ugojili do pet kilograma. Normalno je da dobijete do jedan kilogram sedmično u drugom tromjesečju. Međutim, iznenadno ili prekomjerno povećanje tjelesne težine može biti znak problema, pa razgovarajte sa svojim ljekarom ako ste se udebljali više od predviđenog.

Kako dobijate kilograme, a materica nastavlja da se širi, pojava strija može biti neizbježna,  posebno ako ste trudni 17 sedmica s blizancima. Ipak, za svaku ženu je drugačije. Pijte puno vode da ostanete hidrirani i koristite kvalitetnu hidratantnu kremu kako biste se borili protiv strija.

Jedete za dvoje, ali nemojte pretjerivati čak i ako imate pojačan apetit ​​– trebali biste unositi 2.200 kalorija dnevno da biste nahranili sebe i bebu u 17. sedmici. Fokusirajte se na male obroke koji se uglavnom sastoje od nemasnih proteina, proizvoda, integralnih žitarica i masti zdravih za srce.

Čudni snovi mogu biti uzrokovani Vašim hormonima, ali to može biti i rezultat Vaše nervoze i iščekivanja.

Poslije seksa se preporučuje uriniranje kako bi se iz mokraćnih kanala izbacile bakterije koje tokom odnosa tu mogu dospjeti iz okolnog područja i izazavati urinarnu infekciju.

Vaš ljekar će Vas u ovom periodu naročito pratiti na moguću preeklampsiju koja se može pojaviti u ovom periodu trudnoće. Simptomi preeklampsije su povišen pritisak koji je najčešće udružen sa prekomjernim oticanjem. Do sada znate da su oticanje i varijacije u pritisku normalni simptomi u trudnoći, ali, ukoliko primijetite da je u Vašem slučaju oticanje izraženije i da Vam je pritisak često visok, obavezno se  što prije javite ljekaru kako biste otklonili sumnju na preeklampsiju.

Moguće je da ćete primijetiti da se sredinom stomaka, uzdužno, pojavljuje tamna linija. Ova pojava se zove linea nigra.

Tamnija pigmentacija kože lica je naglašenija kod tamnoputih žena nego kod svijetlih. Ova pojava će postepeno početi da nestaje u mjesecima nakon poroda.

Kako tvoja materica raste, moguće je da ćete osjetiti ligamente koji je podupiru kako se protežu, što uzrokuje neku vrstu osjećaja naguravanja ili povlačenja. Ne brinite se sve dok nemate drugih simptoma. Međutim, ako osjetite ritmične bolove, krvarenje ili iscjedak iz vagine, odmah posjeti svog doktora jer beba može biti u opasnosti.

Postoje vježbe koje možete raditi kako bi se smanjila bol uzrokovana rastućom matericom, ojačalo dno karlice i opustili ligamenti. Čak i sam izlazak iz kuće u šetnju bit će dobar za Vas i bebu jer ćete dobiti više kiseonika.

Želudac raste i pritiska krvne sudove, uzrokujući proširene vene. Radi prevencije nemojte dugo stajati i podižite noge kada sjedite. Neka Vas ljekar pregleda na proširene vene kako biste saznali da li je stanje Vaših vena normalno za fazu trudnoće u kojoj ste. Takođe Vam može dati savjete kako da pazite na svoje noge da bi se ovaj simptom umanjio.

U ovom periodu trebali biste se podvrgnuti samo ultrazvučnom pregledu preko stomaka, pri čemu se prvi put utvrđuje masa bebe u gramima, količina plodove vode i položaj posteljice. Traje veoma kratko i nakon tog pregleda potrebno je po prvi put uraditi ginekološki pregled sa brisevima kako bi se utvrdilo stanje grlića materice. Ako prije trudnoće niste radili PAPA test, sada je vrijeme da se ga uradite zajedno sa kolposkopskim pregledom. Redovna mjerite pritisak i težinu!

Ako ste nakon vršenja velike nužde primijetili tragove krvi ili ako osjećate svrab u rektumu, moguće je da imate  hemoroide, što je česta pojava u trudnoći. Hemoroidi su zapravo rektalne vene koje su otečene, najčešće zbog zatvora. Da biste spriječili ili ublažili hemoroide, obavezno pijte puno tečnosti, borite se protiv zatvora hranom bogatom vlaknima i izbjegavajte naporne vježbe kada ste u kupatilu, a neka Vas ljekar posavjetuje o odgovarajućoj terapiji za Vas.

Zanimljivosti

Fetus u 17. sedmici trudnoće je veličine nara. Dug je oko 13 centimetara,  a težak oko 167 grama. Otprilike u ovo vrijeme, beba stvara verniks, tj. sirasti maz, a to je glatka, bijela supstanca koja stvara barijeru za kožu kako bi je zaštitila od plodove vode.

Bebina gumena hrskavica sada se pretvara u kost, a oko kosti rastu meso i salo. Takođe joj raste jača i deblja pupčana vrpca, a počinju da se razvijaju i znojne žlijezde. Razvoj bebinih ušiju je pri kraju, započinje formiranje njenih jagodica,  počinju da rastu trepavice i obrve, Na prstima joj se već stvara jedinstveni otisak koji će ostati tokom cijelog života. Oči tvoje bebe se pokreću iako su još uvijek čvrsto zatvorene. Ipak, one postaju osjetljive na svjetlost. Ukoliko biste uperili jače svjetlo ka stomaku, vjerovatno bi se beba pomjerila i trudila da se “sakrije”. 

Do sada bi trebalo da ste po prvi put osjetili bebine pokrete. Veći dio vremena beba provodi uvježbavajući reflekse koji će joj biti od presudnog značaja nakon rođenja (refleks sisanja, da bi beba mogla normalno da doji). Trudnički stomak je postao prepoznatljiv, a pored stomaka, povećao se i volumen krvi, krvni sudovi, ali i samo srce.

Tokom trudnoće, nećete porasti samo u predjelu stomaka. I Vaše srce će se malo uvećati. Usljed različitih promjena u hormonima, potrebe za jačom cirkulacijom tokom trudnoće i samih promjena u sastavu krvi, srce može narasti do nevjerovatnih 12%. U krvotoku sada ima više krvi, a do sada je broj otkucaja srca u minuti pojačan sa prosječnih 70 na do 90 otkucaja u minuti. Do 30. sedmice trudnoće, srce će usporiti sa radom, sve do porođaja kada se ubrzava za 30%. Pored promjene veličine, srce će blago promijeniti i svoju poziciju. Do toga dolazi usljed proširenja materice i pritiska dijafragme koja se pomjera naviše zbog čega takođe rmožete povremeno osjetiti i simptom kratkog daha. Ono što još možete osjetiti su varijacije u pritisku.

Nekada davno se smatralo da se na osnovu tamne linije duž stomaka koja se zove linea nigra može predskazati pol djeteta, pa je tako linija koja se proteže od pupka ka pubičnoj kosti najavljivala djevojčicu, a ako se proteže i iznad pupka, dječaka.

Sadržaj ovog članka je razvijen u saradnji s Udruženjem studenata medicine Bosne i Hercegovine.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?