Search
Home » 2. Trimestar » 16. sedmica

16. sedmica

Još 24 sedmice!

Ništa slađe od 16. sedmice trudnoće!

U ovoj sedmici će svi moći vidjeti da ste trudnica, i to lijepa!Ne samo da će Vam stomak biti vidljivo trudnički, već bi i Vaša kosa mogla izgledati gušće i sjajnije, a koža bi mogla biti blistava zahvaljujući kombinaciji većoj količini krvi koja kola Vašim tijelom i hormona koji povećavaju proizvodnju masnoće u koži. Mučnina iz prvog tromesečja je vjerovatno popustila, a moguće je i da ste energičniji nego što ste tada bili. Ipak, vodite računa o tome da se dovoljno odmarate kako biste zadržali prekrasni trudnički sjaj.

Simptomi 16. sedmice trudnoće

Neki od simptoma 16. sedmice trudnoće će Vas obradovati, a neki baš i ne. Možda ćete i dalje imati simptome koji Vam se javljaju već sedmicama, a mogu Vam se javiti novi simptomi koji će trajati cijelo tromjesečje. U svakom slučaju, vjerovatno se osjećate bolje nego ranije, a kako se sedmice ovog tromjesečja nižu, nivo energije će Vam sve više rasti. Simptomi koji Vam se mogu javiti ove sedmice trudoće su:

 • bol u leđima
 • povišen nivo energije
 • veće grudi
 • zatvor
 • zaboravnost
 • svrab, suhoća i osjetljivost očiju
 • grčevi u nogama
 • bolovi u raznim dijelovima tijela
 • oteknuća
 • diskoloracija kože (mrlje na koži)
 • blistava koža
 • brži rast kose i noktiju
 • gušća, sjajnija kosa.

Podsjetnici za 16. sedmicu trudnoće

Beba počinje da čuje Vaš glas i prepoznat će ga po rođenju! Zato slobodno pričajte bebi u svakoj prilici.

Ušli ste u četvrti mjesec trudnoće i vjerovatno će ove sedmice ljekar provjeriti Vaš urin na znakove gestacijskog dijabetesa i preeklampsije. Na pregledu Vam može biti rađen i ultrazvuk.

Ako ste trudni 16 sedmica sa blizancima, Vaši simptomi sada vjerovatno neće biti drugačiji nego što bi bili kod žena koje nosi jednu bebu. Ipak, obaveštavajte svog ljekara o svim Vašim simptomima budući da se blizanačka trudnoća smatra rizičnijom.

Dodatna masnoća koju Vaša koža proizvodi tokom trudnoće može dovesti do bubuljica. Koristite proizvode za njegu kože bez ulja, ali pazite da budu dovoljno nježni i za Vas i za bebu. Potražite sredstva za čišćenje i tretmane sa glikolnom kiselinom ili benzoil peroksidom i izbjegavajte retinole i salicilnu kiselinu, ali uvijek se prvo posavjetujte sa svojim ljekarom prije upotrebe bilo koje terapije za akne.

Do sada su Vam grudi vjerovatno poprilično narasle i vrijeme je za grudnjake većeg broja. Priuštite sebi visokokvalitetne grudnjake za trudnice ili dojilje koji će najbolje pridržavati Vaše grudi.

Bol u leđima je nuspojava hormona trudnoće. Da biste ublažili bolove u leđima, izdvojite malo vremena za lagane vježbe. Sjedite i ustanite i redovno se istežite. Ako radite tokom trudnoće sjedeći za stolom, to može pojačati Vaše bolove u leđima. Pokušajte da postavite jastuk za podršku iza donjeg dijela leđa ili pronađite udobnu ergonomsku stolicu koja vam drži leđa pravima, a ne pogrbljenima.

Niko sa sigurnošću ne zna šta uzrokuje zaboravnost kod trudnica. Možda je uzrok biološke prirode a možda ste jednostavno preopterećeni. Najbolje bi bilo da zapisujete sve što trebate uraditi ili zapamtiti.

Neke buduće mame se suočavaju sa svrbežom i suzenjem očiju, posebno ako su alergične, a razlog su hormoni trudnoće. Možete probati lijekove za alergije bez recepta ili kapi za suhoću očiju, ali svakako se posavjetujte sa svojim ljekarom prije nego što ih počnete koristiti.

Zatvor nastaje zbog toga što materica počinje da vrši pritisak na Vaša crijeva. Za lakše vršenje velike nužde, najbolje je da jedite hranu bogatu vlaknima i pijete puno vode.

Zanimljivosti

Beba je sada veličine jabuke, dugačka je oko 12 centimetara, a teška oko 99 grama. Beba sada čuje Vaš glas zahvaljujući sitnim kostima koje se formiraju u njihovim ušima. Vašem fetusu od 16 sedmica rastu dlake, trepavice i obrve, a formiraju se receptori ukusa, mišići, kosti i plućno tkivo. Jetra i gušterača počinju da rade, pojavljuju se nokti na nogama i razvijaju se noge.

Možda po prvi put osjetite njen pokret ove sedmice! Iako isprva možete misliti da su njeni pokreti zapravo Vaši gasovi ili trzaji mišića, vremenom, kako beba postaje sve veća i jača, bit će Vam sasvim jasno da osjećate njene pokrete. Ako ste trudni s blizancima, nećete brže početi osjećati njihove pokrete, ali kada počnu, osjećat ćete ih češće nego kad biste nosili jednu bebu.

Postoji nekoliko različitih razloga za veličinu Vašeg stomaka u 16. sedmici trudnoće, a oni ne uključuju samo bebu koja raste već i matericu koja se širi, kao i moguću nadutost od puno tečnosti u tijelu.

Sadržaj ovog članka je razvijen u saradnji s Udruženjem studenata medicine Bosne i Hercegovine.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?