Vitamini u trudnoći

Šta je značajno za ishranu tokom trudnoće? Period trudnoće predstavlja jedan od najzahtijevnijih perioda za pravilnu ishranu u životu žene. Adekvatna prehrana u trudnoći daje podlogu za normalan razvoj bebe, te gradi energetske rezerve za sam porod i period dojenja bebe. Metabolizam u trudnoći zahtijeva dodatni prehrambeni unos dobro balansiranom i raznovrsnom ishranom. Obično su.

Trombofilija i trudnoća

Šta je trombofilija ? Trombofilija je nasljedni ili stečeni poremećaj zgrušavanja krvi koji označava pojačanu sklonost zgrušavanju krvi i razvoju tromboze. Postoje dvije vrste trombofilije: nasljedna (genska) trombofilija i stečena trombofilija. Šta je genska trombofilija ? Danas su poznati brojni nasljedni uzroci nastanka trombofilija. Do pojačanog zgrušavanja kod genske trombofilije dolazi zbog mutacije faktora koji.

Stafilokokna infekcija – MRSA I trudnoća

Infekcija stafilokokom tokom trudnoće i tokom perioda dojenja.  Šta je stafilokokna infekcija ? Staphylococcus aureus je vrsta bakterije koje se obično nalazi na koži ili eventualno u nosu i u većini slučajeva ne uzrokuje probleme kod trudnica. Međutim, ukoliko stafilokok aureus prodre u tijelo, na primjer kroz povredu na koži ili  posjekotinu, može se proširiti.

Gripa i trudnoća

Infekcija gripom tokom trudnoće i tokom perioda dojenja. Šta je gripa? Gripa je infekcija respiratornog (disajnog) trakta. Simptomi gripe su : groznica, glavobolja, bolovi u mišićima, kašalj, kongestija, curenje nosa i bol u grlu. Gripa ponekad izaziva povraćanje i proljev. Tipična sezonska gripa traje od oktobra do maja svake godine, a obično najveća koncentracija virusa.

Kofein i trudnoća

Konzumiranje kofeina tokom trudnoće i tokom perioda dojenja. Šta je kofein? Kofein je stimulativna supstanca koja se nalazi u mnogim namirnicama i pićima. Kofein se u prirodi nalazi u lišću, sjemenkama i plodovima više od 60 biljaka.Također se nalazi u mnogim prozvodima iz svakodnevne upotrebe. Koliko kofeina ima u određenoj hrani i pićima? Količina kofeina.

Vježbanje (fitnes) i trudnoća

Vježbanje – fitnes tokom trudnoće i tokom perioda dojenja. Da li je vježbanje ( fitnes ) bezbjedno tokom trudnoće ? Američko udruženje opstetričara i ginekologa (ACOG) preporučuje da žene bez zdravstvenih problema i žene koje imaju normalnu trudnoću mogu umjereno vježbati do 30 minuta tokom dana. Preporuka je također da se ne vježba svih 7.

Mučnine i povraćanje tokom trudnoće

Mučnina i povraćanje u trudnoći se obično  javljaju između 5. i 18. sedmice trudnoće. Čak 70 %  žena s normalnom trudnoćom ima određenu razinu mučnine, koja se javlja sa ili bez povraćanja. Stepen mučnine može varirati i mučnina se može javljati u različitim periodima trudnoće. Šta se smatra „jutarnjom mučninom“ tokom trudnoće ? Jutarnja mučnina.

Pušenje cigareta i trudnoća

Ovaj članak govori o posljedicama izloženosti dima cigareta tokom perioda trudnoće i dojenja. Šta se nalazi u dimu cigareta? Dim cigareta je napravljen od gasova i vrlo sitnih čestica koje se oslobađaju kada se cigareta zapali. Dim ima preko 3.500 spojeva, uključujući nikotin, katran, olovo i ugljen monoksid. Kada udišete dim cigarete u pluća, gasovi.

Hipotireoza i trudnoća

Hipotireoza je stanje u kojem štitna žlijezda ne proizvodi dovoljno hormona. To je najčešći poremećaj štitne žlijezde. Šta je to štitna žlijezda ? Štitna žlijezda je žlijezda koja ima oblik leptira i nalazi se u području vrata, tj.nalazi se ispod grkljana. Štitna žlijezda proizvodi dva hormona: trijodtironin (T3) i tiroksin (T4), koji reguliraju način na.

Varičele – Vodene kozice i trudnoća

Infekcija varičela tokom trudnoće i tokom perioda dojenja. Šta su to varičele? Varičela je virusna infekcija od koje najčešće obolijevaju djeca, a  uzrokovana je varičela-zoster virusom (VZV). Najčešći simptom infekcije je osip po čitavom tijelu, koji se prvo javlja u vidu malih crvenih bubuljica,  koje kasnije pucaju i suše se, te prelaze u kraste. Period.

Toksoplazmoza i trudnoća

Infekcija toksoplazme tokom trudnoće i tokom perioda dojenja. Učestalost infekcije  toksoplazmom u trudnoći ? Testiranjem  krvi može se reći da li imate toksoplazmozu. Najčešće obolijevaju trudnice koje su kontaktu sa mačkama, naročito one koje su nedavno dobile mačku ili koje imaju mačku koja provodi vrijeme van kuće. Smatra se da je šansa za infekciju u.

Citomegalovirus i trudnoća

Infekcija citolomegalovirusa tokom trudnoće i tokom perioda dojenja. Šta  je citomegalovirus (CMV) i kako se širi? CitomegalovirusCMV je virus koji spada u rod Cytomegalovirusa, porodice Herpesviridae. Genom virusa čini dvolančana DNK sa terminalnim ponavljajućim sekvencama. Omotač virusa  je troslojan. Umnožava se u jedru, ćeliju napušta lizom ili egzocitozom. CMV je virus koji se može prenijeti.