Search
Home » 2. Trimestar » 14. sedmica

14. sedmica

Još 26 sedmica!

Dobrodošli u drugo tromjesečje trudnoće! Ovaj period trudnoće će Vam biti najprijatniji.

Vjerovatno ćete uskoro osjetiti porast nivoa energije i gušću i sjajniju kosu te prestanak ili barem ublažavanje mučnine. Međutim, pripremite se za pojačan apetit i bol okruglih ligamenata dok stomak postaje sve veći.

Simptomi 14. sedmice trudnoće

U 14. sedmici trudnoće možda više nećete imati simptome s kojima ste se borili u prvom tromjesečju. Ali nemojte se iznenaditi ako ne nestanu odmah. Budite strpljivi i opušteni! Moguće je da će Vam se javiti neki novi simptomi trudnoće u ovoj sedmici:

  • bolovi u mišićima i ligamentima
  • grčevi u stomaku
  • povišen nivo energije
  • pojačan apetit
  • gušća, sjajnija kosa
  • rast grudi
  • debljanje
  • zapušen nos
  • zatvor.

Podsjetnici za 14. sedmicu trudnoće

Počevši od drugog tromjesečja, vrijeme je da malo vježbate, ali i da završite neke obaveze koje ste do sada odlagali. Naravno, pokušajte i da se malo zabavite sad kad već možete!

Vaša materica je sada već prerasla karlicu i trudnički stomak je primjetan. Vjerovatno osjećate bolove dok se Vaši mišići i ligamenti istežu obzirom da se materica sve više širi kako bi rastućoj bebi bilo komotno, a to može biti praćeno grčevima. Ako Vas to brine, porazgovarajte sa svojim ljekarom.

Nemojte se iznenaditi ako se počnete ubrzano debljati u ovoj sedmici trudnoće. Ako ste imali normalnu težinu pri začeću, preporučuje se da dobijate oko pola kilogama sedmično počevši od 14. sedmice trudnoće. Ako ste trudni 14 sedmica s blizancima, trebali biste dobijati na težini istim tempom kao i žene koje nose jednu bebu, a od 20. sedmice, trebali biste početi dobijati ​​na težini nešto više od njih.

Sada kada imate dobar apetit, unosite oko 300 dodatnih kalorija dnevno, a ako nosite blizance, unosite 680 dodatnih kalorija dnevno. Budete li pretjerivali s unosom kalorija, samo ćete sebi otežati trudnoću i povećati rizik od nastanka strija. Neka hrana koju jedete bude zdrava, a izbjegavajte onu previše masnu. S vremena na vrijeme se možete počastiti sladoledom.

Sada kad Vam se energija vratila, vrijeme je da opet počnete vježbati. Razmislite o prenatalnoj jogi ili jednostavno šetajte. Vježbanje je odlično za fetus od 14 sedmica!

Zapušenost nosa Vas može pratiti tokom cijele trudnoće. Topla obloga nježno nanesena na lice može pomoći, kao i vlaga iz ovlaživača, a možete piti i puno vode kako bi se sline razrijedile.

Zatvor je uobičajeni simptom trudnoće, a protiv njega se borite unosom hrane bogate vlaknima (svježe voće i povrće, integralne žitarice), puno vode i redovnim vježbanjem.

Hormoni mogu promijeniti izgled bilo kojeg mladeža na koži koje imate. Obično nema razloga za brigu, ali bilo bi dobro da ih dermatolog pregleda ako postanu asimetrični, promijene boju, dobiju nepravilne ivice, narastu veći od gumice na olovci ili ako se čini kao da se odižu od površine kože.

Zanimljivosti

Vaša beba je sada velika kao breskva, duga oko 8,6 cm, a teška oko 42,5 grama. Ona je skoro udvostručila težinu u posljednjih sedmicu dana i nastavlja da raste velikom brzinom u ovoj  sedmici. Bubrezi fetusa od 14 sedmica proizvode mokraću, a jetra i slezena takođe rade svoj posao.

Beba sada mrda nožnim prstima, a možda čak i sisa palac. Ne zaboravite svojoj bebi tepati jer može početi da čuje u 14. sedmici! Možda niste znali, ali Vaša beba sada dlakava – njeno tijelo prekriva lanugo, tj. mekane, paperjaste dlačice koje će imati i kada se rodi.

Sadržaj ovog članka je razvijen u saradnji s Udruženjem studenata medicine Bosne i Hercegovine.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?