PCOS sindrom policističnih jajnika

Šta je sindrom policističnih jajnika?  Sindrom policističnih jajnika  je sindrom koji kod žena uzrokuje neregularne menstruacije, pojavu akni, masnu kožu, rast  dlaka na licu, gubitak kose, a također može uticati i na plodnost tj. na ishod trudnoće. Klinička slika može sadržavati sve nabrojane simptome ili samo neke, jer fenotipska manifestacija PCOS varira od pacijenta do.

Anemija usljed nedostatka željeza

Šta je anemija ? Anemija je definirana kao smanjeni broj crvenih krvnih stanica – eritrocita. Za dokazivanje anemije posmatraju se sljedeći parametri u krvi, koji ukazuju da je došlo da smanjenja broja eritrocita: Hemoglobin (Hgb) je molekula u eritrocitu koja nosi kiseonik. Željezo je glavna komponenta hemoglobina, i kao posljedica nedostatka željeza nastaje manje eritrocita..

Endometrioza

Endometrioza je pojava  tkiva, koje se obično nalazi unutar maternice, i izvan područja maternice. Takvo tkivo, unutar maternice naziva se “endometrij”, a ako se to tkivo nađe izvan maternice, naziva se “endometrioza”. Najčešća mjesta na kojima se javlja endometrioza su jajnici, jajovodi, crijeva i područja ispred, straga i sa strana maternice. Neke žene sa endometriozom.

HPV i Hpv vakcinacija

Vakcine protiv HPV virusa Ljudski papiloma virus (HPV) je virus koji uzrokuje rak grlića maternice i genitalne bradavice – kondilome. Dugotrajna infekcija određenom vrstom HPV-a može dovesti do raka grlića maternice, od  kojeg svake godine oboli oko 10 000 žena u SAD u. HPV također može izazvati rak vulve i vagine kod žena, iako su.

Papanikolau test-papa test

Šta je Papa test? Papa test se koristi da se utvrdi da li se na grliću maternice nalaze abnormalne ćelije; te abnormalne ćelije mogu biti ćelije raka ili ćelije (prekanceroze) koje se mogu vremenom pretvoriti u ćelije raka. Grlić je donji dio maternice je dio gdje se spajaju maternica i vagina. Da bi se  napravio.

Miomi-dobroćudni tumori maternice

Šta su miomi maternice ? Miomi su dobroćudne promjene na maternici. Maternica se sastoji od mišića, a miomi nastaju u mišićnom zidu maternice. Miomi mogu nastati sa vanjske i sa unutrašnje strane maternice. Miomi nisu zloćudni (kancerogeni), te se vjeruje da ne mogu ni postati kancerogeni. Ipak, ponekad je teško razlučiti da li je masa.