Search
Home » 2. Trimestar » 15. sedmica

15. sedmica

Još 25 sedmica!

Vaša beba je velika kao narandža!

Vjerovatno konačno uživate u trudnoći obzirom da ste sada u najprijatnijem tromjesečju. Konačno možete saznati nosite li dječaka ili djevojčicu putem amniocenteze koja podrazumijeva uzimanje uzorka plodove vode.

Vaše tijelo se do sada naviklo na drugo stanje, imate više energije a možda i povišen seksualni nagon. Ako Vam ljekar nije preporučio da ograničite aktivnosti, slobodno vodite ljubav – to neće naškoditi bebi niti će ugroziti trudnoću. Može Vam biti vidljiv mali trudnički stomak ako Vam je ovo prva trudnoća, a ako nije, stomak Vam može biti veći i bebine udarce možete već početi osjećati.

Simptomi 15. sedmice trudnoće

U ovoj sedmici trudnoće možete očekivati i prijatne i neprijatne simptome. Ipak, velika je vjerovatnoća da se osjećate odlično, puno bolje nego u prvom tromjesečju, pogotovo ako ste se zdravo hranili i bili fizički aktivni. Simptomi koje možete iskusiti u 15. sedmici trudoće su:

  • povišen libido
  • povišen nivo energije
  • krvarenje iz nosa
  • žgaravica
  • gasovi
  • otežano varenje
  • oticanje desni
  • glavobolja
  • kratak dah.

Podsjetnici za 15. sedmicu trudnoće

Krvarenje iz nosa se javlja kao rezultat kombinaciji povećanog volumena krvi i osjetljivih sinusa. Obično je bezopasno, ali ako Vam se čini da veoma puno krvarite iz nosa, pozovite svog ljekara.

Za probavne smetnje su krivi hormoni. Izbjegavajte hranu koja Vam izaziva gasove, žgaravicu i otežano varenje. Antacidi Vam mogu pomoći, a dodatna korist od njih je to što sadrže puno kalcijuma koji Vam je prijeko potreban!

Vaše desni su osjetljivije sada kada ste trudni i zato posebno vodite računa o njihovom zdravlju. Perite zube često i nježno čistite koncem te nastavite redovno ići kod stomatologa. Ako Vam desni krvare ili su Vam zubi labavi zbog promjene nivoa hormona, posjetite stomatologa.

Ako ste trudni s blizancima, nemojte se iznenaditi ako i dalje osjećate mučninu zbog povišenih nivoa hormona u prvom tromjesečju, ali znajte da ona neće trajati još dugo. Ipak, obavijestite svog ljekara ako imate bilo kakve teške ili zabrinjavajuće simptome.

Od 15. do 20. sedmice trudnoće možete obaviti skrining testove Vaše krvi na Downov sindrom, Edwardsov sindrom i defekte neuralne cijevi fetusa. Amniocentezom, tj. testiranjem plodove vode mogu se otkriti hromozomski poremećaji, infekcije fetusa i pol, ali znajte da ovaj test ima veoma mali rizik od pobačaja.

Lako ostajete bez daha zato što je sve tjesnije u Vašem torzu zbog bebe – ne dišete punim plućima jer im je teško da se dovoljno prošire. 

U 15. sedmici, beba postaje dovoljno velika da vrši pritisak na donju šuplju venu kada ste na leđima. Najbolje bi bilo da spavate na lijevom boku radi bolje cirkulacije krvi. Jastuk za trudnice Vam može pomoći da pronađete najudobniji položaj za spavanje.

Glavobolje mogu biti česte u ovoj sedmici pa zato odmarajte i drijemajte kad god možete, a to će pomoći i u ublažavanju bolova u leđima, zglobovima i mišićima.

Preporučeno povećanje težine je oko pola do jednog kilograma sedmično, pa zato nastavite unositi oko 300 dodatnih kalorija dnevno u obliku zdrave hrane. Ako primijetite drastično ili naglo povećanje tjelesne težine, to može biti znak ozbiljnog stanja trudnoće koje se zove preeklampsija i o tome odmah obavijestite ljekara.

Zanimljivosti

U 15. sedmici trudnoće, beba je velika kao narandža. Prosječan fetus od 15 sedmica težak je oko 71 gram, a dug oko 10 m. Beba već mrda svojim nogama i rukama u stomaka, a njene noge sada su veće od ruku. Možda već i štuca, a moguće je da u ovoj sedmici osjetite i kako se pokreće – pravi rani pozdrav od bebe!

Ako Vam je ovo prva trudnoća, vjerovatnije je da ćete bebine pokrete početi osjećati između 16. i 22. sedmice, ali žene koje su već rađale mogu osjetiti rani pokret već u 13. sedmici trudnoće. Čak i ako još niste osjetili bebu, vjerovatno ćete je vidjeti kako se migolji na Vašem sljedećem ultrazvuku.

Važno je znati da je tijelo svake buduće majke drugačije i da zato brzina rasta i nastanka promjena može blago varirati. Vaš stomak u 15. sedmici trudnoće se rasteže kako bi se prilagodio rastućoj bebi – materica će uskoro prerasti karlicu i proširiti se na Vaš stomak. Ako ste već rađali, materica je već istegnuta, tako da ćete možda imati vidljiv trudnički stomak nešto ranije u ovoj i svakoj narednoj trudnoći. A ako ste trudni 15. sedmica s blizancima, promjene Vašeg tijela se brže dešavaju pa se vjerovatno već vidi da ste trudni.

Sadržaj ovog članka je razvijen u saradnji s Udruženjem studenata medicine Bosne i Hercegovine.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?